home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Ötleteket kaphattak és adhattak ...
(K. O.)
2008.10.08.
LXIII. évf. 41. szám
Ötleteket kaphattak és adhattak
 ...

Ötleteket kaphattak és adhattak
A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság szeptember 27-én Bácsfeketehegyen tartotta meg II. Módszertani hétvégéjét, melyet szervezői tanítóknak, tanároknak, gyermek- és diákszínjátszó rendezőknek, pedagógusoknak hirdettek meg.Az egynapos rendezvényen, továb...

Ötleteket kaphattak és adhattak

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság szeptember 27-én Bácsfeketehegyen tartotta meg II. Módszertani hétvégéjét, melyet szervezői tanítóknak, tanároknak, gyermek- és diákszínjátszó rendezőknek, pedagógusoknak hirdettek meg.
Az egynapos rendezvényen, továbbképzésen csaknem kétszáz érdeklődő fordult meg. A 11 neves oktató előadására 70 pedagógus látogatott el Vajdaság 16 településéről. A foglalkozásokba a helybeli nagycsoportos óvodások, valamint az ötödikes, a hetedikes és a nyolcadikos diákok is bekapcsolódtak.

Közösség, vitalitás - Csordás Anett saját élményű órája tanítóknak, osztályfőnököknek, óvónőknek szólt, azaz azoknak ,,akik nem riadnak vissza attól, hogy játszanak, továbbá, akiket zavar a szülői értekezletek unalmassága és egyoldalúsága'.
Mindenütt jó... - ez volt a címe Patonay Anita felnőtteknek szóló tanítási drámafoglalkozásának, amely azt a kérdést igyekezett körüljárni, hogy kinek teljesebb az élete.

Tóth Zsuzsanna (dráma)játéka a verssel elsősorban a magyartanárokat és a versrendezőket célozta meg, de elmerülhetett benne minden versbarát.
Perényi Balázs saját élményű óráján a résztvevők olyan koncentrációs, csoportot összerázó, egymásra figyelni tanító gyakorlatokat sajátíthattak el, amely technikákat a későbbiekben saját tanítványaik figyelemösszpontosítási készsége növelésére alkalmazhatják.
,,Nagy kaland együtt felfedezni a csoport tagjaival a környezetünket, a benne és a bennünk rejlő összefüggéseket, és újra átélni a közösség megtartó, elfogadó erejét' - üzente az egyetlen hazai előadó, a magyarkanizsai Mácsai Mónika Állatvilág és valami más... című bemutatóórája, amely az óvodások közreműködésével zajlott.
Tolnai Ottó: Nem hangzott hasonló édes hang című játékos versét Németh Ervin dolgozta fel egy, a hetedikesekkel foglalkozó magyaróra keretében.

Tett és jelentés. Azaz, miről beszélnek cselekedeteink? Vagy másképpen: első lépések a kamaszkori önkifejezéshez drámás eszközökkel. Ez volt a témája Hajós Zsuzsa bemutató jellegű osztályfőnöki órájának a nyolcadikosokkal.
A Káva Kulturális Műhely a Hinta című színházi nevelési programját mutatta be a 11-12 éves korosztályúak számára az erőszak, illetve az áldozatként való létezés témaköréből.
Bemutatóórák, műhelyfoglalkozások, óraelemzések, szakmai beszélgetések, színházi nevelési program... mind-mind egy napba sűrítve. Hogyan sikerült? - kérdeztük a VMDT elnökét, Lódi Andreát.
- Kiderült, hogy nem igaz az a feltevés, hogy a vajdasági pedagógusok érdektelenek, nem hajlandók az újdonságokkal szembesülni és új módszereket ellesni. Ez a mostani találkozás minderre rácáfol. Megjelentek itt mind az óvodapedagógusok, mind pedig a felsőoktatásban részt vevő tanárok is, és örültek egymásnak, nagyon jól érezték magukat a foglalkozásokon. Ezúttal egyikük sem kívülről szemlélte a műhelymunkákat, hanem valamennyien belefeledkeztek, bekapcsolódtak a játékba, s ez nagyszerű élmény volt a számomra. Természetesen a magyar drámapedagógia kiemelkedő szakembereit igyekeztünk meghívni oktatóként, és ők szívesen jöttek a Vajdaságba, mert lelkes hallgatókra és együttgondolkodó pedagógusokra leltek, ezáltal sikerélményben lehetett részük. Tavaly tartottunk először Dráma-játék-iskolát, figyelemfelkeltő és motivációs szándékkal, hogy később, a november 8-9-én és a 22-23-án zajló, 30 órás drámapedagógiai kurzusra bekapcsolódhassanak a tovább tanulni óhajtó, a drámapedagógiára szakosodni kívánó tanítók, tanárok.
A módszertani hétvégét a Szülőföld Alap, a Tartományi Oktatási és Művelődésügyi Titkárság, valamint Kishegyes község támogatta. Együttműködő partnerek voltak a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..