home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
A tengerek, óceánok egyeduralkodói
Tóth Tibor
2017.11.10.
LXXII. évf. 44. szám
A tengerek, óceánok egyeduralkodói

Hozzám hasonlóan gyermekkorukban bizonyára sokan eljátszottak a gondolattal, vajon milyen érzés lehet irányítani egy gőzhajót, egy hadihajót vagy egy luxusjachtot.

Az óceánjáró kormányánál állva szelni a többméteres hullámokat, parancsokat osztogatni a legénységnek, vitorlát bontani, harcolni a kalózokkal... A vízen úszó járművek látványa több rendezőt is megigézett, így születhetett meg a Titanic, a Blood kapitány, A fekete kalóz, A kincses sziget, A hét tenger ördöge, A Karib-tenger kalózai, a Lázadás a Bountyn és még számos filmalkotás.


Pecze Mihály és első hajója, a Bounty (Szabó Attila felvételei)




Nelson admirális négyemeletes hadihajójába kis talpas ágyúk kerülnek

Nem hittem volna, hogy egyszer lesz alkalmam tüzetesen átvizsgálni a Bountyt, azt az angol királyi hadihajót, amely 1787. december 23-án hajózott ki Spitheadből Tahiti felé azzal a céllal, hogy olcsó rabszolgaeleségnek használt kenyérfát szállítson a Nyugat-Indiákra. A hajó fedélzetén 1789. április 28-án lázadás tört ki William Bligh kapitánnyal és tisztjeivel szemben, a lázadók átvették a hatalmat, majd rengeteg viszontagság után a hajót 1790. január 23-án a Csendes-óceánban levő Pitcairn-szigetek közelében felgyújtották.

A Bounty azonban még ma is él, és Szabadkán is található belőle egy példány. Természetesen nem életnagyságban csodálható meg, hanem sokkal kisebb formában, ám a hajó és a hajót alkotó elemek mind megfelelnek a valóságnak, a Bounty eredeti állapotának. Pecze Mihály hajómakettépítő-mester a ’70-es évek végén és a ’80-as évek elején több évig a tengerparton élt a feleségével. Elmondása szerint a tenger és a tengeren úszó hajók, valamint egyéb alkalmatosságok szerelmesévé vált. Folyamatos késztetést érzett, hogy egy napon, amikor ideje engedi, a nagy hajókat kicsiben is megalkossa. Munkahelyi elfoglaltságai erre sokáig nem adtak lehetőséget, 2015 decembere, azaz nyugállományba vonulása óta azonban kedve szerint hódolhat hobbijának.

— Makettkészítői tapasztalatom egyenlő volt a nullával. Majdnem egy évet foglalkoztam kereséssel, kutatással. A világhálón próbáltam utánajárni a makettkészítés fortélyainak, a témával foglalkozó csoportokat kerestem, saját oldalt működtető klubok után kutattam. Nagy fejtörést okozott, hogy a történelmi hajókról nagyon nehéz volt megfelelő tervrajzot találni. Mivel eredeti rajzok szinte nincsenek, a makettépítők saját, egyéni stílusukat is beépítették a hajókba, természetesen megtartva az eredeti vonalvezetést, a főbb jellegzetességeket. Ezért látunk eltéréseket két Bounty, Santa Maria vagy egyéb csatahajó között. Beszereztem a makettek építéséhez szükséges kisgépeket, eszközöket, és 2016 októberében hozzáláttam az első hajó építéséhez. Félkész állapotában azonban úgy gondoltam, ez így nem jó, és félretettem — eleveníti fel a kezdeteket Mihály.

Egy makett elkészítése nagyon aprólékos és rengeteg türelmet igénylő munka. A mester a hajót ábrázoló képet kinagyítja, „leveszi” a részleteket, az alaprajz alapján pedig megfelelő méretűre kicsinyíti az arányokat. Kizárólag keményfával, főleg bükkel dolgozik. Mihály a hajó alkotása közben több fogásra is rájött, például arra, hogy palánkoláskor (a hajó oldalának építését hívják így) miként hajlíthatóak meg a szálak szárazon, valamint arra is, hogy ha egy kisebb elemet szeretne megalkotni, akkor azt előbb nagyobb formátumban kell elkészítenie, és majd csak a fúrás, faragás, ragasztás, vágás után nyerhető el a kívánt, kisebb méretű forma.


Készül a Santa Maria

— Az első hajóm, a Bounty elkészítése hat hónapig tartott, naponta két-három órát dolgoztam vele, az aktív munkaórák száma három-négyszáz körül lehet, az alkatrészek és az elemek számát azonban fel sem lehet becsülni. Az irányítólapátoknál levő, rézből készült sarokzsanérok legyártása két hetet vett igénybe. Az árbócokat brazil kávészsákból vágtuk ki, a feleségem szegte el, és én fűztem fel őket. A hajón igazi, fonott kötél van, és az sem mindegy, hogy jobb vagy bal oldali sodronyos. A szerkezet súlya nagyjából fél kilogramm, hossza 78, magassága 72 cm. A kormány képes mozgatni az irányítólapátokat, vagyis a hajó valójában üzemképes. Az alkatrészek elkészítéséhez rengeteg türelemre és időre van szükség. A kézügyesség és a képzelőerő szintén nélkülözhetetlen, továbbá arra is rá kell jönni, hogyan lehet elkészíteni a miniatűr darabokat, hogyan kell bánni velük anélkül, hogy eltörnének vagy összeroppannának. A hajóépítés nagyon szép időtöltés. Eladással nem foglalkozom, kizárólag kedvtelésből csinálom ezt. Ha néhány napig nem megyek ki a műhelybe, akkor már hiányzik, hogy leülhessek, és építhessem a hajókat.


Mentőcsónak a Bountyn

A mester évi egy hajó elkészítését tűzte ki célul. A későbbiekben akár egy kiállítás is szóba kerülhet, viszont csak akkor, ha legalább nyolc-tíz hajója lesz. A műhelyben a háromárbócos Santa Maria készül éppen, mellyel Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát. A harmadik Nelson admirális négyemeletes hadihajója lesz, melybe a kis talpas ágyúkat előre be kell építeni. A sor a római kori, majd a vikingek által használt hajókkal folytatódik, hiszen a választék széles. A mester elszántságát és munkakedvét látva pedig biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan sor kerül arra a bizonyos kiállításra.

 

Szabó Attila felvételei

  1. Pecze Mihály és első hajója, a Bounty (BOUNTY)
  2. Mentőcsónak a Bountyn (MENTOCSONAK)
  3. Súlya nagyjából fél kilogramm, hossza 78, magassága 72 cm (HAJO)
  4. Készül a Santa Maria (SANTA MARIA)
  5. Nelson admirális négyemeletes hadihajójába kis talpas ágyúk kerülnek (AGYU)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..