home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A szerelem tövisei
(f. zs.)
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
A szerelem tövisei

Kétnyelvű költői est volt a Városi Könyvtárban — Válogatás hangzott el a magyar szerelmi lírából Fehér Illés Ezüst híd — Srebrni most c. kötete közvetítésével

Nem akármilyen feladatra vállalkozott egy biokémikus, dr. Fehér Illés, amikor a fejébe vette, hogy megpróbálja megosztani versélményeit a szerb nyelvű olvasóközönséggel, megkísérli közvetíteni a magyar költők számára legkedvesebb szerelmes verseit, a magyar líra gyöngyszemeit. Mint a Városi Könyvtárban február 28-án megrendezett est bevezetőjében hangsúlyozta, nagyon sokan segítettek neki a fordításban, köztük nagy tehetségű boszniai és szerbiai költők, nyelvészek, egyetemi tanárok, s különös köszönettel tartozik dr. Draginja Ramadanskinak, aki a kézirat végső megformálását vállalta. Ezüst híd — Srebrni most címmel jelent meg tavaly, a Családi Kör kiadásában a tetszetős kétnyelvű kötet, amely nemcsak legnagyobb költőink legszebb verseit tartalmazza, hanem más kevésbé ismert magyar költők költeményei is helyet kaptak benne, azok, amelyek leginkább megérintették a fordító szívét.
Az igen hangulatos est rendezője, Horváth Emma, a Csáth-kör vezetője Nagy László, Babits Mihály Juhász Gyula, Szécsi Margit, Nemes Nagy Ágnes költeményeit választotta ki a kötetből (kétnyelvű) bemutatásra, Basity Gréta és Gordana Petkov avatott előadásában. Bevezetőt Aleksandar Dognar mondott. Emlékeztetett a művészi fordítás nehézségeire, s arra, ki mindenki próbálta a művészi fordításaival közelíteni egymáshoz a szerb és a magyar kultúrát, köztük olyan nagy nevek, mint J. J. Zmaj vagy később Danilo Kiš is.  Fehér Illés elmondta, könyvében megpróbált a szerelem sokféle megnyilvánulási formájára, bonyolult érzelemvilágára is rávilágítani, feltette a kérdést: mi a szerelem, s a versekben kívánta megtalálni rá a választ. A szerelem értelmén keresztül a lét értelmére is rávilágítanak a könyvben prezentált versek. Zongorán közreműködtek  a zenede diákjai, Sóti Szobonya Emőke tanítványai: Forgó Tímea, Katarina Dafna és Mirna Ivakić.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..