home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
ÖNTÖZÉSI NAPOK ZÁKÁNYSZÉKEN
Fehér Frigyes
2005.02.09.
LX. évf. 6. szám
ÖNTÖZÉSI NAPOK ZÁKÁNYSZÉKEN

Álló DAN 2001 mikroszórófej a gyümölcsösbenAz öntözés elmaradhatatlan része a minőségi zöldség és gyümölcs termesztésének. Az új öntözési technológiák megismerése és felhasználása biztosíthatja ezeknek az ágazatoknak a jövedelmezőségét. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a szervezte meg...

Álló DAN 2001 mikroszórófej a gyümölcsösben

Az öntözés elmaradhatatlan része a minőségi zöldség és gyümölcs termesztésének. Az új öntözési technológiák megismerése és felhasználása biztosíthatja ezeknek az ágazatoknak a jövedelmezőségét. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a szervezte meg a palicsi Hian Kft. és a szegedi Aqua 2001 Kft. a tavalyi év végén Magyarországon Korszerű öntözési technológiák a zöldség- és gyümölcstermesztésben címmel az öntözési napokat. Az előadások színhelye Mórahalomtól 20 km-re levő Zákányszék volt. Mint az elméleti mint a gyakorlati bemutató egy tízhektáros alma- és a mellette levő kéthektáros sárgarépa-ültetvény volt, amely Pintér János zákányszéki termelő gazdaságához tartozik. Zákányszékről annyit kell tudnunk, hogy jelentős zöldség- és gyümölcstermelő vidék. Az előadáson Észak-Bácska meghívott zöldség- és gyümölcstermelői vettek részt. Lássuk, miről volt szó az előadásokon.
Ahhoz, hogy versenyképesek tudjunk lenni a termelésben, sok és jó minőségű árut tudjunk előállítani, elengedhetetlen a korszerű öntözési technológiák bevezetése, fejtette ki Gárdián Tibor úr, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője, aki egyben a Hian Kft. szaktanácsadója is. A szabadföldi termesztésben, valamint a gyümölcstermesztésben a jövő a mikroöntözésé. A mikroszórófejes esőztető öntözés különös jelentőségű. Sokan, amikor meghallják a szót, hogy mikroszórófej, legyintenek, és azt mondják, hobbikertben megteszi. A mikro szónak itt más a jelentősége, de azt tudni kell, hogy az európai unióban hektárok százezreit áztatják mikroszórófejek. Vajon miért?
Kezdjük talán az energiaigényükkel. Üzemi nyomásuk mindössze 2-3 bar, ellentétben a tifonokkal és a vízágyúkkal (Magyarországon csévélő doboknak hívják őket.), melyeknek nyomásigényük 6-10 bar. Nem nehéz kiszámítani, milyen komoly energiapazarlás történik, ha az utóbbiakat használjuk. A mikroszórófejek kis intenzitással működnek, ezért minden talajon használhatók a homokostól kezdve egészen a kötött talajokig. Kis vízcseppeket szórnak, ezért talaj- és palántakímélők (ellentétben a tifonokkal és vízágyúkkal, amelyek a nagy cseppek miatt cserepesítik a talajt). A mikroszórófejekkel egyszerre nagy terület öntözhető (akár több hektár is), nincs öntözési forduló, és így a nagy szárazságban is minden növény megkaphatja a vizet, amikor szüksége van rá. (A tifonok esetében az öntözési fordulók miatt az adott területtől függően a növény akár napokig nem kap vizet, s emiatt jelentős terméskieséssel számolhatunk.) Az öntözési egyenletesség egy olyan szám, amely megmutatja, hogy egységnyi öntözési terület mennyire egyenletesen van beöntözve. Ez a szám mikroszórófejek esetében 80-95%, tifonok és vízágyúk esetében pedig mindössze 45-60%. Ezért történik meg, hogy tifonos, illetve vízágyús öntözés alkalmazása esetén egyenetlen a növény fejlődése, úgymond ,,hullámzik' az öntözött kultúra. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a tifonos, ill. vízágyús öntözés a múlté, ezeknek is megvan a maga helye az öntözésben, de a korszerű intenzív szabadföldi termesztésben nem ajánlottak.
Mit láttak a vajdasági termelők? Pintér gazda megmutatta sárgarépa-parcelláját, amely így, első látásra is rekordterméssel kecsegtetett. Mint vendéglátónk elmondta, a csapadékos időjárás ellenére is július folyamán többször öntöznie kellett. A mikroszórófejes rendszert 2000-ben telepítette, és azóta semmi gondja nem volt vele. A rendszer már az első évben kifizetődött, mivel az eddigi tifonos öntözés által kapott termésmennyiség megduplázódott, amióta mikroszórófejes öntözést használ. A kéthektáros területet két részben öntözi, és ehhez mindössze két szelep csukása-nyitása szükséges. Amikor látta, hogy a növényeknek vízre van szükségük, a rögtön beindította a rendszert. Tifonos öntözéssel ezt sosem tudta elérni. Gárdián Tibor úr elmondta, hogy Pintér gazda sárgarépásában az izraeli NaanDan cég Super Mamkad-10 szórófejei üzemelnek. Egyszerű felépítésű, acélgolyós szórófejek ezek, melyeknek üzemi nyomása 3 bar, és legfeljebb 12 X 12 m térállásban telepíthetők. A szórófejek hozamszabályozottak, ami azt jelenti, hogy az első és utolsó szórófej ugyanazt a vízmennyiséget adja adott nyomáson. Ezen a parcellán (2 ha) 176 db ilyen szórófej működik 5/4 szárnyvezetékre elhelyezve.
Ezután a gazdák megtekintették a tízhektáros almaültetvényt (a fák 4 x 2 m kötésben vannak), s nagyon meglepődtek, amikor a fák között mikroszórófejeket láttak. Nálunk Vajdaságban nagy ,,divatja van a csepegtető öntözésnek, így a gyümölcsösökben is.
Vajon miért használnak ebben a gyümölcsösben mikroszórófejeket? Gárdián Tibor úr elmondta, hogy a gyümölcsfák gyökérrendszere sokkal nagyobb térfogatú, mint a zöldségféléké, és ha a gyökerek nem kapnak elég vizet, visszafejlődnek vagy elhalnak. Márpedig kis gyökérrendszer kevés vizet, nagy gyökérrendszer nagy víz- és tápanyagmennyiséget tud felvenni. Ez pedig, tudjuk, egyenes arányban áll a termés nagyságával. A csepegtető rendszerek csak vékony sávban tudják benedvesíteni a talajt, így a gyümölcsfa gyökerének kis része kap csak vizet. Mikroszórófejek alkalmazása esetén, amikor az öntözési átmérő 4-5 m, biztosak lehetünk abban, hogy a gyümölcsfa egész gyökérrendszere kap vizet. Többen a gyümölcsfasor mellé két szál csepegtetőcsövet helyeztek, de ez sem bizonyult hatékonynak. A három, ill. négy szál lefektetése pedig túl költséges. Pintér gazda 4 részben tudja öntözni a gyümölcsösét. Elmondta, hogy amióta mikroszórófejeket használ (2000-ben telepítette a rendszert) az öntözési idő egyharmadára lecsökkent (eddig tifonnal öntözött). A finom, esőszerű öntözés nemcsak hogy pótolja a vizet, hanem megfelelő mikroklímát is biztosít a növénynek. A szórófejek függesztett állapotban, 60 cm-re a talajtól helyezkednek el, így a lombkorona nem kap vizet, tehát ki van zárva a gombás fertőzés veszélye, ami különösen a csonthéjasokra jellemző. A vizet a tározóból nyeri, így a víz algásodik, ezért szűrni kell. A szűrésre Filtomat szűrőberendezést használ, mely automatikusan működik és öntisztitó. Gárdián Tibor úr elmondta, hogy Dan 2001 szórófejekről van szó 35 l/h kapacitással. A szórófejek 4 méterenként vannak elhelyezve (mindegyik második faköznél egy), ami optimális fedettséget biztosít.
Mindegyik szórófej tartalmaz úgynevezett hozamszabályzót ezért az első, és utolsó szórófej ugyanazt a vízmennyiséget adja adott nyomáson. Üzemi nyomásuk mindössze 1,5 bar. Külön érdekesség, hogy a szórófejek rovarvédős egységet tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy rovar jusson a szórófej belsejében. A Dan 2001 szórófejek multifunkcionálisak, mert az öntözésen kívül fagyvédelemre, gyümölcsszínezésre, méretszabályzásra, virágzáskésleltetésre is lehet használni őket. Az előadás után a vajdasági termelők rengeteg kérdéssel bombázták Gárdián Tibor urat, s ő készségesen válaszolt rájuk.
Termelőink nagy megelégedéssel tértek vissza, azzal a gondolattal, hogy a mezőgazdaság más területein is elkelnének hasonló szaknapok.
Újdonság a T-TAPE csepegtető szalagoknál
A már nálunk is ismert T-TAPE csepegtető szalagoknál újdonságnak számit a TSX-306 csepegtető szalag típus. Ez a csepegtetőszalag fóliában ill. szabadföldön 40 méter távolságig lehet használni. Az átmérője nem szabványos ugyanis mindössze 9,5 mm ellentétben a többi típussal(TSX-506,-508),ahol az átmérő 16 mm. Viszont ezáltal jóval olcsóbb mint elődjei. Legfontosabb technikai jellemzői: 6,6 l/h a vízkibocsátása, föld alá is lehet helyezni, élettartalma 2-3 szezon. És hogy milyen növényi kultúránál használható? Hajtatott paradicsomnál, paprikánál, uborkánál, dinnyénél.
Jugoszláv Magyar Mérnökök Egyesülete, e-mail: white@palic.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..