home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A tudástól a tudásig (Riportpályázatunkra beérkezett írás)
BODÓ Sarolta
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám
A tudástól a tudásig (Riportpályázatunkra beérkezett írás)

Szabadka a szép épületek városa. Különböző stílusban épült ház színesíti a köztereket és a nevezetesebb utcákat. A leglátványosabb épülete természetesen a Városháza, de a könyvtár épülete vagy a Raichle-palota, illetve a sétálóutca szinte összes épülete is értékes, egyedi. Kevesen tudják például, hogy a Korzón egymással szemben álló épületek díszmotívumait egymás provokálására szánták a valamikori jól működő hotelek és panziók.

Hogy milyenek is tulajdonképpen, azt csak akkor vesszük észre, ha egy percre megállunk és megszemléljük őket, nemcsak elrohanunk előttük, mint ahogyan azt a városlakók többsége teszi. Őszintén szólva azonban manapság többet hallani az épületek romos és elkeserítő állapotáról, mint a szépségükről, történelmi és eszmei értékükről. Nem is beszélve a már elkezdett, de nem befejezett létesítményekről, gondoljunk csak — az erről (is) sajnos híressé vált — Népszínházra.

A régi épületeknek történetük van. Ez teszi őket még szebbé, értékesebbé, hiszen lehet, hogy falaik között csodás események történtek. Ilyen a Đura Đaković utca 21-es szám alatti épület, mely napjainkban a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolának ad otthont. Nem sokat lehet hallani magáról a létesítményről, inkább a benne tanuló diákok és tanáraik munkásságáról.

Az épület az 1930-as években létesült Bede Franjo tervei alapján. Kora építészetében újítónak számított, és egész Jugoszlávia területén elismert szakemberként tartották számon. Később sajnos mégis a holokauszt egyik áldozata lett. Az intézmény neve Park szanatórium volt, valójában az akkori zsidó közösség kórházának számított. A felszereltsége és a színvonala a maga korában modern volt. Minden kórteremben volt mosdó hideg és meleg vízzel egyaránt, sőt telefon és rádió is. Lift is működött benne, szép udvar vette körül, a tetőtérről pedig tágas kilátás nyílt Szabadkára. Az intézménynek röntgengépe, saját laboratóriuma is volt, és sok más újdonságnak számító eszköze. Vezetőségének a politikája modernnek és igazságosnak mondható, a szegény zsidó betegek ugyanis ingyenes ellátásban részesültek, a tehetősebbeknek pedig jelentős pénzt kellett fizetniük érte. Ehhez az is hozzátartozik, hogy akkoriban a szabadkai tőkések szinte mindegyike a zsidó értelmiségiek közé tartozott, illetve a részvénytársaságok részvényeseinek a többsége az ő tulajdonukban volt. Ez a tény járult hozzá, hogy felépítsenek egy egyedülálló, modern kórházat, amely a mintegy 3500 fős zsidó közösség javát szolgálta. Nekik sikerült valami olyat létrehozniuk, ami példaként szolgálhat a mai társadalomnak.

A II. világháború eseményei azonban rákényszerítették az épület addigi tulajdonosait, hogy akaratuk ellenére átadják másoknak. Így a kórházból szülészeti és nőgyógyászati klinika lett. Sok szabadkai és környékbeli lakos abban az épületben született. 1971-ben azonban a szülészetet átköltöztették a mai helyére, így a létesítmény az Egészségügyi Középiskolának adott otthont egy ideig. Ugyanebben az évben ugyanitt megnyílt továbbá a sokak számára nagyon kedvelt Aquarius diszkó is. Egykori működéséről még ma is lehet hallani a régen ott bulizó, azóta már felnőtt korosztálytól. Neves lemezlovasok gondoskodtak esténként a jó hangulatról, szombatonként este pedig élőműsort közvetített onnan a rádió. Nagy dolognak számított ez a 70-es években, hiszen akkoriban kevés rádióállomást lehetett hallgatni, és azok műsorai is főként komoly témákról szóltak. Mivel ez a szórakozóhely igen közkedvelt volt a fiatalok körében, a saját rádióműsor híre mindenhová eljutott. A diszkó nemcsak egy jó hely volt, ahol a fiatalok kitombolhatták és jól érezhették magukat, hanem közösségformáló szerepe is volt, nem is beszélve az ott szövődött szerelmekről. 1985-86-ban azonban az Egészségügyi Középiskola elköltözött onnan, és a diszkó is bezárt.
1985-től a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola működik az épületben. Napjainkban több mint nyolcszáz tanulója van. A színvonalas oktatásnak és a vezetőségének köszönhetően Vajdaság-szerte elismert középiskolának számít.

Az épület létrehozásának az volt a célja, hogy segítsék az emberek életét. Hála az akkori zsidó értelmiségnek, ez a cél megvalósult, sőt mondhatni többszörösen teljesült. Hiszen az épület falai közt születtek emberek, akik ma a társadalom elismert tagjai, tudósai, értelmiségijei, az Aquarius diszkóban bulizó fiatalokról nem is beszélve, akik életük felhőtlen pillanatait töltötték ott, ha nem épp legboldogabb pillanataikat. Napjainkban egy új nemzedék értelmisége bontogatja itt szárnyait.

Sokaknak ez az épület csak egy szürke építmény, mely éppolyan, mint a többi. Más szabadkai és környékbeli ember számára egy-egy emlék helyszíne. A tudás eredményeként jött létre mintegy nyolcvan éve, most pedig a tudás megszerzésének a színhelye.

forrás: www.gradsubotica.co.rs, www.skyscrapercity.com, www.medicinskasu.edu.rs, www.ekonomskasu.edu.rs

BODÓ Sarolta, Szabadka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..