home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A kincs, melyet őriznünk kell
Borbély Tivadar
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
A kincs, melyet őriznünk kell

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Szilasi Mihálynak, a falu neves citeraművészének emlékére tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Szilasi-nap elnevezésű rendezvényt, melynek fő célja a hangszer és a citerazene népszerűsítése.

A vendégeket és a közönséget Törköly Krisztina, a művelődési egyesület elnök asszonya köszöntötte, és kiemelte: tiszteletre méltó, hogy a művelődési egyesületek lehetőséget nyújtanak a fiataloknak, hogy megismerjék és megszeressék a citerazenét, illetve hogy a nagyközönség előtt bemutassák a tudásukat. Beszédében köszönetet mondott a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnak, valamint ama személyeknek és szervezeteknek, akik/amelyek támogatásukkal elősegítették az emlékműsor sikeres megvalósítását.

Az eseményt — melyen többek között jelen volt Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is — hivatalosan Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselő asszonya nyitotta meg.

A program kezdetén Lackó Inesz szavaló Lele József muzslyai citeraművész kíséretében előadta Fehér Ferenc Apám citerája című versét: „Valaha megvolt mind a húrja, / valaha simább volt a fája. / Valaha tiszta szívből zengett / apám citerája.”

A műsorban bemutatkozott a csókai Móra Ferenc MME Pöngetyű és Barna Gesztenye nevű citerazenekara, a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület citerazenekara, az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Pengető citerazenekara, a pacséri Művelődési Egyesület citerazenekara, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Kéknefelejcs és a Muzslai Petőfi Sándor MME Kisbanda, valamint Pöngető nevű citerazenekara. Lakodalmi, katonai, moldvai, szerelmi és lőrincrévi pontozó dalokkal lépett fel a kisoroszi Lackó Márta és Ördög Lóránt, a pacséri Ónodi Tamás és Zsadányi Bálint, a torontálvásárhelyi Kovács József, a törökbecsei Micsik Béla, a muzslyai Muhi Dániel és Lele József citeraszólisták, valamint a Csókán született, Budapesten élő Borsi Ferenc, aki a Durindó egyik alapító tagja is. A XI. Szilasi-nap a helybeli Petőfi Sándor MME citerazenekarának és vegyes kórusának fellépésével ért véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..