home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Öt vajdasági továbbjutó
(SZ. L.)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám

Tizenegyből öt vajdasági produkció, illetve kiállító jutott tovább az Idősek határon átívelő művészeti vetélkedőjének budapesti döntőjébe, amely november 22-én lesz.

Elődöntőket a Kárpát-medence minden pontján szerveztek, ezeken 10 ezer, hatvan évnél idősebb személy vett részt. A vajdasági selejtezőnek a Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont, a fővédnök pedig a Vajdasági Magyar Szövetség volt. A VMSZ egyébként az innen továbbjutó 100 versenyző utaztatását is biztosította. A pécsi középdöntőben nyolcszázan mutatkoztak be. Sokan zenekarral, kórussal léptek fel. Összesen 100 produkciót állítottak színpadra, valamint 25 képző- és iparművészeti alkotást kiállító csoport, illetve egyén is bemutatkozott. Az időskorúak művészeti vetélkedőjének főszervezője, a Pécsen élő Kocsis József bajmoki származású. A részletekről Mihályi Katalin vajdasági társszervezőt kérdeztük.

• Mely műfajok voltak a legnépszerűbbek a pécsi középdöntőn?

— A zene, az ének, de láttunk például egy csodálatos némajátékot is arról, hogy a vasútállomáson a vonatra várva hogyan próbálja a parasztasszony az úrhatnám hölgyet utánozni a kényes mozdulataiban, a sminkelésben. A pécsi közönség a népszerű operettdalokat, a 60-as, 70-es évek slágereit meg a népdalokat is lelkesen fogadta, együtt dúdoltak, énekeltek a fellépőkkel, gyakori volt a vastaps.

• Mi volt a tapasztalat, mi motiválta a fellépőket?

— Az egyik magyarországi fellépő azt mondta, ötven éve vár arra, hogy színpadon, közönség előtt elénekelhesse a kedvenc dalát, és ez az álma most, hatvan-egynéhány évesen valósult meg. Az egyik vajdasági fellépő pedig úgy fogalmazott, nagyon boldog, hogy eljutott Pécsre, és itt, a Zsolnay negyedben  bemutatkozhatott társaival egyetemben a Kárpát-medence többi részéről érkezettek előtt, azt sem bánja, ha nem jutnak tovább. De továbbjutottak, ott lesznek a budapesti döntőben. A zsűri tagjai a felvidéki származású Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, Sándor György Kossuth-díjas művész, Asztalosné Zubcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, a vajdasági származású Tandi Tibor néptáncművész és néptáncoktató, valamint Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza osztályvezetője voltak. Mintegy 30 produkciót és kiállított képzőművészeti, illetve iparművészeti anyagot díjaztak. Köztük 5 vajdaságit: a palicsi Szederinda népdalkört, a csókai Rákóczi férfikórust, Soós Etelka szabadkai versmondót, Sebők Valéria nagyradanováci iparművészt és a szabadkai Népkör MMK kézimunkacsoportját. A következő állomás a budapesti Operettszínház, a döntő, mégpedig november 22-én.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..