home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Útravaló néphagyományokból
(Tha)
2022.10.16.
LXXVII. évf. 41. szám
Útravaló néphagyományokból

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai támogatásával Útravaló címmel akkreditált továbbképzést szervez óvodapedagógusok részére magyar nyelven. A kezdeményezés, amely segítséget kínál három népművészeti területnek a bevonására az óvodai foglalkozásokba, három alkalmat ölel fel.  

Az első képzés Útravaló 2 – népi játékok és néptáncos mozgás címmel 2022. október 14-én és 15-én valósult meg Zentán a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A tanfolyam fő célja, hogy gyakorlati tudást adjon a pedagógusoknak, hogy a népi játékokat, népzenét, kézműves foglalkozásokat beépítsék egy-egy projektbe, illetve bármikor elővegyék, és használják azokat az óvodai tevékenység színesebbé tevéséhez.

–Az MNT mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az óvodapedagógusoknak, osztálytanítóknak, szaktanároknak továbbképzéseket szervezzen és ezek az anyanyelvükön, magyar nyelven valósuljanak meg. A mostani, 18 akkreditált pontot érő, óvodapedagógusoknak meghirdetett tanfolyamnak az a célja, hogy a jelenlévők gyakorlati tudást kapjanak a néptánc, a gyermekjátékok, a népdalok, illetve a kézműves foglalkozások terén, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy az új projektalapú tervezésnél a mindennapi munkájukba belevonhatóak a népi értékek is – hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A kétnapos összejövetel előadói magyarországi, erdélyi és vajdasági oktatók voltak: Tálas Ágnes, Kiss Zsolt, Torjai Zita Katalin, Cseszák Korcsik Anikó, Kovács Franciska, Flamann István és Cseszák Balázs.

Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság kulturális szervezője, néptáncoktató elmondta Az Útravaló 2 című akkreditációs képzésen a fő hangsúly a gyerekjátékokon és a néptáncos mozgáson van.

–Ezen kívül még két képzést sikerült akkreditáltatnunk. Az egyiknél a népzene és a népdal, a másiknál a kézművesség és a népművészeti tárgyak kerülnek előtérbe. A három komplex egységet alkot, ami átfogó képet ad arról, milyen gazdag a néphagyományunk, a népművészetünk. Ezekkel az ismeretekkel tematikus foglalkozásokat tudnak az óvónők összeállítani.

A jelenlévők főleg azért találták hasznosnak a képzést, mert gyakorlatorientált, és az új információkat nem csak elméletben kapták meg. Segít az identitás megőrzésében, a népi gyermekjátékokat, körjátékokat, dalokat be tudják építeni a foglalkozásokba.

A zentai találkozón harminc óvodapedagógus vett részt, Vajdaság 14 községének 16 óvodájából.

Fotók: Magyar Nemzeti Tanács

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..