home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
„„A világ nem fehér és fekete”
Gyurkovics Virág
2016.03.27.
LXXI. évf. 12. szám
„„A világ nem fehér és fekete”

A műhelymunkák lényege, hogy a hivatalos oktatási kereteken, vagyis az alapkövetelményeken túl árnyaltabban, érdekesebben mutassanak be egy-egy szakterületet, ezzel vonva be aktívabban a hallgatókat és mélyítve el az ismereteiket. Erre a fajta aktivitásra jó példával jár elő a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) történelmi filmműhelye, mely dr. Dévavári Zoltán egyetemi docens vezetésével mindössze néhány hete kezdődött a Sárgaház szomszédságában lévő Klein house social bar & art galleryben, de máris több évfolyamot és több tucat egyetemistát mozgat meg.

  A vetítések keddenként, este 6 órakor kezdődnek. A pontos időpontot és az aktuális filmet a Klein house Facebook-oldalán is meghirdetik. A filmműhelyre mindenkit szeretettel várnak.

A filmműhely koncepciójáról és a filmek társadalmi ismereteinkre tett hatásáról Dévavári (történelem)tanár urat kérdeztük.

* Milyen elgondolás szerint valósul meg az MTTK történelmi filmműhelye?

— A történelmi filmműhely hármas célt tűzött ki maga elé. Egyrészt, hogy kitágítsuk a hallgatók látókörét a fontos filmalkotások tekintetében, tehát egy általános műveltséget adó szerepe van. Másrészt olyan alkotásokat vetítünk itt le, amelyek egy-egy kor specifikumait mutatják be, tárják fel, s annak különböző társadalmi problematikáira is felhívják a figyelmet. Bizonyos aspektusokból a múlt és a jelen közötti párhuzamvonást sem lehet megkerülni. Harmadrészt pedig személy szerint azt gondolom, jó, ha kilépünk a szűk egyetemi keretek közül, és egyfajta kohéziós erőt teremtünk mind a hallgatók, mind egymás számára, és nem zárkózunk be a kispolgári miliőbe. Ez volt a fő oka annak, hogy ezt a programot ide hoztam, a Klein house-ba, ahol azon túl, hogy megnézünk egy-egy alkotást, megvitatjuk a látottakat, és arra is van lehetőség, hogy az emberek ismerkedjenek, barátkozzanak. Mindent összevetve egyfajta valódi, ha úgy tetszik, egyetemista feelinget próbálunk kialakítani, amire Szabadkán — mivel nem egy klasszikus egyetemi városról van szó — eddig nem nagyon volt példa.

* Egy-egy múltbéli esemény kontextusba helyezésén túl hogyan tud segíteni a történelem megismerésében a filmművészet?

— Szögezzük le, hogy nem minden film úgy adja vissza a valóságot, ahogy az annak idején történt. Inkább egy korszaknak a hangulata az, ami szerepet játszik. Másrészt figyelemfelkeltés egy-egy periódus tekintetében, mondjuk, az ókor vonatkozásában a Trója vagy a nemrégiben levetített Hair, az amerikai társadalom bemutatása és kritikája a ’70-es évek vietnámi háborús időszakában. Tehát számos aspektusból lehet ezeket a témákat megközelíteni. Az persze más kérdés, hogy ki mit szűr le a látottakból. Én nem kívánom a hallgatókat irányítani, és egysíkú gondolkodásmódra rábírni. Szerintem vannak annyira érettek és felnőttek, hogy levonják a következtetéseket maguknak, viszont az is igaz, hogy egy-egy téma tekintetében a kulcskérdéseket célszerű megvitatni.

* Mit várhat egy tanár a műhelytől?

— Az az elsődleges ambícióm, hogy felkeltsem az érdeklődésüket a történelem iránt, mert azt azért látni kell, hogy itt nem szaktörténészekkel van dolgunk. Egyszersmind szeretném megértetni velük, hogy a világ nem fehér és fekete, hanem nagyon sok árnyalata van. A különböző társadalmi problémák gyökereit, azoknak a megélését, átélését a filmek nagyon sok szempontból közel tudják hozni. Természetesen a valódi műalkotásokról, művészfilmekről beszélünk, és nem a tömegfilmekről, melyeket igyekszem elkerülni.

* Milyen filmekre számíthatnak a közeljövőben az érdeklődők?

— Az eredeti koncepció az volt, hogy lineárisan haladunk a történelemben, tehát az ókortól kezdjük, és végül eljutunk a napjainkig. Aztán ez a terv módosult, mert úgy éreztük, túlságosan egysíkú lett volna csak egy korszakot feldolgozni. Arra is tekintettel kell lenni, hogy a hallgatói összetétel különböző, nem csupán az elsős generáció jár ide — a legnagyobb örömömre —, hanem a másod-, a harmad-, illetve a negyedévesek is. Nem biztos, hogy jó volna egy bizonyos síkon haladni, ezért most ugrálunk a történelemben. De hogy egy példát is említsek, nemsokára levetítjük a Sophie Scholl című filmet, mely a harmadik birodalom egy klasszikus epizódja, amikor a müncheni diákok fellázadtak a totális rendszer és a diktatúra ellen. Ennek a korosztálynak, megítélésem szerint, mindenképpen meg kell ismernie ezt az alkotást azért, hogy lássa és tudja, vannak olyan helyzetek a történelemben, amikor az ő generációjuk az igazságért és a szabadságért végül is a legtöbbet, a saját életét áldozta fel. Ezeknek a filmeknek — azon túl, hogy egyfajta katartikus élményt nyújtanak az embernek — elsősorban ez a szerepük.

A filmműhelyre teljesen ingyenes a belépés, és nem csupán az MTTK hallgatóira számítunk. Annak is örülök, hogy az elmúlt alkalmakkor már olyan látogatók is voltak, akiknek semmi közük nincs az MTTK egyetemi életéhez, és mégis fontosnak vagy érdekesnek tartották, hogy eljöjjenek, és megnézzék ezeket a filmeket. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Külön köszönet a Klein house-nak az infrastruktúráért. 


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..