home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Így gondozzuk a fenyőfát
Szakáll Laura
2022.01.06.
LXXVII. évf. 1. szám
Így gondozzuk a fenyőfát

Január 6-án, vízkereszt napján szokás leszedni a díszeket a karácsonyfáról. Ha vágott fenyőt választottunk, az ünnepek után az örökzöld a gyújtósban vagy a szemétben végzi. Ha viszont földlabdás fát vettünk karácsonyra, nincs okunk szomorkodni, hiszen ha jól gondozzuk, évtizedekig lehet a kertünk dísze. Akkor is dönthetünk az élő fenyő mellett, ha nincs saját kertünk, mert elajándékozhatjuk a fát.

A földlabdás fenyő egyre népszerűbb, évről évre mind többen döntenek kertbe ültethető örökzöld mellett. Beslity Margit, a hajdújárási Gold faiskola tulajdonosa hasznos tanácsokat ad a fenyő kiültetéséhez.

— A miénk családi vállalkozás, harminc éve foglalkozunk kertészettel. Kezdetben a gyümölcsfa-kitermelés, illetve az örökzöldek voltak az elsődleges tevékenységünk, később következtek a fenyők. Az évek során bővült a kínálat, vannak sima fenyőink, lucok, szerb lucok, többféle ezüst- és Nordmann-fenyőnk is. A mi kertészetünk csak gyökeres fenyőt árul. A városban kapható vágott fákat lentről, Szerbiából hozzák, mi a gyökeres mellett voksolunk, vágott karácsonyfákkal nem foglalkozunk. Különböző méretben kaphatóak a fenyők, 1,2 méteresektől 2-3 méteresekig. Ki milyet szeretne, olyat vesz. Ha valakinek már van a kertjében egy ezüstfenyő, akkor most például szerb lucot szeretne, vagyis nem lehet általánosítani, hogy mi a keresett. Talán az omorika egy kicsit népszerűbb, mert a levelének a fonákja ezüstös, felül meg zöld, ettől érdekes. Nem fogja a betegség, ellenálló, a talajra sem érzékeny. A fenyő kinti növény, a szabadban érzi magát a legjobban. Ha bent tartjuk az ünnepek alatt, akkor ügyelni kell a megfelelő vízpótlásra. Időnként meg kell öntözni a földlabdát. Ha padlófűtés van a lakásban, akkor ajánlott egy alátét. Ez lehet polisztirolhab lap is, mely hőszigetel, és így megvédi a gyökeret a melegtől. Az is fontos, hogy kevésbé fűtött szobában legyen. Az előszoba volna az ideális a fenyő számára.

* Mi a teendő vízkereszt után?

— Figyelni kell, mekkora a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség. Ha néhány napig az előtérben van a fa az ünnepek után, akkor nem lesz baj, amikor kiültetjük. Ha -15 vagy -20 Celsius-fok van kint, bent pedig +25, akkor ajánlott az átmeneti időszak, a fa kiszoktatása. Néhány napra kitehetjük az előtérbe, ahol hűvösebb van, majd ki a szabadba. Ha nincs megfagyva a föld, és lehet ásni, akkor minden további nélkül ki lehet ültetni a fenyőt. Mi locsolásra oldódó zsákban áruljuk a fenyőket, az egy hónap alatt lebomlik. A zsineget viszont le kell róla venni. Ügyeljünk arra, hogy ne essen szét a föld a gyökér körül, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy megfogja. Helyezzük be a kiásott gödörbe, tegyünk földet a földlabda köré. Ha rossz a talaj, akkor fel tudjuk javítani feketefölddel, humusszal, de arra is ügyeljünk, hogy ha nagyon laza, akkor köveket is tehetünk a lyukba, törmeléket, sódert, mely megfogja. Tudni kell, hogy a fenyőnek felszíni sátorgyökere van, ezért ha felázik a talaj, ha erős a szél, vagy sok eső hullik, akkor könnyen kidőlhet. Ezért is ajánlom, hogy minél mélyebbre ültessék a fát, hogy mélyebben legyen a gyökérzete is. Ültetéskor mindenképp meg kell locsolni, akkor is, ha nagyon csapadékos az idő. Erre azért van szükség, mert a locsolás kiszorítja a levegőt, így nem penészedik be a növény töve, nem telepednek meg ott a kártevők. Ez egyébként más növények ültetésekor is fontos. Az első két évben a fenyőt locsolni és gondozni kell, figyeljünk oda rá. Később már nem kell vele annyit foglalkozni, mert a fenyő nem egy olyan vízigényes növény, mint például a tuja.

* Tápszert, növényvédő szert igényelnek a fiatal fenyők?

— A mezőboltokban különféle örökzöldekhez, fenyőkhöz kaphatunk műtrágyát, tápot. Ha elég jó a talaj, akkor ezek nem szükségesek, de ha szeretnénk még jobban feljavítani, vagy azt akarjuk, hogy zöldebb legyen a fenyő, akkor vehetünk tápot. Ha sárgás a föld, akkor azt a fenyő átveszi, sárgás színe lehet.

* Mit tapasztal, egyre többen választanak földlabdás fenyőt?

— Az utóbbi időben ez a vírushelyzet valamit kihozott az emberekből. Azt tapasztalom, hogy intenzívebben ültetnek növényeket. Szeretik a szépet, a természetet a környezetükben. Próbálnak maguknak egy kis mikrovilágot kialakítani, gondozzák a kertet vagy a hétvégi ház udvarát. Kelendőek a dísznövények, virágok, mert megszépítik az ember lelkét. Gyökeres fenyőt is egyre többen vesznek, nagy rá az igény. Mi pedig nagyon örülünk annak, hogy elindult ez a folyamat.

A szakemberek tehát azt javasolják, minél rövidebb ideig tartsuk a földlabdás fenyőt a meleg lakásban, akár már vízkereszt előtt is leszedhetjük a díszeket, és megkezdhetjük a fa kiszoktatását, majd kiültethetjük a kertbe. A fenyők többsége a hegyvidékről származik, így az árnyékosabb kerteket kedvelik. Gondoljunk arra, hogy 20-25 méter magasra is megnőhetnek, ezért ültetés előtt fontos a megfelelő hely kiválasztása.

A szerző és a beszélgetés alanyának felvételei 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..