home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„A magad helyén”
(m. k. o.)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
„A magad helyén”

Vajdaság 18 településének 22 általános iskolájából összesen 74 tanuló vett részt az udvarnoki III. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyen november 9-én.

A címadó Szűgyi Zoltán-versen kívül még mindig Fehér Ferenc Apám citerája, Pap József Az én nyulam ilyen és Etuka gondjai című alkotás vezetett a Jó Pajtás 43. nyelvművelő versenyének költészeti toplistáján, jóllehet az erre az alkalomra megjelent Ezüsttulipán (Válogatás a vajdasági magyar gyermekirodalomból vers- és prózamondóknak/ Összeállította: Bordás Győző/ Illusztrálta és a borítótervet készítette: Szalma Viktória — Újvidék, Forum—Magyar Szó—Jó Pajtás, 2013) című gyermekvers-antológia bő választékot, sok-sok izgalmas kihívást tartogatott a versmondóknak. A szerkesztő, Bordás Győző utószavából idézve próbálom összegezni nemcsak a verseny jelentőségét, hanem a kötet időszerűségét is: „Sok mindent figyelembe véve, s nem utolsósorban az okból, hogy íróinknak az 1920 és 1945 közötti időszakból még nem készült felénk ilyen jellegű versgyűjteménye (…), a válogató úgy döntött, hogy a vajdasági magyar irodalom egészéből merít. Mintegy ötven költő több mint kétszáz verse szerepel e kötetben.

Jelentős vállalkozása ez a vajdasági magyar költészetnek, hiszen esztétikai értéket hordozó darabjai találhatók meg az antológiában. Általa kiszélesednek a gyermekvers standardizált formái és témakörei, miközben szinte megrajzolható a gyermekvers fogalmának alakulásgörbéje is irodalmunkban. Az Ezüsttulipán — mély meggyőződésünk szerint — magán viseli a vajdasági magyar költészet egészének tapasztalatait, azokat a formai és nyelvi, valamint tartalmi jegyeket, amelyek leginkább jellemzőek íróink költészeti világára.’’

A vajdasági írók-költők munkásságát népszerűsítő Szűcs Imre gyermekversmondó versenyt Pál Károly kezdeményezésére hívta életre a Jó Pajtás, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a támogatók között pedig ott szerepelt/szerepel Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata is.

Szűcs Imre, gyermekköltészetünk egyik legnépszerűbb alakja Udvarnokon született, nem véletlenül vette fel tehát a helybeli magyar művelődési egyesület és a nyelvművelő vetélkedő is az ő nevét. Lennert Géza, a Jó Pajtás nyugdíjba vonuló felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársukról, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a születésnapjához kötődően szervezték meg — immár harmadik alkalommal — a versenyt.

A vetélkedő után Bordás Győző elmondta, hogy milyen megfontolásból látott hozzá a könyv szerkesztéséhez, Virág Gábor, a Forum igazgatója pedig arról számolt be, hogy a jövőben több gyermekkönyv kiadását is tervezik.

Az eredményhirdetés feszült pillanatait szerencsésen átvészelte a háromtagú zsűri (Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Nagy Magdolna, a Napsugár gyermekrovat szerkesztője és Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Versmondók Egyesületének alapító elnöke), mely a következő versmondókat díjazta:

Elsősök-másodikosok korosztálya:
1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar. Harmadikosok-negyedi-
kesek korosztálya: 1. Lukács Me-lissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikesek-hatodikosok korosztálya: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea. Hetedikesek-nyolcadikosok korosztálya: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..