home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örök harag — és azután? (2.)
(Beata Bishop)
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Örök harag — és azután? (2.)

A karácsony a szeretetről és a hitről szólt, az új év a bizalomról, a reményről, a fogadalmakról. Vajon eme érzések között hol kap (és kap-e egyáltalán) helyet a megbocsátás?

„A legádázabb ellenségem a legjobb tanítóm” — mondotta a dalai láma, és ez a rövid mondat teljes életfilozófiát tartalmaz. Kikapcsolja az egót azzal, hogy nem a sérelmen berzenkedik, hanem a jelentőségét keresi: mi a tanulság a konfliktusból, akár igaza van az ádáz ellenségnek, akár nincs. Ez pedig azonnal magával hozza a megbocsátás első feltételét, mármint hogy a sértett fél ne csak saját szempontjából mérje fel a helyzetet, hanem vegye számításba a másik nézőpontját is. „Hallgassuk meg a másik felet is!”, javasolja Szent Ágoston. Amint figyelembe vesszük a másik felet, azonnal kitágul a látóhatár: nemcsak saját egónk szűk ablakán keresztül szemléljük azt, hogy mi történt. „Kettőn áll a tangózás” az angol mondás szerint, vagyis kettőn áll a konfliktus is. Tudjuk-e, hogy tulajdonképpen mi történt, vagy csak azt, hogy velünk mi történt, mintha a másik ott sem lett volna?

Van erre egy jó gyakorlat, mely egyéni terápia és műhelymunka során egyaránt jól beválik. Három szék kell hozzá, melyeket egymással szemben, háromszög alakban állítunk fel. Az egyik a sértett félé, a másik az odaképzelt sértő egyéné, a harmadik a bölcs, tárgyilagos megfigyelőé. A sértett fél leül a saját székére, és nyíltan, őszintén — akár dühösen is — elmondja odaképzelt ellenfelének, hogy miért haragszik rá. Utána a bölcs megfigyelő székén foglal helyet, elengedi érzéseit, majd átül a képzelt ellenfél helyére, és az ő szempontjából számol be az esetről. Meglepő módon legtöbbször rögtön át tudja venni a „másik” szerepét, és teljesen más megvilágításba helyezi a konfliktust. Kiderül, hogy ott és akkor a sértő fél nem tudott másként cselekedni, és nem feltétlenül rosszindulata vezérelte. Ettől érezhetően megváltozik a légkör. Utána a megenyhült sértett fél átül a bölcs megfigyelő székére, és az ő nevében megoldást javasol. Pontosabban — szinte kivétel nélkül — megbocsátást.

A megfigyelő nem más, mint saját elfogulatlan, belső bölcsességünk, mely túllát az egócska mesterkedésein.

Tévedni emberi…

…megbocsátani isteni, írta Alexander Pope, a XVIII. század nagy költője. De földi jutalma is van. A „megbocsát” közeli rokonszava az „elbocsát”, vagyis elengedünk valamit, nem cipeljük tovább, lerakjuk a kővel teli zsákot a hátunkról, és továbbmegyünk nélküle. Elfogadjuk (óriási lépés!), hogy nincs mindig igazunk, és hogy gondosan ápolt önképünkön talán egy picit változtatni kellene. Ez a lelki felszabadulás kulcsa: belépődíjként feladunk néhány bevett szokást, az „én mindig…” és „én soha…” szavakkal kezdődő mondatokat, melyek keskeny ösvényre kényszerítik életünket. Tulajdonképpen arányérzékről van itt szó: Mi az igazán fontos az életünkben? És ami még ennél is hangsúlyosabb: Meg tudunk-e bocsátani önmagunknak mindazért, amit rosszul, ügyetlenül intéztünk el a múltban, és amiért talán valaki mást hibáztatunk?

A megbocsátás hatalmáról szól egy orosz népmese, melyben egy gonosz boszorkány bosszút akar állni egy ártatlan családon valamilyen mondvacsinált sérelem miatt. A kunyhó asztalán fekvő cipó megszólal, és megkéri a rémült családapát, hogy szegezze őt oda a bejárati ajtó külsejére, majd zárja be az ajtót. Jön a bosszúért lihegő gonosz boszorkány, de ahogy az ajtóhoz ér, megállítja a cipó, és így szól hozzá: „Szép, eleven búza voltam, lekaszáltak, kicsépeltek, megőröltek, átszitáltak, gyúrtak, dagasztottak, megsütöttek, mégis megbocsátottam az embereknek, és táplálom őket — hát te nem tudsz sokkal kevesebbért megbocsátani nekik?” Nagyot horkant a boszorkány, sarkon fordult, seprőnyelén elrepült, és többé vissza sem jött.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..