home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Greyhound csatahajó
Brasnyó Zoltán
2020.07.30.
LXXV. évf. 30. szám
A Greyhound csatahajó

A Greyhound csatahajó egy amerikai film Tom Hanksszel a fedélzeten, aki a Ryan közlegény megmentése című alkotás 1998-ban kapott Oscar-jelölése után ismét háborús drámában vállalt szerepet, illetve újra tengerre száll — egy 1955-ös regény filmadaptációjában, mely az Apple streamingszolgáltatásának kínálatában nézhető meg. A tengerésztisztnek a II. világháborúban kell embereit elvezetnie az Atlanti-óceán legsötétebb vizein, hogy végül sikeresen becsatlakozzanak a háborúba.

Amikor az Egyesült Államok 1941-ben belépett a II. világégésbe, az egyik első probléma, mellyel szembetalálta magát, a nyersanyagok, a hadifelszerelés és persze a katonák frontvonalba szállítása volt. A Luftwaffe és a légvédelmi ágyúk fenyegetése, az óriási szállítmányok miatt elsősorban a tengeri út bizonyult járhatónak. A saját szellős és még igencsak zilált légvédelem nem volt elég hatékony, a szövetséges konvojok sokszor törékenyek, magatehetetlenek voltak a nyílt tengeren. Nem beszélve a hírhedt német tengeralattjárók horrorisztikus, gyakori felbukkanásairól.

Aaron Schneider nemcsak rendezőként, de forgatókönyvíróként is nagy fába vágta a fejszéjét — háborús filmet az egyik legnehezebb dolog megrendezni, leginkább a nehéz forgatási körülmények és a grandiózus díszletek miatt. Az alapanyag kiváló: C. S. Forester The Good Shepherd című regénye, mely a népszerű író tengerészeti témájú munkái közül is az egyik legjobb. Ernest Krause parancsnok jó pásztorként, utalva a regény címére, igyekszik biztonságban az óceán túlpartjára vezetni legénységét. Tom Hanks ezúttal is a rezignált, érzelemmentes arcát hozta ebbe a produkcióba, a csendes, sokat látott veterán karakterét. Még akkor sem szakad el nála a cérna, amikor egy U-bootokból álló farkasfalka támad rájuk a tengeren. Az viszont borítékolható, hogy nem ez lesz Tom Hanks legmaradandóbb karaktere — még úgy sem, hogy fényévekkel jobb, mint A Greyhound csatahajó többi szereplője. Rob Morgan és Stephen Graham ugyan megcsillantják tehetségüket, de sajnos alig látjuk őket kibontakozni.

 

 

A tengeri csaták természetesen látványosak, hiszen a legtöbb jelenetet valóban egy hajó fedélzetén rögzítették, ám a számítógépes trükköknél sokszor kilóg a lóláb. Nem tudni, hogy ez a korlátozott anyagi keret miatt sikerült-e így, vagy a koronahelyzet következtében nem volt idő jobban csiszolni a látványon, mindenesetre ezek a hiányosságok sajnos eléggé feltűnőek. Ez pedig azért sem jó, mert a nézők egy részében továbbra is csak azt az előítéletet erősíti, hogy a streamingszolgáltatók filmjei gyengébb minőségűek a hollywoodi szuperprodukcióknál, ami a legkevésbé sem igaz — gondoljunk csak a Netflix úttörő szerepére.

A másik gond a filmmel talán az, hogy sokat akar, de keveset markol. Az epikus háborús drámáktól erőt, karizmát és kifogástalan látványt várunk, A Greyhound csatahajónak viszont ez a másfél órás játékidő legvégére sem igazán akaródzik összejönni. Dicséretes azonban, hogy ennek ellenére a sztori határozottan egyedi. Az amerikai oldal ezerszer bemutatott küzdelmeit ezúttal egy új, már-már törékeny nézőpontból láthatjuk. Egyébként is kevés az olyan, tengeri ütközeteket bemutató, II. világháborús film, amely végre kielégítheti a műfaj rajongóit. A legismertebb tengeralattjárós alkotásokkal ellentétben (mint amilyen az alapműnek számító, német Das Boot is Jürgen Prochnowval) ezúttal a pusztító torpedók elől menekülő hajók legénységének életébe nyerhetünk bepillantást, ha úgy tetszik, végre feljöhetünk a felszínre.

Az itt-ott gyengécske CGI ellenére folyamatos a feszültség és tömény mennyiségű az akció. Ezért is jó, hogy 91 perc múlva véget is ér a kaland, mert ebből még 5-10 perc már túl sok lett volna.


Kép: hollywoodreporter.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..