home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Élő tájház lesz
(o. i.)
2010.08.04.
LXV. évf. 31. szám
Élő tájház lesz

Tájház, Orom, Nagy út 173. Egyetlen mondatban így összegezhető az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület régi, és immár beteljesült álma. A beteljesülés tavaly kezdődött: 2009. augusztusában a Petőfi meg tudott vásárolni egy 100 éves házat, melyet tájházzá lehet alakítani. Az épület felúj...

Tájház, Orom, Nagy út 173. Egyetlen mondatban így összegezhető az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület régi, és immár beteljesült álma. A beteljesülés tavaly kezdődött: 2009. augusztusában a Petőfi meg tudott vásárolni egy 100 éves házat, melyet tájházzá lehet alakítani. Az épület felújításával és bővítésével kapcsolatos tervek elkészítésével a neves magyarkanizsai építészt, Tóth Vilmost bízták meg.

Tóth Vilmos építész, a Tájház tervezőmérnöke - Szabó Attila felvételei

- A művelődési egyesülettől azt a megbízatást kaptam, hogy ebből a dél-alföldi alaptípusú épületből tájház legyen, de úgy, hogy élni is tudjon. Ahol a gyűjteménynek és az állandó tárlatnak a helyén kívül (erre szolgál majd a tisztaszoba és a konyha) legyen egy olyan is, melyben összejöveteleket, kézműves-foglalkozásokat lehet tartani, de főzni, étkeztetni is tudják majd az udvarban szervezett nyári táborok részvevőit. Utóbbit szolgálja a régi házhoz hozzáépített tágas konyha, az ebédlőként szolgáló fedett terasz. A régi világban a kemence körül zajlott az élet, így a nyári konyhába kell még egy kemence, meg a csikótűzhely - mondta a tájház avatóján, július 30-án Tóth Vilmos, aki egy elképzelt család története révén vezette vissza hallgatóságát abba a száz évvel ezelőtti világba, amikor egy-egy nagy mezőgazdasági munkálat között vályogból felépült a ház.
A közösségteremtő épület ünnepélyes avatóján üdvözölték a megjelenteket: Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Baranyi Lászlót, a szabadkai Paulinum nevelőtanárát (aki utóbb felszentelte az épületet), Magyarkanizsa község tisztségviselőit, a közvállalatok és az adományozók képviselőit. A házigazda nevében Kádár Judit, a Petőfi Sándor ME elnöke alkalmi köszöntőjében elmondta:
- Sokan nem hitték, hogy megvalósulhat ez a nagy álmunk, sokan nem értették a célunkat. Most mindenki láthatja, hogy az álmunk megvalósult, amihez sok pénz kellett, és sok jóakarat. Az i-re akkor kerül majd fel a pont, amikor berendezzük és használjuk is az épületet. A gyerekek itt majd megtanulhatják, hogyan éltek őseink, milyen eszközöket használtak, milyen ruhákban jártak, milyen ételeket fogyasztottak. A mi feladatunk az, hogy megtöltsük ezt az udvart és ezt a házat élettel. Hiszem, hogy ebben majd a pedagógusaink is a segítségünkre lesznek.
Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere nem titkolta: oromiként kicsit elérzékenyülve áll itt, hiszen szülőfalujában kerül átadásra egy felújított ház, s büszkeséggel tölti el, hogy a tájház, a padlások régi kincseinek őrzője közösségi találkozóhelyként éli majd az életét. Az álom megvalósításához kellett sok jóindulat és kitartás, kellett egy jó építész, és kellett pénz is.
- Az újvidéki NIS kőolajipari vállalat egy nagy összegű donációt, 4 millió dinárt adott, ami szinte teljesen elegendő volt a beruházásra. Csak az időjáráson múlott, de két héten belül teljesen kész lett az épület. A magyarkanizsai csempegyár adta az összes fal- és padlóburkolatot. Köszönet nekik, továbbá a kivitelező Baupartnernek és a községi telekrendezési közvállalatnak. Köszönet a Petőfi Sándor ME-nek, hogy megálmodta ezt a tájházat, s kívánom, hogy sok éven át eredményesen működjenek.
Az avatóünnepség után pénteken este Orom apraja-nagyja ott volt a Tájház udvarán, hogy megnézzék a Tanyaszínház idei előadását, mely azért jelentett számukra nagy élményt, mert a társulat útvonalán - nem tudni, miért - évekig nem szerepelt Orom.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..