home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Új kezdet
(K. O.)
2007.09.12.
LXII. évf. 37. szám

Megalakult a Kishegyes, Szikics és Bácsfeketehegy településen élt Duna menti svábokkal és azok leszármazottaival való együttműködést ápoló polgárok egyesületeA civil szervezet szeptember 1-jén tartotta meg alakuló közgyűlését a kishegyesi községháza emeleti tanácstermében. Az egybegyűlteket Pál Káro...

Megalakult a Kishegyes, Szikics és Bácsfeketehegy településen élt Duna menti svábokkal és azok leszármazottaival való együttműködést ápoló polgárok egyesülete
A civil szervezet szeptember 1-jén tartotta meg alakuló közgyűlését a kishegyesi községháza emeleti tanácstermében. Az egybegyűlteket Pál Károly, a képviselő-testület elnöke köszöntötte. Egyúttal üdvözölte annak a huszonkét tagú németországi küldöttségnek (a Duna menti svábok szülőföldi egyesületének) a tagjait is, akik Vajdaságot járva - a Duna menti svábok Járekon való letelepedésének 220. évfordulója alkalmából - többek között ezt a találkozót is megtisztelték jelenlétükkel. Ennek apropója ezúttal a már említett alakuló közgyűlés, valamint egy alkalmi könyvbemutató volt.
Az egyesület megalakulását számtalan találkozás, megbeszélés, rendezvény előzte meg, amelyek - több évtizedes hallgatás után - a megértés és a tolerancia jegyében zajlottak le határon innen és túl, az anyaországi szervezet képviselői és az itthoni jóakarók, tenni vágyók között. Hogyan begyógyítani a sebeket és helyrehozni azokat a hibákat, amelyeket az elmúlt rendszerek és vezetőik ejtettek ártatlan embereken, családokon? - ez vezérelte a tárgyaló feleket mintegy öt éven át, hogy valamiképp formát adjanak a jövőbeni együttműködésnek és kölcsönös megbecsülésnek. Hiszen a jövő nem építhető ki felégetett hidakkal a hátunk mögött. A két évvel ezelőtt megtartott bácsfeketehegyi falunap (a falu újratelepítésének 220. évfordulója alkalmából, amely egyúttal három másik jubileumot is jegyzett: a svábok otthonalapításának 185., a szerbek bevándorlásának 85. és a montenegrói telepesek gyökeret eresztésének 60. évfordulóját), valamint a tavaly megtartott kishegyesi ünnepi képviselő-testületi ülés már ennek a kezdeményezésnek az előhírnökei voltak.
Az alakuló közgyűlésen az alapszabályzat megvitatása és elfogadása után a jelenlevők megválasztották az Új Kezdet Polgári Egyesület elnökségét és végrehajtó szervét. Az elnök Pál Károly, az alelnökök pedig Virág Teréz és Ratomir Nikolić. A háromtagú végrehajtó szerv tagjai: Nikola Martinović, Božo Martinović és Pap Imre. A közgyűlés egyetértett abban is, hogy a községi szervezetből egy tagot delegálnak a németországi egyesületbe - a mindenkori elnök töltheti be ezt a tiszteletbeli feladatkört, illetve elfoglaltsága esetén más elnökségi tagot jelölhet ki a helyettesítésére -, és fordítva: az anyaországi (szülőföldi) egyesület is tagot jelöl a kishegyesi egyesületbe.
A gyűlés végén az elnök, Pál Károly röviden ismertette az egyesület terveit. Mivel már a szikicsi evangélikus templom nem létezik, mielőbb rendbe kell hozni a bácsfeketehegyi evangélikus templomot, amely még dacol az idő vasfogával, s át kell adni eredeti rendeltetésének. A felújítási tervekről már beszélgettek Dolinszki Árpád vajdasági evangélikus egyházfővel. A megsemmisült szikicsi evangélikus temető helyén emelt emlékműnek és környékének a folyamatos karbantartásáról is gondoskodni kellene, akárcsak az elhanyagolt, gyommal benőtt bácsfeketehegyi sírhelyekről is.
,,A szavak holtan hullanak alá, ha nem követik őket tettek' - hangoztatta az elnök a közgyűlés zárszavában, mindenkit arra buzdítva ezáltal, hogy hatáskörének megfelelően cselekedjen is a közös ügy érdekében (a művelődés, a sport, a gazdaság vagy a közélet bármely más területén) az elkövetkező időszakban.
Másnap, szeptember 2-án a szikicsi Cetinje vendéglőben a szerzők (Nikolaus Hartmann, Oswald Hartmann, Roland Hartmann, Stevan Mačković és Pál Károly), valamint a kiadó képviselője jelenlétében ünnepélyesen bemutatták Az igazság Szikics példáján (Istina, na primeru Sekića - Die Warhrheit am Beispiel von Sekitsch) című könyvet, amely a bácsfeketehegyi svábok életét mutatja be 1786-tól, a letelepedéstől 1944-ig, a Vörös Hadsereg bevonulásáig. A háromnyelvű könyv az újvidéki Forum kiadásában jelent meg a napokban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..