home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Örömünnep Bácsfeketehegyen
K. N.
2008.05.15.
LXIII. évf. 20. szám
Örömünnep Bácsfeketehegyen

Ismét harang lakja az evangélikus templom tornyát- Akkor áll majd teljes pompájában a templom, és harangját hívogatószóként akkor éljük meg, ha élővé válik bennünk és általunk ez a gyülekezet - fogalmazott Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens Bácsfeketehegyen, amikor május 7-én Dolin...

Ismét harang lakja az evangélikus templom tornyát
- Akkor áll majd teljes pompájában a templom, és harangját hívogatószóként akkor éljük meg, ha élővé válik bennünk és általunk ez a gyülekezet - fogalmazott Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens Bácsfeketehegyen, amikor május 7-én Dolinszky Márta esperessel és Dolinszky Gábor lelkésszel megáldották a felújítás alatt levő evangélikus templom tornyába ezekben a napokban felkerülő 750 kilogrammos harangot, amely mintegy hatvanévi hallgatás után töltheti be ismét a szolgálatát. Örömünnep tehát ez a nap a bácsfeketehegyi evangélikus gyülekezet életében, de a délvidéki magyar közösség életében is, hiszen hat évtizeden át nemcsak hogy harang nem lakta az evangélikus templom tornyát, hanem az ötvenes évektől a közelmúltig magtárként használták Isten házát.
- Köszönjük, Isten, hogy adtál olyan embereket, akik által újjáépülhet ez a templom, hogy ékességére legyen a községnek - mondta az evangélikus püspök, és arról tájékoztatott bennünket, hogy a tervek szerint ez év október 31-én, a protestáns ünnep évfordulóján szentelik fel a bácsfeketehegyi evangélikus templom épületét.
A felújításhoz a Tartományi Nagyberuházási Alap 27 millió dinárral járult hozzá, de támogatás érkezett Németországból is. Az egykor itt élő svábok által is látogatott templom berendezése, a padok és az orgona a Duna menti svábok egyesületének az ajándékaként érkezik. A felújított templom elsősorban istentiszteleti alkalmakra szolgál majd, de ökumenikus és templomhoz illő művelődési események megtartásának is otthont ad.
A harangáldás-szertartáson megjelent községi tisztségviselők közül Pál Károly elmondta: fontos a templom felújítása, mert jelét adja annak, hogy az ország képes szembesülni a múlt hibáival.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..