home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újabb kereskedelmi üzletlánc Szerbiában
Hodolik Boglárka
2020.08.20.
LXXV. évf. 34. szám
Újabb kereskedelmi üzletlánc Szerbiában

Párbeszéd a Fehér Házban — Orosz kiskereskedelmi lánc érkezik Szerbiába — Vendéglátósok, cukrászok és fotósok a csőd szélén

Párbeszéd a Fehér Házban

Aleksandar Vučić elnök kijelentette, hogy Belgrád részt vesz a Fehér Házban folyó tárgyalásokon, melyeket szeptember 2-án Richard Grenell, az USA elnökének különleges képviselője hirdetett meg. Rámutatott arra, hogy Szerbia nincs abban a helyzetben, hogy megtagadja a tárgyalásokat. A találkozó témái gazdasági kérdések lesznek. Az Egyesült Államok, valamint az EU nagy része és a brüsszeli bizottság szerint a tárgyalásra úgy kell tekinteni, mint két független ország közötti párbeszédre. A találkozóról szóló híreket Koszovó miniszterelnöke, Avdullah Hoti is megerősítette azzal a magyarázattal, hogy a beszélgetés témája a gazdaság lesz. (Szerbiai RTV)

 

Orosz kiskereskedelmi lánc érkezik Szerbiába

A szerb kiskereskedelmi piacra a MERE élelmiszerlánc lép be. Árai 20%-kal alacsonyabbak lesznek az átlagnál. A MERE a 2009-ben alapított orosz Torgservis csoport leányvállalata, mely jelenleg több mint 800 helyszínen működik Oroszország-szerte a Svetofor márkanév alatt. „Eddig 1500 kiskereskedelmi üzletet nyitottunk meg, és 10 országban tevékenykedünk. Eljött az idő, hogy üzleti tevékenységeinket a szerb piacra is kibővítsük. Legalább 100 kiskereskedelmi üzletet nyitunk 1000 négyzetméter átlagos területtel” — mondta az orosz cég szerbiai képviselője. Kijelentette, hogy közvetlenül a gyártókkal kíván együttműködni, szigorú minőség-ellenőrzéssel és alacsony kereskedelmi árréssel. Rámutatott, hogy áraik 20%-kal lesznek alacsonyabbak az átlagnál. Németországban a MERE kénytelen volt ideiglenesen bezárni üzleteit a kereslet- és áruhiány miatt. A régió országai közül Romániában már megjelent, és néhány szerb terméket is kínál. A társaság azt tervezi, hogy üzleti tevékenységét Szerbia után a görög piacra is kiterjeszti. (Szerbiai RTV)


Illusztráció (Pixabay.com)
 

Vendéglátósok, cukrászok és fotósok a csőd szélén

A világjárvány idején a biztonság és az egészség az első. De a munka és az üzleti folyamatosság megőrzése is fontos. A szolgáltatási tevékenységek a vendégektől függnek, ünnepségek nélkül kevesebb a munka a vendéglátóiparban, illetve a cukrászok és a fényképészek számára. „Nehéz, drasztikus, katasztrofális” — így jellemzik a vendéglátósok röviden a világjárvány üzleti életre tett ​​hatását. A legnagyobb vranjei étteremben március óta csak kétszer tartottak családi ünnepséget, a következő időszakra szóló foglalásokat pedig visszamondták. „Elhalasztják az ünnepségeket, bárki, aki teheti, elkerüli a nagyobb összejöveteleket. Úgy gondolom, hogy a következő húsvétig nem javul a helyzet” — mondta Aleksandar Trajković helyi vendéglátós. „Eddig sikerült megtartani az összes munkást, és az állam is segít. A költségek — járulékok, adók, közüzemi számlák — azonban nem várnak.”

A fényképészeknek nincs mit megörökíteniük. Niš és Vranje fotósai biztosan nem fognak jó szívvel visszaemlékezni az idei tavaszra és nyárra. „Amikor enyhültek az intézkedések júniusban, akkor volt néhány esküvő, de sok vendég nem jött el a járvány miatt, olyan érzésem volt, mintha nem is csináltam volna semmit” — mondta Dimitrije Nikolić niši fényképész.

Az emberek a cukrászdákat is ritkábban látogatják. Kisebb tortát rendelnek, mert az ünnepségekre csak a legközelebbi családtagok hivatalosak. „Nem tudom, hogyan fogunk továbblépni. Eddig még valahogy túléltük ezeket a hónapokat. Csak három rendelésünk van. Ez szörnyű, még a vizet sem tudjuk kifizetni, nem is beszélve a többiről” — panaszkodik Miljenka Simonović cukrász. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..