home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A hagyományok és a polgári értékek háza
Szakáll Laura
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
A hagyományok és a polgári értékek háza

Létezik egy intézmény Szabadkán, amely a legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenki számára tartalmas kikapcsolódást nyújt, nevel, szórakoztat. Ez a Népkör Magyar Művelődési Központ, ahol a különféle szakcsoportok keretében a hagyományokon, a népi értékek magas szintű ápolásán kívül a polgári kultúra is teret kap.

A Népkör sokrétű tevékenységét bizonyítja az is, hogy ismeretterjesztő előadásokat is szervez. A természetgyógyászattal foglalkozó szakelőadásokat telt házas érdeklődés kíséri. Az intézményt folyamatosan meg kell tölteni tartalommal — ez az egyik mottója Bodrogi Bélának, aki immár tizenhat éve látja el az intézmény főtitkári teendőit. Fontosnak tartja továbbá azt is, hogy a Népkör szakosztályait kiváló szakemberek irányítsák. Ebben rejlik a művelődési központ sikere.
— Erőt ad számomra az intézmény egyre bővülő tagsága. A mi amatőr együtteseink magas szinten tevékenykednek, ez a mi legfontosabb célunk, erre ösztönözzük a szakosztályokat. Ennek érdekében szakosztályaink élére a legmegfelelőbb vezetőket állítottuk, mondhatni, hogy a Népkörösök munkája már a profizmus határát súrolja. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben a szakosztályaink kiváló eredményeket érnek el a szemléken. A sok hazai díj és kitüntetés mellett a magyar állam is felfigyelt a munkánkra, a magyar miniszterelnök rangos elismerésben részesített bennünket, 2011-ben átvehettük a Kisebbségekért Díjat. Otthont adtunk már a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának, amire azóta is sokan szívesen emlékeznek. Útjára indítottuk az Interetno Fesztivált, amely kezdetben egynapos volt, majd évről évre hosszabbítottuk az időtartamát, évek óta már ötnapos a rendezvényünk, amelyre már a belgrádi média is felfigyelt, onnan is érkeznek nézők, sőt külföldről is. Az Interetno Fesztivál sikerét bizonyítja egyebek között az is, hogy a CIOF, azaz a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége a védnökségébe vette a rendezvényt. Azért, hogy ezt a rangot megőrizzük, több kritériumnak is eleget kell tennünk. A köztársaság és a tartomány is egyaránt figyelmet fordít az Interetno Fesztiválra. Rangos magyarországi cégek ugyancsak támogatják. Magasra helyeztük a mércét, arra törekszünk, hogy évről évre kiváló produkciókat hozzunk el Szabadkára. Elégedettséggel tölt el továbbá az, hogy nincs adósságunk, ügyviteli szempontból is minden tökéletesen működik nálunk. 
Az Interetno Fesztivál testvérrendezvényét, a Win-teretno Fesztivált most télen indította útjára a Népkör. Ilyenkor a színházé a főszerep. A több napos rendezvényt a magyarországi Teátrumi Társasággal közösen szervezik. Folyamatosan újítanak, a közönség igényeit figyelembe véve alakítják a programokat. Természetgyógyászattal foglalkozó előadásokat már minden hónapban szerveznek, továbbá jógaoktatással várják a kismamákat, a gyerekeknek pedig játszóházat, kézműves-foglalkozásokat szerveznek. Ezt az évet az újítások, a fiatalok bekapcsolása jellemzi — mondta Bodrogi Hajnalka, az intézmény munkatársa.
— Szeptembertől új munkatársakat vontunk be, megújítottuk a honlapunkat, s folyamatosan frissítjük. A közönség ebből a közelgő rendezvényeinkről is tájékozódhat, s figyelemmel kísérheti a képes beszámolóinkat. Sok újítást vezettünk be a műsorunkba, s ennek köszönhetően olyan embereket is látunk a közönség soraiban, akik korábban nem látogattak el a rendezvényeinkre. Az egyik ilyen sikeres programunk a természetgyógyászattal kapcsolatos előadássorozat. Ilyenkor színültig megtelik a nézőtér. Hamarosan eljön hozzánk Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember, előadása iránt máris hatalmas az érdeklődés. Az Oláh Sándor Körgalériánkban folyamatosak a kiállítások. Elsősorban olyan fiatal alkotók munkáit mutatjuk be, akik máshol nem kapnak lehetőséget. Itt a Népkör rajziskolájának növendékei is kiállítják alkotásaikat. Ezek a tárlatok áprilisban és májusban lesznek. Folyamatosan működik a Játszóház, e téren is tervezünk újításokat, már dolgozunk a programokon. Jó az együttműködésünk a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral, közös műsort készítettünk nemrég, valamint néptánc-oktatást és táncházat szervezünk a tanintézmény hallgatóinak. Elnök asszonyunk, dr. Takács Márta, aki az MTTK dékán asszonya is, fontosnak tartja a két intézmény szoros kapcsolatát. Közben már javában tárgyalunk az Interetno Fesztiválra érkező együttesekkel. Az idén panamai, indonéziai és lengyelországi csoportok mutatkoznak be Etnopoliszban, a fesztivál színpadán. A hagyományos kézművesvásárra is várjuk a jelentkezőket. Dinamikus, fiatalos fesztivállal várjuk az idén az érdeklődőket.
A Népkör néptáncszakosztálya a legnépesebb, 150 fiatal öt korcsoportban tevékenykedik. A részletekről Szulovszki Szilvia szakosztályvezetőt kérdeztük.
— Táncegyütteseink szemléken, megmérettetésen vesznek részt, az aktuális ünnepekre készülnek. A táncoktatáson kívül arra is törekszünk, hogy a gyerekek jobban megismerjék a vidékünkre jellemző szokásokat, hiedelmeket. Más egyesületekkel ugyancsak együttműködünk. Most például a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesülettel. A Róna táncegyüttesünk a horgosiakkal közös produkciót készít. A Nem hiába éltünk című táncjáték Wass Albert életét mutatja be. A táncszínházi előadásban a hatvan táncoson kívül a Juhász zenekar és a Népkör Szalagfűző leánykórusa működik közre. Reméljük, hogy ezzel az előadással Vajdaság több településén is felléphetünk, bemutatva, hogy mennyire fontos az egyesületek közötti együttműködés. A táncon kívül a népzene és a népdal oktatása fontos fela-datunk. Ennek jegyében nemrég énekszakosztályt indítottunk fiatalok számára. A népzene, a népi hangszerek iránt érdeklődő fiataloknak szintén teret adtunk. Sokan felkerestek bennünket azzal a kívánsággal, hogy szeretnének népzenét tanulni. Azt reméljük, ezekből a fiatalokból idővel zenekar alakulhat. A Róna táncegyüttesünk szokásos tevékenységén kívül készül az Interetno Fesztiválra. Házigazdaként számos feladat vár a csoport tagjaira.  
A Nem hiába éltünk, a Népkör MMK Róna és a horgosi Bartók Béla ME Gubanc táncegyüttesének közös bemutatója április 12-én, este hét órakor lesz a Népkörben
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..