home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A HPV okozta rákos megbetegedés megelőzhető!
Balázs Szilvia
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
A HPV okozta rákos megbetegedés megelőzhető!

És nemcsak a méhnyakrák, hanem minden olyan daganatos megbetegedés is, amelynek kialakulásáért a humán papillomavírus okolható. A HPV valamely típusát szinte minden ember elkapja az élete során legalább egyszer. Habár a legtöbben észre sem veszik, hiszen a szervezet magától is képes legyőzni a betegséget, nem mindenki ilyen szerencsés. Dr. Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakemberével beszélgettünk korunk egyik legelterjedtebb fertőzéséről.

Nemrégiben jelent meg a hír a médiában, hogy Szerbiában is ingyenesen felvehető a HPV elleni védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet a leghatékonyabbak és a legbiztonságosabbak közé sorolta a szóban forgó oltóanyagot. A humán papillomavírus a nőknél méhnyakrákot, a férfiaknál péniszdaganatot okozhat, de bőrrákot, garat-, nyelőcső- és nyelvrákot is előidézhet. A vakcina nem kötelező, de ajánlott a kilenctől tizenkilenc éves fiúk és lányok számára.

— Az Észak-bácskai Körzetbe eddig 110 adag HPV elleni védőoltás érkezett, ezt Topolya, Kishegyes és Szabadka egészségházai között osztottuk szét — mondta beszélgetésünk során a szakember. — További 125 adagot rendeltünk, várhatóan azok is hamarosan megérkeznek. Első körben tehát összesen 235 adagot szereztünk be, és amint szükség lesz rá, további dózisokat is rendelünk. Hangsúlyoznám, hogy ezek az első beadandó adagok, korosztálytól függ ugyanis, hogy kinek hány dózist kell felvennie. Kilenc év az alsó korhatár, tizennégy éves korig két adagot adunk, fél év különbséggel, a tizenöt éven felülieknek pedig három adagot kell felvenniük. A felső korhatár nálunk tizenkilenc év, de a gyártó ajánlása alapján huszonhat, sőt akár negyven éven felülieknek is beadható. A felső korhatár leginkább attól függ, ki milyen életvitelt folytat. Fontos, hogy alsó korhatár létezik, mely a már említett kilencéves kor. A tizenhat éven aluliak esetében a szülő írásos beleegyezése szükséges, tizenhat éves kor felett pedig a fiatal maga írja alá a beleegyezést.

* A HPV kizárólag szexuális együttlét során fertőz?

— Nagyon fontos kiemelni, hogy nem kizárólag szexuális úton terjed a betegség. A Gardasil vakcinái a humán papillomavírus kilenc típusa ellen nyújtanak védelmet (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Ez a kilenc típus okozza a megbetegedések 90 százalékát. Egyébként magát a fertőzést az immunrendszer az esetek legnagyobb hányadában gond nélkül legyőzi. Vannak azonban olyanok is, akiknek a szervezetében évekig lappang a vírus, és — a továbbfertőzés mellett — daganatos elváltozásokat okoz. Nem kötelező, viszont mindkét nem számára ajánlott a vakcina. Csak annyit kell tenni, hogy a választott orvosnál jelzik a szándékukat az emberek. Egész Szerbiába megérkeztek a védőoltások, Vajdaságban minden községbe, az érdeklődés sajnos nem olyan nagy, mint amilyenre én személy szerint számítottam. Ez a védőoltás 2006 óta létezik, azóta várunk rá itt, Szerbiában. Európa minden országában az ajánlott védőoltások között szerepel. Nem kell aggódni, mert nem újonnan kifejlesztett, alig tesztelt oltásról van szó, hiszen tizenhat éve létezik, és a világ minden táján alkalmazzák. A haszna viszont kétségkívül óriási, hiszen gondoljunk csak bele: megóv egyes daganatos megbetegedésektől! Elsősorban a méhnyakrákot szoktuk emlegetni, de az urogenitális régió, valamint a középgarat humán papillomavírus által okozott rákos megbetegedései ellen is általában védelmet nyújt. A HPV érintkezés útján terjed, azaz az óvszer használata sem nyújt megfelelő védelmet ellene, ráadásul nem is szükséges a nemi aktus létrejötte, hiszen elég egy érintés, és már tovább is terjedt a fertőzés.

* Vannak konkrét, külső jelei a fertőzésnek?

— Általában a HPV okozza az úgynevezett „szemölcsöket” a nemi szervek tájékán, de nem csak ott. A legtöbben emiatt szoktak orvoshoz fordulni, de fontos hangsúlyozni, hogy a betegség lehet teljesen tünetmentes is. Ha viszont megjelennek ezek az említett szemölcsök, azokról is tudni kell, hogy nem feltétlenül rákosodnak el, viszont csúnyák, és folyamatosan változnak, nőnek. Ez ellen is véd a vakcina.

* Még mindig sokakban él az a tévhit, hogy a HPV csak a nőkre veszélyes.

— Ez nem igaz! A HPV nem csak a nőknek okozhat gondokat, nem csak náluk idézhet elő daganatos megbetegedést, és nem a méhnyakrák az egyetlen daganatos megbetegedés, mely a HPV-re vezethető vissza. A férfiak számára is ugyanolyan veszélyes, mert a már említett szemölcsök mellett péniszrák, hererák, végbélrák is előfordulhat. Van, aki azt hiszi, ez utóbbi anális közösülés következményeként fordulhat elő, de ez is tévhit. Maguk a testnedvek képesek a genitális régió megfertőzésére, ezért is hangsúlyozom, hogy nem feltétlenül szükséges szexuálisan közösülni valakivel ahhoz, hogy megfertőződjön az ember.

* Az elmúlt két és fél évben, a COVID megjelenése óta olyan szinten indult be az oltásellenes kampány az egész világon, amilyenre korábban még nem volt példa. Amikor a Szerbiában is felvehető HPV-oltásról szóló első hírek megjelentek, olyan kommentárokat láttam a közösségi oldalakon, amelyektől megáll a józan ész. Sokan a hírt sem olvassák el, csak azonnal püfölik a billentyűzetet, jelezvén, hogy nekik aztán nem kell a vakcina, úgysem veszik fel… Őket meggyőzni sem lehet, és talán nem is érdemes próbálkozni. Szakemberként mit gondol erről a jelenségről? Mekkora veszélyt rejt a tudatlanság?

— Elegendő lenne, ha ezek az emberek utánaolvasnának a témának, tudományos lapokból tájékozódnának, felkeresnék az illetékes szakembereket, megfigyelnék egy kicsit, mi a helyzet más országokban. Afrikát mindig elmaradott kontinensnek tituláljuk, és ilyen téren az is, Európában pedig gyakran dicsekszünk azzal, hogy mi mindenben járunk az élen. Ez a védőoltások tekintetében is így van — kivéve Szerbiát, illetve a kelet-európai országokat. A globalizáció valóban hozhat rosszat, de jót is magával. Jelen esetben például többfajta rákos megbetegedés kialakulását meg tudjuk előzni egyetlen védőoltással. Nálunk viszont nagy gondok vannak ilyen téren, az emberek gondolkodása beszűkült, a világháló pedig nem feltétlenül szövetségese az egészségügyi szakembereknek ebben a dologban. Értesüléseim szerint például Novi Pazarban vagy Sjenicában egyetlen védőoltást sem adattak be, hiszen a szülők azt hiszik, ártalmas a gyermekükre nézve. Holott szó szerint megmenthetnék az életét a vakcinával, megakadályozhatnák, hogy a jövőben meg kelljen küzdenie valamilyen, HPV okozta daganatos megbetegedéssel. Sajnos nálunk még mindig vannak, akik úgy gondolják, ezzel a védőoltással az erkölcstelen életmódot hirdetjük, micsoda dolog kilencéveseket beoltani olyan betegség ellen, amelyet közösülés során kaphatnak el… Vagyis nem árt elégszer elmondani, hogy a HPV-vírus elsősorban, de nem kizárólag szexuális úton terjed. Ennek semmi köze a liberális világlátáshoz, lehet valakinek egyetlen szexuális partnere egész élete során, az sem garancia arra, hogy nem fertőződik meg. A HPV elleni védőoltás célja nem az erkölcstelenség reklámozása, hanem a fiatalok életének megmentése. Sajnálatos, hogy ezt sok szülő nem látja be a XXI. században, és inkább hisznek az interneten források nélkül megjelenő cikkeknek, mint a valódi szakembereknek. A HPV ellen ugyanis semmi nem védi meg az embert, sem az óvszerhasználat, sem a konzervatív életmód, csakis a védőoltás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..