home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Életforma és hitvallás
(Tha)
2012.05.23.
LXVII. évf. 21. szám
Életforma és hitvallás

- Barát István fotói a martonosi motorostalálkozón készültekEbben a szeszélyes, hol meleg, hol meg hideg, egyszer vakítóan verőfényes, máskor esős, mennydörgéses tavaszban a gépparipák szerelmesei bizonyára komor arccal kémlelik az eget, és aggodalmasan hallgatják az időjárás-előrejelzéseket...

- Barát István fotói a martonosi motorostalálkozón készültek

Ebben a szeszélyes, hol meleg, hol meg hideg, egyszer vakítóan verőfényes, máskor esős, mennydörgéses tavaszban a gépparipák szerelmesei bizonyára komor arccal kémlelik az eget, és aggodalmasan hallgatják az időjárás-előrejelzéseket. A vajdasági szezonnyitó motorostalálkozót ugyanis már megtartották a martonosi Helldorado klub szervezésében, a vérbeli túrázók pedig már bizonyára bejelölték a naptárukban a többi buli időpontját és helyszínét is. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is lesz belőlük bőven! Ha az időjárás is úgy akarja! Meg a motorosok védőszentje. Épp nemrégiben olvastam egy honlapon, hogy az utazók, autósok és motorosok védőszentje Szent Kristóf, akinek például a magyarországi Dabason domborművet is állítottak.

Az összejövetelekről nem hiányozhatnak a különféle tréfás megmérettetések, a toplesses szépségek - akik a habos szivaccsal nemcsak a csillogó csodamasinákat, hanem a vállalkozó legényeket is végigsimogatják -, az esti koncertek és a szinte már kötelező sztriptíz. Muzslyán nemrégiben motorosesküvőt tartottak, és lassan az is szokássá válik, hogy ökumenikus szertartás keretében megáldják a motorosokat.
Egy-egy esemény igazi örömünnep, alkalom arra, hogy a barátok találkozzanak egymással, új haverokkal ismerkedjenek meg, bemutassák és megcsodálják a dédelgetve szeretett ''verdák”-at. Az a lényeg, mondják, hogy legyen egy motorod, amit imádsz, amivel időről időre meghódítod a kilométereket. Mert szabadnak születtél. A fekete bőrszerkós, benzinfaló krómcsodákkal száguldozókat természetesen nem mindenki kedveli, sokan durva, agresszív embereknek tartják őket. Mások szerint éppen az ellenkezője igaz rájuk, nyugodtak és megfontoltak. Így vagy úgy, de a motorozás nemcsak egyszerű hobbi, hanem életforma és hitvallás. Mert: élj, hogy motorozhass, de úgy motorozz, hogy élhess...
Az esős hétvégéken pedig újra meg lehet nézni Dennis Hopper road movie-ját, az évtizedek óta kultuszfilmnek számító Szelíd motorosokat. Az alkotás tandarab és egyszerűen kötelező. Mert a szabadságot, a szebb életet nem csak Amerikában lehet keresni. És nem csak a világszerte fogalommá vált Harley Davidsonon.
''- Mi bajuk van a szabadsággal? Ez az élet értelme.
- Igen, ez az élet értelme, de beszélni róla és annak lenni, két különböző dolog. Nehéz annak lenni, ha az embert adják-veszik, mint a vásárban. Ezért sohase mondd senkinek, hogy nem szabad, mert akkor azonnal meg akarnak ölni, és be akarják bizonyítani az igazukat. Csak lökik a dumát, és beszélnek az egyén szabadságáról, de ha látnak egy szabad embert, attól megijednek.” (Részlet a filmből.)
De ha ezek a gondolatok túl komolyak, akkor egy vicces hasonlattal is befejezhetem az elmélkedésemet: Az élet olyan, mint a motor. Ha nem megy, jól be kell rúgni.
.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..