home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ők is tartoznak valahová
Tóth Lívia
2012.03.14.
LXVII. évf. 11. szám
Ők is tartoznak valahová

Kolompár György, Rostás Laura, Maros Antal és Rostás Péter - A szerző fotója2007-ben Zenta községben két roma civilszervezet alakult meg, a zentai Kali Jakh és a tornyosi Romano Drom Polgári Egyesülés. Az elmúlt években jelentős tevékenységet fejtettek ki, miközben az elsődleges céljukról, a...

Kolompár György, Rostás Laura, Maros Antal és Rostás Péter - A szerző fotója

2007-ben Zenta községben két roma civilszervezet alakult meg, a zentai Kali Jakh és a tornyosi Romano Drom Polgári Egyesülés. Az elmúlt években jelentős tevékenységet fejtettek ki, miközben az elsődleges céljukról, a gyermekek és a fiatalok felkarolásáról egy pillanatra sem feledkeztek meg.
- Ha azt vesszük alapul, hogy a roma közösség a ,,mínusz nullá”-ról indult, akkor az egyesületeink rendkívül sokat haladtak előre - mondta Maros Antal, a két szervezet képviselője. - A magyar és a szerb nyelvű oktatás több száz éves múltra tekint vissza, a cigánysággal viszont érdemben sohasem foglalkoztak. Mivel egyelőre kevés szakemberük van, a roma gyerekek ma is idegen nyelven tanulnak, sőt, a szocializáció érdekében nem is igényelik az anyanyelvű oktatást. Ennek ellenére a saját nyelvüket, kultúrájukat meg kellene ismerniük. A Szegedi Tudományegyetemmel és a Csongrád megyei roma önkormányzattal együtt Magyarországon pályáztunk egy jelentős projektummal, melyben Tornyoson és Zentán egy-egy úgynevezett lurkóház létrehozását vázoltuk fel. Ezekben az intézményekben az óvodás és az iskolás roma gyerekek elsajátíthatnák azokat az ismereteket, amelyeket az oktatási rendszer jelenleg nem tesz lehetővé számukra. Sajnos, nekik nincs nemzeti öntudatuk sem, ezért ennek a kialakításában szintén segíteni szeretnénk.
A szervezeteink, habár sokan nem nagy reményt fűztek hozzájuk, négy éve folyamatosan működnek és fejlődnek. Fontos pályázatokon vettünk részt, a roma programra félretett községi eszközöket célirányosan használjuk fel, például az ingázó diákjaink útiköltséget kapnak, tankönyveket vásárolunk, rendezvényeket pénzelünk, részt veszünk különféle társadalmi tevékenységekben. A tánccsoportjaink már számos településen bemutatkoztak, de szeretnénk, ha lennének szavalóink és színjátszó csoportunk is.
Mivel serkenteni kívánjuk a romák munkavállalását, és jó lenne megfékezni a bűnözést, az önkormányzat, a szociális védelmi központ, a roma szervezetek és kommunális közvállalat közös programot fontolgat, melynek jóvoltából féléves időtartamra romák helyezkedhetnének el. Sajnos, azt is tapasztaltuk, hogy némely családok a szociális juttatást nem tudják megfelelően felhasználni, pár nap alatt a pénz nyakára lépnek, a gyermekeknek pedig nem jut még az alapvető élelmiszerre se, ezért ajánlatot tettünk a segély más módon való folyósítására. Szerintünk az volna megfelelő, ha a Szociális Védelmi Központ csak az összeg felét fizetné ki, a másik fele viszont levásárolható lenne bizonyos üzletekben, esetleg heti vagy napi részletekben.
Rostás Laura, a Romano Drom civilszervezet elnöke állandó munkaviszonyban roma asszisztensként tevékenykedik a tornyosi óvodában. Emellett tanulmányai végén jár a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.
- Azok a roma középiskolások, akiknek az átlageredményük eléri a 3-ast, havi ötezer dináros ösztöndíjat kapnak. A kritérium elég szigorú: a pénzt háromhavonta folyósítják, miközben állandóan bizonyítaniuk kell. Ha nem teljesítik az előírt átlagot, akkor három hónapra megvonhatják tőlük az ösztöndíjat, ha pedig időközben sikerül javítaniuk a jegyeiken, akkor újra jár nekik. Zentán az egészségügyi középiskolában hat diákunk van, a kereskedelmi és a közgazdasági középiskolában pedig három. Zentai egyetemi hallgatónk jelenleg nincs, de reméljük, ketten megpróbálkoznak felvételi vizsgát tenni az orvosi egyetemen, mert ők már Újvidékre is járnak előkészítőre. Az egyetemi hallgatók szintén havi ötezer dináros támogatást kapnak. Egyébként Vajdaságban mintegy 300 roma származású középiskolás és 250 egyetemi hallgató van.
A civilszervezetünkben jelenleg a roma kultúra egy részével, a tánccal foglalkozunk. Mivel a népünk sok országban él, különböző hatások érik, többféle táncot tanítunk. Az idei hagyományos roma bálunkban például az indiai, a román, a magyar és a szerb roma táncot mutattuk be. Mi magyar romák vagyunk, Tornyoson a lovári nyelvet beszéljük, de ez faluszinten változik, ami azt jelenti, hogy a szomszédos csantavéri romák és a tornyosiak nehezen értik meg egymást. Éppen ezért nagyon nehéz lenne egységes nyelvet kialakítani. Az óvodában a magyar verset fordítunk le roma nyelvre, és azt tanulják a gyerekek, akik egyébként magyar óvodai csoportba járnak. Próbáljuk nekik a saját nyelvüket is bemutatni, hogy tudatosodjon bennük, ők is tartoznak valahova.
Rostás Péter, a Romano Drom képviselője is úgy véli, beszélhetnek előrehaladásról, hiszen többek között megalakult a Roma Nemzeti Tanács is. Elmondta, a tornyosi romák katolikusok, készülnek a húsvét megünneplésére, de karácsonykor is szép műsort mutattak be.
A tornyosi egyesületnek még nincs számítógépe, a zentaiaknak viszont pályázat útján már sikerült egyet beszerezniük, amit a gyerekek azóta is nagy örömmel használnak. A vezetők remélik, a leendő Lurkóházak erre is megoldást kínálnak, hiszen most, székház híján, a civilszervezetek központja az elnökök lakásán van.
Kolompár György, a zentai Kali Jakh elnöke sikeres akciókról számolt be.
- Az önkormányzattal közösen pályázati pénzekből játszóteret létesítettünk, betonjárdát, vízvezetéket építettünk. Tudjuk, hogy kevés a munkahely, a nem romáknak sem jut, de mi azt szeretnénk, hogy elsősorban a gyerekeknek legyen jobb, ők járjanak iskolába és haladjanak előre. Bizonyos személyekkel és családokkal vannak problémáink, velük igyekszünk külön is foglalkozni. Én ezúton is elnézést kérek azoktól, akik rendesen viselkednek, de egyesek miatt keményebben kell fellépnünk. Éppen ezért javasoljuk, hogy a segélyt célirányosan lehessen elkölteni, vagyis az ötven százalékán élelmet vásároljanak, a többiből pedig fizessék a számlákat. Ha pályázat útján felvennének tíz személyt a kommunális vállalatba, akkor tennénk ki konténereket és feltakaríthatnák például azokat az utcákat, amelyekben laknak.
A beszélgetés során szóba került az is, hogy Zentán a romák által lakott városrészben, a Pacsirta utcában, nagy segítséget jelentene, ha kiépülhetne a szennyvízcsatorna-hálózat fő vezetéke, mert a belvíz tavaly is hatalmas károkat okozott. Keserűen tették hozzá azt is, hogy a sikerek mögött nemcsak hatalmas lemondások vannak, hanem számos kérdés, irigykedés és kétely is, mely mások részéről megnyilvánul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..