home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Élményszerű sakkoktatás
Bíró Tímea
2018.01.02.
LXXII. évf. 52. szám
Élményszerű sakkoktatás

Sakkoktató, sakkedző, sakkbíró, fesztiválszervező, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub alapítója — akár ennyi minden is lehet egyetlen ember.

Sakktivity, Funchesstic, Sakkozni akarok!, Chessmob — és akár ennyi minden fűződhet a nevéhez. Rózsa Zsomborral beszélgettünk, aki Szerbiában elsőként szerezte meg a sakkoktatói minősítést.

* Építészmérnök a végzettséged, és mégis sakkoktatóként tevékenykedsz. Mi ennek az előzménye?

— Valamikor gyerekkoromban versenyszerűen sakkoztam és hexasakkoztam, majd az egyetemi évek alatt egy kicsit eltávolodtam ettől a sporttól, mert úgy ítéltem meg, hogy az egyetem egész embert kíván, és nem fér bele, hogy a sakkal foglalkozzak. Az egyetem elvégzése után fizikatanárként kezdtem el dolgozni, és az egyik tanórán került elő a sakktábla. Az egyik órán magyaráztam a tükör optikai tulajdonságait, és nagyon megtetszett a gyerekeknek. Immár nyolc éve jelen van az életemben, és akkor döntöttem el, hogy érdemes sakkal foglalkozni, amikor az első eredményeket felfedeztem a gyerekeknél. Láttam, hogy milyen hatással van rájuk a sakk a fizikaórán, hiszen meglátták az összefüggéseket, sokat fejlődött a logikájuk, a szövegértésük, és ez volt az, ami elindított, hogy erre talán mégis szükség lehet. Tavaly kezdtük el kísérleti jelleggel a Sakk-matt a diszlexiának nevű programot. Arra gondoltunk, hogy ötvöznénk a kineziológiát és a sakkot, mert mind a két területen azt láttuk, hogy fejleszti a gyerekeket, és a gyökerénél kezeli a diszlexiát. Fontos tudni, hogy a diszlexia amennyire hátrány, annyira előny is lehet, mert olyan képességek fejlődnek általa, hogy olvasásban, írásban és számolásban nem teljesítenek úgy ezek a gyerekek, ahogy elvárható lenne, viszont a fantáziájuk, a kreativitásuk és a képlátásuk rendkívül fejlett. Azért hoztuk létre ezt a programot, hogy megerősítsük őket abban, amiben jól érzik magukat, és innentől kezdve ők már játékot is tudtak alkotni azzal, hogy mi szabtuk meg a sakk szabályrendszerei szerint, hogy hogyan kell ezt a játékot felépíteni. A sakk egy keretet adott, de a játéképítés során teljesen szabadon szárnyalhatott a fantáziájuk. Dr. Máté Emese és Vörös Flóra voltak a segítőtársaim, akik az írás és az olvasás terén fellépő gondokban igyekeztek segíteni. Ez egy nagyon jól sikerült program volt. Egy kiállítást is szerveztünk a munkákból, mely megtekinthető volt a Funchesstic fesztiválon. Szeptembertől folytattuk a foglalkozást ezekkel a gyerekekkel, és úgy látom, ennek már az iskolában is van eredménye, mert hozzáteszem, hogy minden gyereket teszteltünk, amikor beiratkozott hozzánk, és akkor is, amikor vége lett az egyéves programunknak, és hihetetlen előrelépés tapasztalható.

* Mi a feltétele annak, hogy valaki tőletek tanulhasson?

— A sakkot oktatási eszközként használjuk, tehát nem az az elsődleges célunk, hogy versenysakkozókat, olimpiai bajnokokat neveljünk, noha a programunk során a gyerekek megtanulnak nagyon jól sakkozni, és néhány éve országos szintű eredményeket érnek el. Az a legfontosabb, hogy fejlesszük a gyerekek képességeit, ezért mi nagyon sokszor elrugaszkodunk a sakktól, újraértelmezzük. A sakktábla bőven ad lehetőséget arra, hogy átformáljuk a játékot, más szabályrendszereket alkalmazzunk, más játékokat, melyek a sakk elemeire épülnek. Erre azért van szükség, mert a sakk önmagában hatvan képességet fejleszt. Amikor egy másik környezetben kell ezt a hatvan képességet alkalmazni, akkor fog megmutatkozni, hogy a gyerek bezárkózott-e a sakktáblába, és csak ott tudja alkalmazni, vagy esetleg más helyzetekben is.

* Sportként beszélsz a sakkról. Miért?

— Világméretű vita folyik arról, hogy a sakk játék vagy képességfejlesztő eszköz-e, merthogy ez az új szerepköre. Egyértelműen tekinthetjük sportnak, mert hihetetlen nagy felkészülést igényel, még ha nem is fizikait, de szellemit annál inkább. Kőkemény, napi tízórás edzésekre van szükség ahhoz, hogy valaki világviszonylatban az első százba bekerüljön. Itt merül fel az a kérdés, hogy vajon megéri-e, hiszen óriási lemondásokkal jár. Aki ilyen mértékben szeretne sakkozni, annak nem fér bele az életébe, hogy dolgozzon, tanuljon, iskolába járjon. A világ leghíresebb sakkozói mind magánúton tanultak, vagy pedig nem is tanultak, csak a sakkal foglalkoztak.

* Magyarországon nagy sikere van a sakknak az oktatásban. Nálunk milyen a helyzete?

— Igen, Magyarországon nagyon elfogadott, és rendkívül népszerű a Polgár Judit-féle Sakkpalota program. 2008 óta tesztelik azoknak a gyerekeknek a képességeit, akik részt vesznek benne, és bebizonyosodott, hogy nagymértékben megnövekedett a tudásuk. Szerbiában a gyerekek abszolút nyitottak a sakk iránt. Négy évig dolgoztam a csantavéri általános iskolában, hét gyermekkel kezdtük el a sakkszakkört, és olyan népszerű lett, hogy az iskola — Szerbiában elsőként! — választható tantárgyként bevezette a sakkot. Százötven gyerek döntött a sakk mellett. Palicson tíz gyerekkel indítottunk, és most már tizenegy osztálynál tartunk. A szülők részéről kedvező visszajelzéseket kapunk, mert élményszerűen oktatjuk a sakkot, és a gyerek otthon akár a szüleit is megtaníthatja, ami összehozza a családot. Fontos, hogy megtaláljuk a sakkot a mai trendekben, és hogy beleintegráljuk.

* Te vagy az első szerbiai személy, aki sakkoktatói minősítést szerzett. Mesélnél erről?

— Európában 2012-ben született egy olyan döntés, hogy a sakk helyet fog kapni az oktatásban, viszont felmerült a kérdés, hogy sportként vagy oktatási eszközként-e, illetve hogy egy jó sakkozó vagy egy jó pedagógus oktassa-e. Az Európai Sakkszövetség kiírt egy pályázatot, hogy tizenhat embert képezzen ki, aki megkapná a sakkoktatói minősítést. Több ezren jelentkeztek, és hatalmas öröm, hogy ez után a nehéz út után, melyet eddig meg kellett tenni, megkaptam ezt a minősítést. A sakk népszerűsítése és az oktatásban való elhelyezése a cél. Jövőre is megtartjuk az egyre népszerűbb programjainkat, amiben nagy segítségünkre van a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..