home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A Találkozó nem tréfamester!
(tv.)
2011.03.30.
LXVI. évf. 13. szám
A Találkozó nem tréfamester!

Az idén XVI. alkalommal rendezik meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, a rendezvény - amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvénye - házigazdája ezúttal Péterréve lesz. Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy a rendezv...

Az idén XVI. alkalommal rendezik meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, a rendezvény - amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvénye - házigazdája ezúttal Péterréve lesz. Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy a rendezvényre, melynek jelmondata A Találkozó nem tréfamester!, április 1-je és 10-e között kerül sor, és a tartomány tizenhat településéről, 17 műkedvelő színjátszó csoport lép fel rajta.
- A részvevők számából arra lehet következtetni, hogy Vajdaságban az amatőr színjátszás semmit sem veszített korábbi népszerűségéből, a mozgalmat tovább éltetik - mondja Sutus. A színjátszókkal, a szervezők egész évben tartják a kapcsolatot, hiszen folyamatosan szerveznek programokat, képzéseket a mozgalom részvevőinek. A színjátszó találkozón kívül a rendezők képzését szolgáló szakmai táborokat szerveznek, valamint a VMMI honlapján rendelkezésre álló drámatár is a színjátszók rendelkezésére áll, s időnként színházi szakembereket is bevonnak a munkába.
- Az utóbbi néhány évben a zsűri, és mi is azt tapasztaljuk, hogy egy elég erős szakmai fejlődés indult meg az amatőr színjátszásban. Nemcsak azért, mert a csoportok megfogadják a tanácsokat, kritikákat, hanem azért is, mert eljárnak a szakmai rendezvényekre - teszi hozzá Sutus.
A XVI. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi, a házigazda koordinátor pedig a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör. A csoportok három kategóriában mérhetik össze tudásukat: diák, felnőtt és vegyes csoportokban szerepelnek majd. A szakmai értékelést háromtagú zsűri végzi majd, Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszky Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, valamint Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművészének személyében. A seregszemlén 9+1 díjat osztanak ki. Két fődíjért zajlik majd a megmérettetés, a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-dìj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért jár. A közösségteremtő tevékenységért Garay Béla-díj, a legjobb férfi főszereplőnek Szilágyi László-díj, a legjobb női főszereplőnek Ferenczy Ibolya-díj, a legjobb férfi és női mellékszereplőnek Nagy István-díj, illetve Magyari Piri-díj, a legszebb beszédért pedig közönségdíj kerül odaítélésre, továbbá különdíj jár az egyéb kategóriákban, mint amilyen a díszlet, a fény, a hang, vagy akár a jelmez.
Az ünnepélyes megnyitóra Péterrévén április 1-jén, 17.30-kor kerül sor, köszöntőt mond Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának alelnöke, Deli Andor, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságának titkára, valamint Knézi Péter, Óbecse polgármestere. A Vajdasági Magyar Amatőr Szìnjátszók XVI. Találkozóját Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa nyitja meg. Az ünnepélyes megnyitón A péterrévei színjátszás múltja és jelene című kiállítás megnyitójára is sor kerül, amely a település 1919 és 2011 közötti színjátszástörténetét mutatja be. A Találkozó jégtörője a házigazda péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör lesz, Marth P. Ildikó Rátóti csikótojás című népi komédiájával, Bosnyák Mária rendezésében. A Találkozó további napjain délután és este két, illetve három darab is bemutatásra kerül.
Idén negyedik alkalommal jelenik majd meg a Súgó, a találkozó szín- és hírlapja. A lapot napról napra szerkesztenek majd Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben átmenetileg berendezett szerkesztőségben. A száz példányban megjelenő újság a zsűrizéseket, a Péterrévével és a Találkozóval kapcsolatos tartalmakat foglalja majd össze a helyi általános iskola tanulóinak bevonásával.
Az idén is sok nevetésre lehet számítani, ugyanis a rengeteg zenés darab, vígjáték, népi komédia, komédia lesz a színpadon.
A Vajdasági Magyar Amatőr Szìnjátszók XVI. Találkozóját, az ünnepélyes díjátadó gálaműsoron, hagyományosan, egy hivatásos színház, ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka zárja a Terápia című előadással.
A találkozó fővédnöke a Magyar Nemzeti Tanács.
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozóján az előadások ingyenesek, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..