home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Bánátország kincsesládájából
Martinek Imre
2022.02.09.
LXXVII. évf. 5. szám
Bánátország kincsesládájából

A beodrai Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templom

Legutóbb a folyó év fergeteg havának tizedik napján jártam arrafelé. Új távlatokban is gondolkodván egyúttal, lévén az alkalmi, háromfős csapatunk legfiatalabb tagja mindössze tizenkét éves vala. Mégis érdeklődő, a valódi értékek megismerése iránt pedig biztatóan fogékony.

Beodra. Beldre. Böldre. Novo Miloševo. Település a széles-nagy Bánátország innenső pusztaságának „rengetegében”, legkorábbi, okmányokkal is hitelesített említése 1331-ből való. S igaz. Miképpen ama tény is, hogy a járat közben többször is elnéptelenedő vidék legmarkánsabb felvirágozása voltaképpen csak azután indul(hat) be, miután a település 1781-ben kataszterileg is a Karátsonyi család birtokába kerül.

„Ekkor kap újabb lendületet a magyar és német ajkú katolikusok betelepítése, amivel 1796-ban nemcsak parókiaalapítás, de templomépítés is járt. Egy egyszerű, nádfedeles vályogtemplom formájában, melynek mai, monumentális, klasszicista megmunkálású utóda 1838. és 1842. között emelkedik ki ikertornyával a bánsági pusztaságból. Teszi azt ma is. Szívós példamutatással. […] A szépemlékű Karátsonyi grófi családnak a feltámadás reményében elhunyt, s az altemplomban örök nyugalomra helyezett földi maradványai fölött.”
(Forrás: Hírvivő, 2012. augusztus 5.)

Tájolási érdeklődésünket lovag Dulka Andor nyugalmazott történelemtanár, valamint Kecskés András, a beodrai katolikus templom harangozója karolta fel. Ezúton is köszönet nekik érte.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..