home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
És mi lett a kisfiúval?
(K. O.)
2009.12.16.
LXIV. évf. 50. szám
És mi lett a kisfiúval?

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával december 1-2-3-án Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Bácsgyulafalván tartott színházi nevelési foglalkozást a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, amely 1992-ben alakult Gödöllőn. Közép-Kelet-Európában - és azon belül Magyarországon - elsőké...

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával december 1-2-3-án Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Bácsgyulafalván tartott színházi nevelési foglalkozást a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, amely 1992-ben alakult Gödöllőn. Közép-Kelet-Európában - és azon belül Magyarországon - elsőként vállalta fel ezt a feladatot és programot. A társulat 7 évig dolgozott ,,szülővárosában'', Gödöllőn, majd Budapestre költözött. Új otthonra a Marczibányi Téri Művelődési Központban lelt a csoport, abban az intézményben, ahol az első pillanattól kezdve örömmel és odaadó támogatással (valamint rendszeres játszási lehetőséggel) fogadták őket. A társulatban jelenleg 5 fiatal színész-drámatanár dolgozik: Bethlenfalvy Ádám, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold és Bagaméry Orsolya. Meggyőződésük, hogy a színháznak és az alkotó gondolkodásnak helye van a fiatalok nevelésében, és hogy pedagógiai szempontokat is figyelembe kell venni a színházi alkotómunka során. A színháznak nem (ki)oktatni kell - vélik --, hanem gondolkodásra ösztönözni, kérdéseket felvetni. A mindennapi életből vett szituációkkal, ,,helyzetgyakorlatokkal'' felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy saját fejükkel gondolkodjanak el a problémákról, önmagukról, a környezetükről, a világ dolgairól. A Kerekasztal repertoárján több előadás szerepel: az Andersen-mese alapján, Perényi Balázs által rendezett Fogságban című produkciójuk a 7-8 éveseknek, a Hajós Zsuzsa által írt Fivérek 9-10 éveseknek, a Bethlenfalvy Ádám rendezte Tizenegy trikó - Edward Bond kortárs angol drámaíró műve pedig a középiskolásoknak szól. Tavaly 154 színházi nevelési foglalkozást tartott a társulat, amelyen 124 osztály, azaz 4000 gyerek vett részt ingyenesen. Az ENSZ Demokrácia Alapja támogatásával egy olyan kétéves programot céloztak meg, amelynek keretében előadásaikkal a határon túli magyar fiatalokhoz is eljuthatnak. Felvidéken 12 bemutatót tartottak, s várhatóan Vajdaságban is ugyanennyit láthatunk majd a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében. (Tavaly a Csontketrec című produkciójukkal mutatkoztak be nálunk először.)
A színházi nevelési program egy kidolgozott színházi előadásra épít ( pl. Andersen: A császár új ruhája című meséjére) és ebbe a drámatanárok bevonják a nézőket, vagyis a diákokat. Az ő aktív részvételükkel ,,járnak körül'' mindig valamilyen fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémát. A játékokkal ,,fűszerezett'' foglalkozásokon a színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett színész-drámatanárok helyt adnak a gyermekek minden egyes véleményének, ötletének, személyes megjegyzésének. A gyerekek-fiatalok így, színházi eszközökkel, különféle szerepekbe bújva átélik - megélik az adott problémát.
A Fogságban című foglalkozás, amelyet a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság közvetítésével a Kerekasztal elhozott a Vajdaságba, a hatalom kérdéskörét vizsgálta. A célközönség 1-2. osztályos kisiskolások voltak. Nekik és velük játszották A császár új ruhája című Andersen-mesét, illetve a ,,kerekasztalosok'' története ott kezdődött, ahol az Andersen-mese véget ér: a börtönbe vetett, igazmondó fiú és társai útját követték. Színész-drámatanárként Bethlenfalvy Ádám, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold közreműködött. Díszlet: Braun Orsolya. Jelmez: Szabó Zsuzsa. Rendező: Perényi Balázs. A foglalkozás 2007-ben a IV. Országos Gyermekszínházi Szemlén különdíjat nyert.
A foglalkozás pillanatfelvételei a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában készültek, ahol a mesefeldolgozásban Bojtos Kiss Irén 2.b és Bognár Ilona 1. b osztályos tanulói vettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..