home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Önismeretünk jelképe
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Önismeretünk jelképe

Az Aracs Társadalmi Szervezet dr. Benák József egyetemi tanár, Bicskei Zoltán grafikusművész, filmrendező, Csorba Béla költő, néprajzkutató, publicista, dr. Gubás Jenő nyugalmazott főorvos, az Aracs Társadalmi Szervezet elnöke, Hajnal Jenő magiszter, bizottsági elnök, dr. Szöllősy Vágó Lászl...

Az Aracs Társadalmi Szervezet dr. Benák József egyetemi tanár, Bicskei Zoltán grafikusművész, filmrendező, Csorba Béla költő, néprajzkutató, publicista, dr. Gubás Jenő nyugalmazott főorvos, az Aracs Társadalmi Szervezet elnöke, Hajnal Jenő magiszter, bizottsági elnök, dr. Szöllősy Vágó László ny. újságíró, pedagógus és ft. Utasi Jenő plébános összetételű Aracs-díjat odaítélő bizottsága az idén hatodszor kiosztásra kerülő Aracs-Főnix-díjat, amely Kalmár Ferenc szabadkai szobrászművész kisplasztikájából és a Gyurkovics Hunor festőművész készítette díszoklevélből áll, Böjte Csaba dévai ferences atyának, a tizedik alkalommal kiosztásra kerülő Aracs-díjat, amely Szervátiusz Tibor kisplasztikájából, Boros György készítette díszoklevélből és pénzjutalomból áll, Andrási Attila palicsi rendezőnek és Mirnics Károly szabadkai szociológusnak, a kilencedszer kiosztásra kerülő Aracs-érmet, amely Kutas Ágnes budapesti szobrászművész műve, s amelyet az ugyancsak Boros György által készített díszoklevél és pénzjutalom egészít ki, pedig Molnár Rózsa oroszlámosi tanítónő, hitoktató, segédlelkész, Nagy István, a Vajdasági Magyar Folklórközpont elnöke és Raj Rozália, a Vajdasági Magyar Folklórközpont titkára részére ítélte oda.
A bizottság véleménye szerint minden kitüntetett a hivatása mellett a délvidéki és az egyetemes magyar közéletnek, a nemzeti művelődésnek és oktatásnak olyan jellegzetes, hatékony személyisége, akit számon tart a közvélemény és nem feled majd a jövő sem.
Díjátadó ünnepség
A kitüntetettek szeptember 21-én, pénteken este 6 órakor a szabadkai Városháza dísztermében (Szabadság tér 1.) ünnepélyes keretek között veszik át az Aracs Társadalmi Szervezet e rangos elismeréseit, amelyek nevükben a Délvidék legnagyobb, legszebb és legtitokzatosabb középkori alkotásának, az egyetemes magyarság kultúrájába szervesen beilleszkedő, párját ritkító építészeti műremeknek, az aracsi Pusztatemplomnak az emlékét idézik, amely romosságában is -- mint a bánsági tájból kiszakadó felkiáltójel -- múltunk, anyagi és szellemi kincseink, valamint önismeretünk jelképe, a költő szavával maga a ,,rommá sűrűsödött csönd'.
Az Aracs-Főnix-díj egyrészt az aracsi Pusztatemplom emlékét idézi, másrészt nemzeti újjászületésünknek, megújhodásunknak a példázata -- nemzeti újraéledésünk reménye. A díjjal jutalmazottak az egyetemes magyarság olyan neves intézményei vagy személyiségei, amelyek, ill. akik munkájukkal, példamutatásukkal és bátor kiállásukkal azt a hitet erősítik bennünk, hogy az elmúlt századok megpróbáltatásai ellenére is a mitológia főnixeként megújulhat a nemzet anyanyelvének és közösségtudatának egysége mint legfőbb megtartó kohéziónk.
Az Aracs-díj és az Aracs-érem célja szorgalmazni, serkenteni azt a munkát, amely a délvidéki magyarság megmaradását, itt maradását, kulturális és gazdasági gyarapodását szolgálja, valamint kárpótolni azt a fáradozást, megaláztatást vagy nem ritkán akár az üldöztetést is, melyet e nemes munka sikeréért a díjazottaknak el kellett szenvedniük.
Szabadka, 2007. augusztus 15.
Hajnal Jenő bizottsági elnök s. k.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..