home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Értelmetlen döntés
Tomek Viktor
2008.03.26.
LXIII. évf. 13. szám

A Topolyai Rádió 29 éve sugároz. A kilenctagú dolgozói közösséget igencsak váratlanul érték az utóbbi hetek fejleményei, hiszen a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség tanácsának döntése értelmében Topolyán a Régió és a Trend Rádió kapott csak helyi frekvenciát. A döntés annak ellenére született meg,...

A Topolyai Rádió 29 éve sugároz. A kilenctagú dolgozói közösséget igencsak váratlanul érték az utóbbi hetek fejleményei, hiszen a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség tanácsának döntése értelmében Topolyán a Régió és a Trend Rádió kapott csak helyi frekvenciát. A döntés annak ellenére született meg, hogy a Topolyai Rádió a leghallgatottabb a község területén és két nyelven is sugároz műsorokat.
- Két helyi frekvenciát kapott a község, és erre a hullámhosszra a három rádió pályázott. A műsorszórási törvény 119. cikkelye kimondja, hogy a hullámhossz kiosztásáig új rádiót nem lehet létesíteni. Az egyik topolyai rádiót 2004-ben alapították, tehát két évvel a műsorszórási törvény hatályba lépése után, s most már nyilvánvaló, hogy a politika sugallatára hozták létre. Az első gyanús dolog az volt, amikor a műsorszórási ügynökség időközben kijelentette: mindenki pályázhat a frekvenciára attól függetlenül, hogy mikor kezdett el sugározni. Az a rádió, amely a mi hullámhosszunkat (97,8 Mhz) megkapta, egy magánrádió, és a Szerb Szocialista Párt alapította. Erről a rádióról tudni kell azt is, hogy az egyszemélyes szerkesztőség egy átalakított mosókonyhában működik, és kizárólag szerb nyelven sugároz műsort, a zenei repertoár 99 százalékát a ,,turbofolk alkotja - mondja Hadzsy János, a Topolyai Rádió magyar nyelvű műsorának főszerkesztője.
A főszerkesztő úgy gondolja, a politika áll a háttérben, vagy arról lehet szó, hogy becsapták a műsorszórási ügynökséget. Hamisított dokumentumokat adtak át.
- Azt gondolom, hogy a műsorszórási ügynökségnek az a nagy hibája, hogy nem győződött meg a terepen az átadott pályázati anyag valóságtartalmáról. Hogy mi van a háttérben? Erre a kérdésre majd csak akkor kapunk választ, ha megkapjuk az RRA hivatalos végzését. Addig tulajdonképpen hivatalosan nem is reagálhatunk, mivel nem ismerjük az indokokat. Fellebbezni majd csak ez után tudunk. Kérni fogjuk a betekintést a másik két rádió átadott dokumentációjába. Ezt törvény szavatolja. Fölháborító számunkra az, hogy egy olyan rádióadó kapta meg a mi frekvenciánkat, amely korántsem felel meg az RRA pályázata által megkövetelt feltételeknek - fogalmazott Hadzsy János.
A községnek szinte minden civil szervezete a Topolyai Rádió mellett áll ki, s maga a község is támogatja őket törekvéseikben. Vajdaságban még két rádió került ehhez hasonló helyzetbe: a kovini és az apatini. A községek polgármesterei közös tiltakozólevélben fordultak Bojan Pajtićhoz, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnökéhez, hogy hívjon össze egy közös találkozót, és próbáljanak közös nevezőre jutni az RRA-val. A Szerbiai Újságírók Egyesülete, a Független Újságírók Szakszervezete is mellettük áll. A rádió levelet intézett Boris Tadićhoz, Vojislav Koštunicához, Oliver Dulićhoz is, hogy vizsgálják felül az RRA döntését.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..