home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
4,2 millió menekült
Talpai Lóránt
2023.11.16.
LXXVIII. évf. 46. szám
4,2 millió menekült

Ideiglenes védelmi státusz az ukrajnaiaknak — A portugál miniszterelnök bukása — Elhunyt az Apollo—8 parancsnoka

Ideiglenes védelmi státusz az ukrajnaiaknak

Szeptember végéig 4 186 165 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet nyújtó menedékes státuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában — tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, melynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak. Szeptemberben az augusztus végi adatokhoz képest 31 920-szal, azaz 0,8 százalékkal nőtt az ideiglenes védelemben részesülő ukrajnaiak száma az EU-ban. A legnagyobb számszerű növekedést Németországban, Hollandiában és Írországban jegyezték fel. A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 194 900), majd Lengyelország (958 655) és Csehország 357 960 tette lehetővé.

 

A portugál miniszterelnök bukása

Előre hozott választást írt ki Portugáliában 2024. március 10-ére Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, miután António Costa miniszterelnök benyújtotta lemondását egy korrupciós botrány közepette. Az államfő hangsúlyozta, hogy a parlamentet csak a 2024. évi költségvetésről tartott végszavazás után fogja feloszlatni, melyet várhatóan november 29-én tartanak. Costa azután nyújtotta be lemondását, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét, és házkutatást tartottak több közintézményben. A vizsgálatok a Costa baloldali kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektumokkal kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak.

 

Elhunyt az Apollo—8 parancsnoka

Kilencvenöt éves korában elhunyt Frank Borman amerikai űrhajós, a Holdat elsőként legénységgel megkerülő Apollo—8 űrmisszió parancsnoka — jelentette be a NASA. Az amerikai űrhivatal közlése szerint Borman a montanai Billingsben halt meg. „A NASA legjobbjainak egyikére emlékezünk ma. Frank Borman űrhajós igazi amerikai hős volt” — méltatta Bill Nelson, a NASA igazgatója. Borman, az Apollo—8 parancsnoka legénységével 1968-ban elsőként kerülte meg a Holdat, előkészítve az amerikai űrhajósok néhány hónappal későbbi első holdra szállását. Miután 1970-ben nyugdíjba vonult a légierőtől, tanácsadó lett az Eastern Airlinesnál, majd különféle vezető tisztségeket töltött be. Emellett különleges elnöki nagykövetként kísérte el az amerikai elnököt távol-keleti és európai útjaira. Borman számos kitüntetésben részesült, 1990-ben beiktatták a repülés nemzetközi hírességeinek csarnokába, 1993-ban pedig az amerikai űrhajós hírességek közé. Nős volt, két fia és négy unokája született.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..