home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A mákostól a levendulásig
Bíró Tímea
2017.11.13.
LXXII. évf. 45. szám
A mákostól a levendulásig

A szappanfőzés újragondolt változata

Miután bezárták a csantavéri NLB Bankot, Kósa Judit fiókvezető nem esett kétségbe: egy nagyon egyedi és különleges hobbival foglalta el magát. A hobbi ma már a második munkája, melyet folyamatosan fejleszt, és nagyon élvez.

Judit másfél évvel ezelőtt kapott ajándékba egy kézművesszappant, és annyira megtetszett neki, hogy eldöntötte, kitanulja a szakma minden csínját-bínját. Az internet és egy workshop segítségével szerezte meg az alapreceptet — ezt gazdagítja illóolajokkal, természetes színezőkkel, fűszerekkel.

— Nagyon gyorsan beleszerettem a szappankészítésbe, és azóta is a rabja vagyok. Kézművesszappanokról beszélünk, tehát nem ipari termékekről. Kézzel és természetes anyagokból készülnek. A zsírokban és az olajokban, melyekből előállítom őket, nincs adalékanyag, tartósítószer és mesterséges színezék. Az alapanyagokat Csantavéren szoktam beszerezni, amit pedig nem tudok, azt külföldről hozatom vagy az interneten rendelem meg. Ügyelek arra, hogy bőrbarát anyagokkal dolgozzak. Az elején még mások receptjeit használtam, most már viszont egy saját magam által kidolgozott alapján készülnek a szappanok. Arra is nagyon figyelek, hogy esztétikusak legyenek a termékek. Szeretem cicomázni, díszíteni őket, és látom az embereken, hogy ők is gyönyörködnek bennük.

Judit kozmetikusként is dolgozik, és már sok tapasztalatot szerzett a bőrápolás területén. A szappankészítéshez kecsketejet használ, mely tisztítja, puhítja és hidratálja a bőrt, emellett pikkelysömörre és ekcémára is gyógyír. Mindenáron a természetességre törekszik.

— A szappanok színét úgynevezett ásványi porokkal érem el, emellett természetes festéket is használok. A pirospaprika gyönyörűen színez, a kurkuma által kapom meg a narancssárgát, zöld búzafűléből nyerem a zöld színt, az ünnepre készülődve pedig fahéjjal színezem és illatosítom a karácsonyi hangulatot megidéző szappanokat.

A szappanfőzés nem veszélytelen munkafolyamat, a készítőnek bizonyos óvintézkedésekre kell figyelnie az eljárás során. Judit örömmel osztja meg az olvasókkal a szappanfőzés menetét, és a veszélyekre is figyelmeztet.

— A szappanok hidegeljárással készülnek, tehát nem a nagyanyáink által ismert, régi módszert alkalmazom. Összeolvasztom az olajokat, a zsírokat, külön a folyadékot a lúggal, ezt megfelelő hőmérsékletűre hozom, és ezután összekeverem. Nagyon fontos, hogy a lúggal előírásszerűen dolgozzunk, mert történhetnek balesetek. Gumikesztyű és védőszemüveg nélkül nem ajánlatos nekifogni. A munkamenetet pontosan be kell tartani, és nem szabad kapkodni, rá kell szánni az időt. Berendeztem egy külön erre a célra szánt helyiséget, ott főzöm a szappant, és semmiképp sem a konyhában. A lúg veszélyes a bőrre, égési sérüléseket okoz, és több órán át belélegezni sem ajánlatos. Az összekevert masszát színezem, illatosítom, formába öntöm, és huszonnégy órára állni hagyom. Fokozatosan bővítem a formáimat, melyekbe a folyékony állagot öntöm. A rózsától kezdve a Télapóig most már mindenféle mintám van, így a vevők könnyen ki tudják választani a nekik tetszőt. Szappanpecsétet is használok a díszítéshez, ez csak újabb pluszt ad a kézművesterméknek. Bizonyos szappanokra rápecsételem a saját jelemet, mely egy J betű egy kismadárral. Emellett olyan szappanom is van, amelyre a kézművestermék felirat került, illetve sok más mintát is szívesen alkalmazok. Miután megszáradt a szappan, kibontom a formából, fölszelem, és papírba csomagolom, hogy lélegezni tudjon. Díszes csomagolást is készítek, ha igény van rá.

A tartósítószer-mentes szappanok esetében egyáltalán nem kell félni, hogy megromlanak, hiszen minél régibb egy szappan, annál jobb.

— Legalább négytől hat hétig tart az érési folyamat. Előtte nem szabad használni a terméket, mert a zsírok és az olajok még nem alakultak át szappanná. Ha jól el van készítve, ha megfelelően vannak összeválogatva a zsírok és az olajok, akkor a szappannak nem szabad avasodnia. Az idő csak a javára válik.

Egy egyedi csomagolással díszített szappan kitűnő ajándék például karácsonyra vagy születésnapra. Ezenkívül azok is kézművesszappant vesznek, akik a mesterséges termékek helyett inkább a természetes alapanyagokból készültekre szeretnének áttérni. Judit nemcsak másoknak szerez örömöt az alkotással, hanem saját magának is, hiszen kiélheti a kreativitását.

— Akinek szépérzéke van, szeret alkotni, illetve használni a fantáziáját, annak bátran ajánlom ezt a mesterséget. Nagyon sok pénzt is bele lehet fektetni, ha az embernek van rá lehetősége, én viszont ezt apránként teszem. Ha szeretettel és lelkesedéssel készítjük, akkor a szappanon érződik, hogy lelke van. Nagyon örülök az emberek pozitív visszajelzésének. Jó érzéssel tölt el, hogy rájöttek, a szappan nemcsak kézmosásra használható, hanem arctisztításra is. Emellett tusolózselék is kaphatóak, melyek lassan felváltják a bolti tusfürdőt. És gyógyszappanokat is készítek, melyek hámlasztják, újrazsírozzák, valamint hidratálják a bőrt, ezért az ilyen gondokkal küzdők körében is egyre népszerűbbek. Visszajáró megrendelőim vannak, akik a Facebook közösségi oldalon vagy csütörtökönként és vasárnaponként a csantavéri piacon találkoztak, találkoznak a termékeimmel. Nagyon hálás vagyok a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaságnak, mivel általa tudom értékesíteni a szappanokat. Megkaptam az egyesület védjegyét, így diplomám van arról, hogy csantavéri helyi terméket készítek. A VaTeBeT lehetőséget nyújt az itt maradt családoknak az érvényesülésre. Összetartja a kézművességet, hogy minden olyan ember, aki a két kezével alkot, illetve tesz le valamit az asztalra, értékesíteni tudja a termékeit, illetve lássa értelmét az itt maradásnak.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..