home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újabb migránshullám érkezik?
Kartali Róbert
2021.08.19.
LXXVI. évf. 33. szám
Újabb migránshullám érkezik?

Szerbiát is érintheti az afganisztáni válság okozta menekültáradat — Téglával dobálták meg Szerbiából a magyar rendőröket — Az első fizetésem — Már felvehető a vakcina harmadik adagja

Szerbiát is érintheti az afganisztáni válság okozta menekültáradat

Szerbiában az Afganisztánból érkező menekültek számának növekedése csak hónapok múlva lesz érzékelhető — nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Radoš Đurović, a Menedékkérők Védelmével és Segítésével Foglalkozó Központ igazgatója. Mint mondta, az afganisztáni válság súlyos, a menekültek leginkább Iránba és Törökországba érkeznek, de a nyelvi és a kulturális hasonlóságok miatt legjobban Irán felel meg nekik. Mint kifejtette, probléma akkor merülhet fel, ha a tálibok megengedik azoknak az embereknek a tömeges elvándorlását, akik nem akarnak majd a saría törvényei szerint élni. Rámutatott, hogy a menekültek beáramlása a Balkánra, illetve Szerbiába valószínűleg nem lesz gyors lefolyású, és csak akkor fogjuk érezni a tényleges következményeket, ha Törökország megengedi, hogy ezek az emberek tömegesen lépjék át az országhatárt. Szerbia azért van nehéz helyzetben, mert határos a migránsok célállomásának számító Európai Unióval, de Horvátország, Magyarország és Románia visszaküldik a területükre érkező menekülteket, egyes határszakaszokat pedig határkerítéssel is védenek — mondta Đurović. Hozzátette: nagy valószínűséggel nem lesz akkora migránsválság, mint amilyen 2015-ben volt, de ez attól is függ, hogy az EU bezárja-e kapuit a menekültek előtt.

 

Téglával dobálták meg Szerbiából a magyar rendőröket

A szerb—magyar határnál, a Bajmok és a Bácsalmás közötti határszakasznál a szerb oldalról migránsok egy csoportja téglával dobálta meg a magyar rendőröket a múlt héten. A mintegy húsz migráns maszkkal vagy kendővel takarta el az arcát. A rendőrök könnygázt alkalmaztak, a migránsok pedig visszafutottak Szerbia irányába. Senki nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett.

 

Az első fizetésem

Az állam az idén 10 000 középiskolai és egyetemi végzettségű fiatal számára nyújt anyagi támogatást gyakorlati munkára. Az első fizetésem elnevezésű program tavaly indult útjára, az akkori felhívásra több mint 8000 fiatal és mintegy 5000 munkáltató jelentkezett. Az állami bértámogatással megvalósított gyakorlat utolsó hónapjában a résztvevők nagy hányada állásajánlatot kapott munkáltatójától. Az idei pályázati felhívást várhatóan a hónap végéig teszik közzé.

 

Már felvehető a vakcina harmadik adagja

Azok, akik gyenge immunválaszt adtak a koronavírus elleni védőoltás első két adagjára, felvehetik a harmadik dózist — jelentette be Darija Kisić Tepavčević munka- és szociális ügyi miniszter, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja. Hozzátette, a harmadik vakcinát először a legveszélyeztetettebbeknek és azoknak ajánlják, akik már több mint hat hónapja kapták meg az oltás második adagját, a későbbiekben viszont már bárki felveheti a harmadikat. Augusztus eleje óta a vírus delta variánsa a domináns Szerbiában, így a koronavírus-fertőzöttek 90 százalékánál már ezt a variánsát mutatták ki. A kórházban ápolt fertőzöttek száma az utóbbi két hétben megkétszereződött. Főként azok szorulnak ápolásra, akik nem kaptak védőoltást. Lapzártánkig a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 732 044-re, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 7167-re növekedett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..