home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Életre kelthető eszközök
Szilágyi Edit
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
Életre kelthető eszközök

Egyedi, talán a 21. századon is átívelő digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában november 30-án.

A magyarországi székhelyű Mészáros Csoport High-Tech Suli 2022. évi határon túli magyar iskoláknak szóló pályázatán, amelynek célja a köznevelési és szakképzési intézmények részére módszertani, oktatástechnológiai és infrastrukturális fejlesztések biztosítása, valamint a diákok tehetséggondozásának az elősegítése, legjobb pályázatíróként az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola 30 millió forint értékű támogatásban részesült.

Az ünnepélyes megnyitón a látogatók elé tárült egy teljesen új, digitális tanterem, a legkorszerűbb eszközökkel.

A High-Tech Suli program a diákokkal nem csak az őket körülvevő világot ismerteti meg, hanem segít felfedni a bennük rejlő tehetséget is. A tanterem kialakítása és a benne lévő eszközök lehetővé tesznek egy újszerű szemléletet a tanításban, segítséget nyújtanak az oktatás minden szegmensében tanárnak és tanulónak egyaránt. A lexikális tudás mellett, megismerik, megértik és alkalmazni tudják a megtanultakat, amelyre nagy szükség lesz a fejlődő világban való eligazodásban. A legnagyobb hatás a kreatív technikák, az alkotópedagógia, a digitális kompetenciák és a tehetséggondozás terén érhető el.

A Mészáros Csoport támogatja a gyerekek esélyegyenlőségét, amelyhez igen fontosnak tartja megfelelő környezetben a legmodernebb technológiák alkalmazását, amely nem viseli magán a szociális háttér árnyékát, hanem minden tanuló számára egyenlő lehetőséget nyújt a magaszszintű munkaerőpiaci felzárkózásra.

Ez az első év, hogy a Mészáros Csoport határon túli iskolákra is gondolt, és az óbecsei Petőfi iskola az egyedüli szerbiai tanintézmény, ahol a gyermekek a legkorszerűbb eszközökkel szerezhetnek ismereteket – mondta köszöntő beszédében Potrebić Tőzsér Gabriella igazgató. A pályázaton való részvételhez az iskola sokrétűségére, kreatív hozzáállására, hagyományápoló szerepére, öntudaterősítő erejére igyekeztek rávilágítani.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, örömét fejezte ki, hogy a Petőfi Sándor Általános iskola pályázata bizonyult a legjobbnak, és a tíz, Szerbiából érkező kérelem közül egyedül ez az oktatási intézmény érdemelte ki és nyerte el a támogatást. Reményét fejezte ki, hogy megfelelnek a pályázat fontos feltételének, annak, hogy a diákok minden tanórán alkalmazzák az új eszközöket, és élvezik a korszerű digitális oktatás előnyeit.

Horváth Ádám digitális oktatási szakértő és a High-Tech Suli program szakmai vezetője elmondta, az iskola vezetőjének és a pedagógusoknak, akiket kiválasztottak, igen lelkesek, már vannak ötleteik, programokat és tanórai gyakorlatokat terveznek. A programban résztvevő tanárok képzésben is részesülnek.

A kérdésre, hogy a digitalizáció, a gépek, robotok útvesztőjében, marad-e lehetőség a személyes kapcsolatokra, a beszédre, írásra, szintén Horváth Ádám adta meg a választ. Szerinte haladni kell a korral. Felkészülni a jövő eszközeire, mert egy napon a mai diákok nem csak munkába lépnek, hanem a digitális világba is, ahol fontos lesz a logika, a gondolkodás, a kreativitás, a problémák gyors megoldása, a csoportmunka. Ezt érezni, érteni, alkalmazni és ismerni kell, és mindez mellett elférnek a személyes kapcsolatok is.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..