home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
A szeretetbombázás
Pap Ágota pszichológus
2024.04.17.
LXXIX. évf. 15. szám
A szeretetbombázás

A mindennapokban egyre több olyan fogalommal találjuk szemben magunkat, amelyek a közelmúltban robbantak be a köztudatba. Egyik ezek közül a narcisztikus személyek romantikus kapcsolódásaiban is megfigyelt szeretetbombázás, vagyis a love bombing. Ez egy olyan pszichológiai manipulációs technika, amelyben az egyik fél intenzív figyelmet, szeretetet, támogatást és elismerést nyújt a másik félnek, ez a viselkedés azonban gyakran túlzott és manipulatív lehet. A love bombing szerelmi kapcsolatokban, barátságokban vagy akár munkahelyi kapcsolatokban is előfordul, és az egyik fél általában arra törekszik, hogy befolyásolja, ellenőrizze vagy manipulálja a másikat.

Azok, akik alkalmazzák a love bombingot, gyakran rendkívül kedvesek, figyelmesek és nagyvonalúak lehetnek az elején, hogy elnyerjék a másik fél bizalmát, tetszését. Ez a viselkedés elhomályosítja az esetleges figyelmeztető jeleket vagy vészjelzéseket, és könnyen elvakítja az áldozatokat. A love bombing célja általában az, hogy az áldozatokat függővé tegye a kapcsolattól vagy személytől, és ellenőrzése alatt tartsa őket. Az intenzív figyelem és támogatás kifejezése azt sugallhatja, hogy a másik fél igazán szereti vagy törődik velük, miközben valójában az a manipuláció eszköze.

Amikor az áldozatok teljes mértékben belemerülnek a love bombingba, nehezen látják át az esetleges manipulációt vagy az egyenlőtlen viszonyt. Az áldozatok gyakran hajlamosak túlbecsülni a másik fél szándékait, jóhiszeműségét, és nehezen ismerik fel, hogy a love bombing mögött valójában milyen cél rejlik. Különösen igaz ez akkor, ha a korábbi kapcsolataikból ez a figyelem hiányzott, illetve ha a gyermekkortól jelen van az elhanyagolás valamilyen módja. Ám bárki áldozatává válhat a szeretetbombázásnak, függetlenül attól, hogy milyen életkorú, nemű, társadalmi helyzetű vagy személyiségtípusú. Hajlamosabbak lehetnek rá azok, akiknek lehetőségük van befolyásolható vagy sebezhető állapotba kerülni, vagy akiknek alacsony az önértékelésük, önbecsülésük. Például azok, akik frissen szakítottak, veszteség vagy stressz miatt nehéz időszakon mennek keresztül, hajlamosabbak lehetnek elfogadni a szeretetbombázás manipulatív jellegét anélkül, hogy felismernék, ez a viselkedés káros lehet számukra. Emellett azok az egyének, akik könnyen befolyásolhatóak, vagy akiknek nehézségeik vannak a határok kijelölésében, szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve ezen a téren.

Jellemzői a hirtelen és intenzív érzelmek, amikor a bombázó rövid időn belül szerelmet vall, bókokkal áraszt el, és elengedhetetlennek tartja a másik társaságát. Drága ajándékokkal, kedvességekkel halmozza el a célpontot, annak ellenére, hogy az nem feltétlenül kéri vagy várja azt el. Folyamatosan üzeneteket küld, hívogat, és igyekszik minden percben a célpont közelében lenni. Megpróbálja izolálni, eltávolítani a másik felet a családjától és a barátaitól, hogy kizárólagos befolyást gyakorolhasson rá. Emellett a bombázó tökéletesnek tartja a célpontot, és nem hajlandó hibát látni benne. Ha azonban a másik nem viszonozza a bombázó érzelmeit, bűntudatot kelt benne, és elhiteti vele, hogy nem elég jó.

A szeretetbombázás veszélye lehet az érzelmi függőség, vagyis a célpont érzelmileg függővé válhat a bombázótól, és nehezen tud kilépni a kapcsolatból, közben megjelenik az önbizalom-csökkenés, hiszen a bombázó manipulatív taktikái alááshatják a célpont önbizalmát és önértékelését. Emellett az áldozatok gyakran elveszítik az önállóságukat és az önbecsülésüket, mivel túlzottan támaszkodnak a másik félre, vagy elveszítik az érzéküket a saját határaik védelmében. A szeretetbombázás súlyos érzelmi traumát okozhat és poszttraumás stresszzavarhoz is vezethet. Az áldozatok gyakran érzik magukat elkötelezettnek, és kötődnek a másik félhez, még akkor is, ha az illető valójában kárt okoz nekik.

Az áldozatoknak fontos felismerniük és tudatosítaniuk, hogy mi történik velük, és jó lenne felismerniük a love bombing jeleit. Ez történhet úgy, hogy felfigyelnek a kapcsolaton belüli egyenlőtlenségekre vagy a túlzott gyorsaságra a kapcsolat kialakulása során — legyünk óvatosak, ha egy új kapcsolatban túl gyorsan, intenzíven alakulnak a dolgok. Illetve felfigyelhetünk az esetleges manipulációs jelekre, mint például az erőteljes befolyásolás vagy az állandó figyelem keresése.

A love bombing elkerülése érdekében fontos megtartanunk az önállóságunkat és az önbecsülésüket, valamint figyelnünk kell arra, hogy kapcsolatunkban kölcsönösség legyen. Emellett hagyjunk időt a kapcsolat kialakulásához, és ne fussunk bele túl gyorsan anélkül, hogy előbb megértenénk a másik fél valódi szándékait és karakterét. Bízzunk a megérzéseinkben, ha valahol nem stimmel a dolog, hallgassunk a belső hangunkra. Tartsuk meg a határainkat, ne engedjük, hogy a bombázó átlépje őket, és semmire se érezzük magunkat rákényszerítve. Beszéljünk általunk megbízhatónak vélt emberekkel, osszuk meg a tapasztalatainkat egy családtaggal, baráttal vagy szakemberrel. És ha mégis a szeretetbombázás áldozatává váltunk, ne féljünk segítséget kérni egy szakembertől.

A narcisztikus személyiségzavarra jellemző lehet a szeretetbombázás során az önmaguk általi túlzott dicséret vagy a mások iránti túlzott figyelem, ami abból a vágyból fakad, hogy megerősítsék saját önértékelésüket és kontrolljukat mások felett. A borderline személyiségzavarra az intenzív és kiszámíthatatlan érzelmi reakciók megnyilvánulása is jellemző lehet, melyekkel az egyén manipulálja a másikat. A szeretetbombázás általában nem önmagában álló személyiségzavar, hanem inkább egy viselkedési minta vagy taktika, melyet különféle személyiségek alkalmazhatnak. Gyakran kapcsolódik az empátia hiányához és a manipulatív viselkedéshez, melyek nem feltétlenül fejezik ki egy specifikus személyiségzavar jellemzőit, hanem inkább a konkrét személy életkörülményeiből, élettapasztalataiból és érzelmi állapotából eredhetnek. Ezért a szeretetbombázás inkább viselkedési mintaként vagy manipulációs stratégiaként értelmezhető, nem pedig egy specifikus személyiségzavarhoz köthető klinikai diagnózisként.

Tudatosítsuk tehát: a szeretetbombázás nem szeretet, hanem manipuláció. Ha egy kapcsolatban szeretetbombázást tapasztalunk, fontos, hogy felismerjük a jeleket, és megvédjük magunkat a káros következményektől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..