home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„A döntés tőlük függ”
Gyurkovics Virág
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám
„A döntés tőlük függ”

Beszélgetés Sóti Attilával, a VaMaDiSz újvidéki szervezetének elnökével

•  A VaMaDiSz tíz éve segíti a középiskolásokat a felsőoktatással kapcsolatos tájékoztatásban. Mi a tapasztalatotok, milyen szempontokat vesznek figyelembe a leendő gólyák a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor?

— Előadásaink alkalmával a tájékoztatáson kívül egyúttal arra a kérdésre is igyekszünk választ kapni, hogy ki milyen egyetemen, főiskolán szeretne továbbtanulni, és miért. Az a tapasztalatunk, hogy a végzősök többnyire a szakmájukban próbálják meg folytatni tanulmányaikat, annak aránya azonban településenként változik, hogy ezt itthon vagy külföldön tervezik megtenni. A külföldön próbálkozók többsége tart a szerb nyelv elsajátításának kihívásaitól, vagy elhiszi az „itthon rossz, és ennél már csak rosszabb lehet” mottót, és az egyszerűbbnek tűnő utat választja. Az itthon maradók nagy része igyekszik alkalmazkodni az MNT ösztöndíjfelhívásához, így elsősorban a pályázatban meghirdetett és előnyben részesített szakokra próbál bekerülni. Mivel az elhatározásnak jelentős anyagi vonzata is van, a végzősök döntésében a szülők véleménye is mérvadó. Mi azzal próbáljuk megkönnyíteni a választást a fiatalok számára, hogy minden szükséges információt, tanácsot eljuttatunk hozzájuk a felsőoktatási lehetőségekkel kapcsolatban.

•   Hangsúlyozzátok a szülőföldön való továbbtanulás előnyeit. Melyeket említitek közülük?

— Rövid és hosszú távú előnyökről is beszélhetünk, de mint mindennek, természetesen ennek is van hátránya. Ha valaki külföldön folytatja tanulmányait, az valószínűleg nem tér vissza. Ezt méltatlannak érzem azzal a közösséggel szemben, amely nevelte és oktatta fiataljait.

A szülőföldön maradás legfontosabb előnye rövid távon az MNT komplex ösztöndíjprogramjával járó számos lehetőség. Azok a magyar ajkú végzősök, akik az elmúlt három évben sikeresen felvételiztek valamelyik itthoni akkreditált karra, állami költségvetésre, szinte biztosan részesei lehetnek az ösztöndíjprogramnak, ami akár havi 150 euró bevétellel is járhat. A hosszú távú előnyök között kell megemlítenünk, hogy azok, akik részt vesznek a programban, nagy valószínűséggel segítséget kapnak a szakmájukban való elhelyezkedéshez. Fontos szempont továbbá, hogy itthon is versenyképes oklevélhez jutunk, ráadásul a szakmai nyelvet szerbül is elsajátítjuk, aminek a hiánya a külföldön diplomázók esetében egyértelműen hátrány.

•   Mi mindenre terjed ki a tájékoztató füzetben összefoglalt információs adattár?

— Kiadványunk több részre tagolódik, településenként csoportosítottuk a különféle karokkal és az egyetemi élettel kapcsolatos információkat. Táblázatba rendeztük az előző tanév statisztikai adatait, a jelentkezők számát, a meghirdetett állami és önköltséges helyeket, a tandíjakat, valamint a szükséges pontszámokat. Ebből egyértelműen kiolvasható, mely szakokon van túljelentkezés, hova milyen feltételekkel lehet bekerülni. Továbbá részletes leírás található az egyetemistakollégiumokról és a szálláshelyekről, az éttermekről, a városi közlekedésről, az egészségügyi ellátásról, a felvételi felkészítőkről, az ösztöndíjakról.

Néhány, példás eredményt elért hallgató a tapasztalatait és a tanácsait is megosztja a füzet lapjain. Ezenkívül egy kiemelt részt is megemlítenék, amely a vajdasági tehetségpontokról ad átfogó felvilágosítást. Fontosnak érezzük, hogy a leendő gólyák ezekről az intézményekről is tájékozódjanak, hiszen a programjaikba való bekapcsolódás sok fiatal életét változtatta meg. A kiadványhoz egy DVD-melléklet is tartozik számos egyéb tartalommal: az egyetemen használatos űrlapok kitöltési útmutatójával, egyetemistaszótárral, művelődési és kikapcsolódási lehetőségeket bemutató részletes leírással, valamint egy-egy bemutatkozással a VaMaDiSz és az MNT részéről.

•   Hogyan fogadnak benneteket a tájékoztató körutakon?

— Az idén először tartottunk közös előadás-sorozatot az MNT képviselőivel. Az előadások első felében az MNT képviselője számolt be az ösztöndíjprogramról, valamint az itthon maradás előnyeiről, saját tapasztalatairól. Majd a VaMaDiSz aktivistái következtek, akik elsősorban a tájékoztató kiadványt mutatták be, és megosztották a tanácsaikat a diákokkal. Nagy jelentősége van ezeknek a személyes találkozóknak, mivel a diákok testközelből láthatják a füzet szerkesztőit, kérdezhetnek tőlük, beszélgethetnek a tapasztalataikról. Ez hitelessé teszi a munkánkat és bennünket is.

•   Mennyire befolyásolhatóak a diákok a februári időszakban? Nálunk csak júniusban kell jelentkezniük a jelölteknek, a magyarországi felvételi-jelentkezés azonban már befejeződött.

— Célunk elsősorban a tájékoztatás. Szeretnénk megkönnyíteni a végzősök döntését, és ehhez minden szükséges információt eljuttatunk hozzájuk. Nem kenyerünk az itthon maradás melletti érvelés. A döntés tőlük függ, mi csak igyekszünk bemutatni a szülőföldön maradás előnyeit. A januári—februári időszak a lehető legmegfelelőbb ezekre az előadásokra, hiszen attól függetlenül, hogy valaki esetleg már jelentkezett-e Magyarországon, még van ideje rá, hogy — ha másért nem, legalább a biztonság kedvéért — ezt itthon is megtegye, esetleg változtasson a döntésén.

•   Hogyan látjátok, változik-e a diákok álláspontja az MNT komplex ösztöndíjprogramjának hatására?

— Erre a kérdésre az MNT illetékesei tudnának pontos választ adni. Az előadások során a diákokkal folytatott kommunikációból azonban úgy tűnik, hogy az előző időszakhoz képest nőtt az itthon maradók száma. Az ösztöndíjprogram legfontosabb és leginkább elvárt hozadéka viszont nemcsak a diákok álláspontjának megváltoztatása, hanem az itthon maradó fiatalok továbbtanulásának minőségi javítása. A cél, hogy létrejöjjön egy olyan szakmai háló — egy hallgatói-támogatói „mozaik” —, amellyel a munkába állás is biztosabbá válhat. Hasonlóképpen, mint a néhány éve már sikeresen működő demonstrátori rendszer esetében is. Ezekben a kérdésekben az ösztöndíjprogram kétségtelenül tízesre vizsgázott. Meggyőződésem, hogy a program elérte céljait, és örülök, hogy ebben a VaMaDiSz-nak is része lehetett. Természetesen a jövőben is számíthatnak a segítségünkre.            

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..