home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Érdekes, szokatlan videoklipek
Zvekán Péter
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Érdekes, szokatlan videoklipek

A zenei életben szinte már elárasztottak bennünket a szokatlan videoklipek. Egy-egy szerzeményhez gyakran több verziót is leforgatnak, hogy a különféle csatornák kedvükre válogathassanak belőlük, ízlésüknek megfelelően. Az egy dolog, amikor a klip elmond egy történetet, de a meztelen nők felbukkanása ezekben a felvételekben már teljesen más téma — pedig ilyenekből is akad bőven. Gondolok itt az új Justin Timberlake- vagy az idén megjelent Pharrell és Thicke-klipre.

Justin Timberlake legújabb dala, a Tunnel Vision azért kevert botrányt a megjelenése idején, mert kizárólag egy félig pucér modellekkel teli videót készítettek és töltöttek fel a YouTube-ra. A vállalat szabálysértésre hivatkozva rövid időn belül letiltotta a kisfilmet. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy akkor mégis hogyan tekinthették meg már majdnem 5 milliószor? Nos, kiderült, hogy a világ legnagyobb videomegosztó portáljának is vannak kiskapui. A pucérságot alapjában véve ellenzik, de amennyiben az az oktatást szolgálja, dokumentumfilmnek vagy művészi alkotásnak minősül, akkor elnézőek vele szemben. Végül e klip ügyében is megegyezés született: a videót művészinek titulálták, de lejátszása előtt figyelmeztetnek a tartalomra, illetve csak az oldalra való bejelentkezés után tekinthető meg.
Ehhez hasonló történet kapcsolódik az egyik legnagyobb idei slágerhez, a Pharrell és Robin Thicke-féle Blurred Lineshoz is. Két klipverzió is készült hozzá. Egy ruhákban flangáló modelles és egy félmeztelen csajos. Ez utóbbit szintén letiltotta a YouTube, de később ugyancsak engedélyezte, akárcsak a Justin-féle kreációt. Arra viszont kevesen gondolunk, hogy ezzel otthon is el kell számolni. Valószínűleg múltbéli tapasztalataiból kiindulva, Robin Thicke — az otthoni perpatvart elkerülve — először engedélyt kért a feleségétől, hogy gyönyörű, hiányos ruházatban megjelenő nőkkel forgathasson. A hölgy zöld lámpát adott a férjének, a videó elkészült, és ez ideig több mint 2,5 milliószor tekintették meg.
A pucérság témáján kívül egyéb érdekességeket is ígértem. A legizgalmasabbak egyike egy kisfiúról szól. A rádióban mostanában nagyon sokszor játszott dal a La La La című Naughty Boy-szerzemény, amely jelenleg a BBC top 40 listájának élmezőnyében található, és sikere valószínűleg a klipnek is köszönhető. Amikor először néztem végig a számhoz készült videót, nem igazán értettem meg, ezért utánanéztem, hogy „vajon mire gondolt a költő”. Kiderült, hogy ehhez ismernem kellett volna a süket fiúról szóló bolíviai legendát, mert csak így válik érthetővé a klip. A legenda tehát egy süket kisfiúról szól, aki elmenekül otthonról, mert folyamatosan bántalmazzák. Egy mellészegődő kutyával vág neki az ismeretlennek. A fiú útközben rájön, hogy kiáltásával semmissé tudja tenni az emberek baját. A legenda szerint a kiáltás felért a tornádó erejével, és még a föld is beleremegett. Útja során a fiú találkozott egy öregemberrel, akit éppen megköveztek. Ordítása mindenkit elkergetett, s visszaváltotta az öreg szívét. (A legendának ezt a mozzanatát a klipben az öreg kabátzsebébe helyezett, utcai árustól vásárolt szívvel jelenítik meg.) Innentől kezdve már hárman folytatják útjukat. A történetnek van még egy szereplője: a torzszülött, akit a társadalom kivet magából. A videóban őt az elefántruhába öltöztetett ember testesíti meg. A torzszülött egyébként próféta volt, akit El Tito démon átkozott el. Az utat immár vele együtt, négyen folytatják. A barangolásnak most már célja is van: meg kell keresni és le kell győzni a démont. Végül rátalálnak El Tito rejtekhelyére, a régi bányára, de tudják: aki meghallja az alvilág urának hangját, az abban a pillanatban a szolgájává válik — így már csak a süket kisfiú mehet tovább... A klip nyitva hagyja a történetet, vélhetően azért, hogy mindenki maga döntsön a végkifejletről. Egyesek szerint a fiú hatalmas erejű hangjával legyőzte a démont, mások szerint feláldozta magát, így váltva meg a rabul ejtett bányászokat. Véleményem szerint érdemes megnézni a klipet, és a történetet ismerve érdekes megfigyelni a kisfilm és a legenda szimbolikáját.
Azt már sokszor említettem, hogy milyen nagy manapság a verseny, hogy mennyire kirívót kell alkotni ahhoz, hogy valaki felfigyeljen ránk. Napjaink zenei életében viszont hatalmas szerepet kapott a marketing is. Nem mindegy, hogy mely műsorokban szerepelünk, hogy mit mondunk, hogy mit öltünk magunkra. Nyugodtan állíthatom, hogy 2013-ban a csúcson lenni elég komplex feladat. S ehhez a csomaghoz kell hozzácsapni a videoklipeket is, amelyek — valljuk be — mostanra már inkább rövidfilmekké alakultak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..