A színház nyelve univerzális
SZ. L.
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám
A színház nyelve univerzális

A Lear király egyik női főszerepét, Regant, Dobó Kata alakítja. A fiatal színésznő nagyon sok örömét lelte Shakespeare klasszikusában, vágyott ugyanis már egy ilyen negatív szerep megformálására.

— Eleinte voltak félelmeim a karakterrel kapcsolatban. Nem tudtam, honnan fogjam meg, nem akartam egy sablonszerű gonoszt alakítani, az unalmas, és senkit nem érdekel. Valóságos figurát szerettem volna Reganből kreálni, hús-vér embert, aki valamiért rossz irányba indult el. Nem ítélkeztem fölötte. A próbafolyamat alatt kikristályosodott bennem, hogy ki is lehet ez a nő, milyen motivációi lehetnek, mi fontos a számára. Imádtam próbálni ezt a darabot. Mindig jó munka a békéscsabai csapattal dolgozni, kiváló színészekkel játszhatom együtt. Chris Rolls, a rendező nagyon felkészülten érkezett, jóllehet egy héttel a próbakezdés előtt kapta meg a felkérést. Némi feszültséget okozott talán a nyelvi korlátok leküzdése, hiszen a rendező nem beszél magyarul, a színészek többsége pedig angolul, előfordultak azonban olyan vicces helyzetek, amikor mindkét fél nagy vehemenciával magyarázott, így hirtelen nem is volt szükség tolmácsra, mindenki értette a másikat. Ez is bizonyítja, hogy a színház nyelve univerzális.

* Milyen érzésekkel, gondolatokkal tér haza egy-egy előadás után? Mit kapott ettől a szereptől?
— Szeretem ezt a darabot, és benne a szerepemet. Tetszik a látványvilága, a nagyszerű hangtechnika, amely befolyásolja a hangulatát. Nem mondom, lelkileg rendesen kifacsar egy–egy előadás, mégis jóleső érzés játszani.

* Kovács Frigyes sok évig a szabadkai Népszínház művésze és társulatigazgatója volt. Milyen volt vele dolgozni? Vitt magával valami vajdaságit, ami esetleg mások számára érdekes, tanulságos lehet?
— Szeretem a hangját, az elhivatottságát, a humorát. Csodás partner, óriási energiával lép színpadra, s ebből meríthetnek mások is. Éreztem, mekkora súlyként nehezedik rá ez a szerep, mennyire szeretné megmutatni, kialakítani magából ezt a humánus, túlságosan is jó lelkű, drámai sorsú figurát. Egyszer azt mondta, mindent beleadott a karakterbe a saját életéből, az összes keserűséget, szomorúságot, ami történt vele. Szerintem sikerült, szívfacsaró lett az alakítása. Remélem, játszunk még együtt.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..