home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Az ember tragédiájával nyit a szegedi szabadtéri
K. F.
2011.02.02.
LXVI. évf. 5. szám

A szokásos évadnyitó sajtótájékoztatót most is Budapesten, ezúttal a Nagymező utcai Mai Manó Házban tartotta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága. Bátyai Edina ügyvezető betegsége miatt Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgató-helyettese, köszöntötte a média köréből összegyűlt érdeklődőket. Mint m...

A szokásos évadnyitó sajtótájékoztatót most is Budapesten, ezúttal a Nagymező utcai Mai Manó Házban tartotta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága. Bátyai Edina ügyvezető betegsége miatt Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgató-helyettese, köszöntötte a média köréből összegyűlt érdeklődőket. Mint mondotta, az idei évadban ünnepli fennállásának 80. évfordulóját ez a neves kulturális intézmény és a szegediek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a közönség ismét színvonalas produkciókat láthasson a patinás dóm téren felállított szabadtéri színpadon. A 4000 nézőt befogadó teátrumba csaknem egy évtized elteltével tér vissza a próza, mégpedig egy olyan örök érvényű darabbal, amelyet szerte az országban gyakran játszanak és a korábbi évek során a szegedi publikum is láthatta (összesen 61 alkalommal!). Madách Imre Az ember tragédiája című műve szerepel nyitó előadásként a programban, két alkalommal - július 1-én és 2-án adják elő Vidnyánszky Attila rendezésében.
A sajtótájékoztatón a rendező is részt vett és elmondta, hogy nagyon várják ezt az előadást, amelytől ő személy szerint is sokat remél: a közönség szeretetét és azt az alkotói szabadságot, amelyet e monumentális méretekkel rendelkező szabadtéri színpad nyújthat a művészeknek. Az előadás idén kitüntetett szerepet kap, mert kiemelt kommunikációs kampány kíséri, így a többi között hamarosan szakmai konferenciát is rendeznek a darabról, amelyen jeles színháztörténészek, rendezők, elméleti szakemberek idézik majd fel Az ember tragédiájának gazdag szegedi történetét, mondotta Vidnyánszky Attila a Madách-mű szabadtéri rendezője. Újságíró kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a szereposztás ugyan '' elméletben már összeállt”, egyelőre annyi bizonyos, hogy Trill Zsolt alakítja majd Lucifert. Az egyébként debreceni színidirektor azt is elmondta: debreceni és beregszászi (kárpátaljai) művészek is részt vesznek a mű színpadra vitelében.
Kesselyák Gergely, a szabadtéri művészeti vezetője, ezt követően beszámolt arról, hogy mi látható az idén a 80 éves, Magyarország legnagyobb nyári szabadtéri fesztiválján. å vezényli a Víg özvegy című operettet, amelyet júliusban négy alkalommal visznek színre és olyan neves szereplői lesznek, mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit, Szacsvay László. A Carmen című opera, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, tavaly óriási sikert aratott a dóm téren. Idén júliusban két alkalommal tűzik műsorra. A közönség között végzett felmérés szerint a Valahol Európában című musicalt néznék meg a legtöbben a szegedi szabadtéri színpadon. Az intézmény igazgatósága eleget tesz e kívánalmaknak és műsorra is tűzi a darabot, amelyben olyan népszerű színművészek és énekesek alakítják a főbb szerepeket, mint Mácsai Pál, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artúr, Kerényi Miklós Máte, Alföldi Róbert és Pindroch Csaba. A musicalt augusztus folyamán összesen hat alkalommal tekintheti meg a közönség.
Az említett előadásokon kívül az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Kolozsvári Opera és a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékában láthatják a nézők Puccini Gianni Schicchi, valamint Vajda János Mario és a varázsló című opera produkcióját, valamint Darvasi László szegedi író Popey című darabját is.
A budapesti sajtótájékoztatón Herczeg Tamás Bátyai Edina igazgató képviseletében adta át Ács Piroskának, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet főigazgatójának azt a DVD-csomagot, amely tartalmazza a szabadtérin az elmúlt években játszott összes mű felvételét. Az igazgató asszony köszönettel vette ezt az egyedi összeállítást és elismerő szavakkal méltatta a 80 éves intézmény példaértékű és az értékmegőrzést szolgáló munkáját.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..