home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ártatlanok voltak
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám
Ártatlanok voltak

- Szabó Attila felvételeTizennyolcadik alkalommal emlékeztek meg Szabadkán a Zentai úti temető 44-es parcellájánál az 1944-ben ártatlanul kivégzettekről. Némedi Imre magyar, horvát, szerb és német nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. Áttekintésében kitért arra, hogy a második világháborúba...

- Szabó Attila felvétele

Tizennyolcadik alkalommal emlékeztek meg Szabadkán a Zentai úti temető 44-es parcellájánál az 1944-ben ártatlanul kivégzettekről. Némedi Imre magyar, horvát, szerb és német nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. Áttekintésében kitért arra, hogy a második világháborúban több mint 7000 polgártársunk vesztette életét. Rámutatott, hogy a megtorlás véres napjaiban 18 Szabadka környéki településről hurcolták el az ártatlan embereket, s eddig 852 áldozatot sikerült azonosítani. Szomorúan állapította meg, hogy a szerb állam a mai napig nem szolgáltatott igazságot az ártatlan áldozatok és hozzátartozóik számára. Ezután Reményik Sándor Magyarok mindenütt című versét szavalta el, majd Weiss Ingrid német nyelven Josef Heilmann Im alten Friedhof c. költeményét adta elő. Az ökumenikus istentiszteleten elsőként msgr. Miocs József német nyelven szólt az egybegyűltekhez, majd Andrija Kopilović tisztelendő horvát nyelven. Dobai István atya magyarul imádkozott a mártírokért. Ezután Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens Áprily Lajos költőt idézve szólt a jelenlevőkhöz, majd Réti Katalin református lelkész áldotta meg Szabadka város lakosságát. Halbrohr Tamás, a zsidó hitközség előimádkozója héber nyelven Mózes gondolatait tolmácsolta. Kurdali Fetis, a muzulmán hitközség szabadkai vezetője az ártatlan áldozatokért mondott imát bosnyák és arab nyelven.
Az ökumenikus istentisztelet után Silák Mária kongatta meg a lélekharangot, Juhász Gábor pedig siratóénekkel emlékezett meg az áldozatokról.
Kucsera Géza, Szabadka polgármestere beszédében rámutatott arra, hogy a kommunista diktatúra évtizedei alatt az áldozatok hozzátartozói csak lopva jöhettek el erre a helyre, mert még az áldozatokra való emlékezés is bűnnek számított a hatalom szemében.
- Az itt elhantolt elhunytak még háborús mércével mérve sem lehettek bűnösök. A vétkük annyi volt, hogy más nyelvet beszéltek, más valláshoz tartoztak -mutatott rá a polgármester, majd feltette a kérdést: ,,Lehet-e bűnös egy 16 vagy 80 éves ember?' Szabadka város polgármestere ugyancsak a szerb hatalom tartozására, a történelmi igazságszolgáltatás elmaradására mutatott rá, amikor kijelentette: ,,A győztesek írják a történelmet, de az ártatlan áldozatokat el kell ismerniük. Ma is vannak másként gondolkodók, akik nem teszik meg ezt. A vajdasági magyar pártok most együtt emlékeznek. Talán arra sem kell sokat várni, hogy valaki hangosan kimondja a kivégzettek ártatlanságát.'
A megemlékezés keretében a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit a Vergődő madár emlékműnél. Elsőkén a szabadkai önkormányzat koszorúzott, majd a Magyar és a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulátusai. Ezt követte a Tartományi Képviselőház, a magyar és a horvát nemzeti tanács, a VHDK, a VMSZ, a VMDP, a VSZL és a DP helyi szervezete, a Német Népi Szövetség, a Szabadkai Zsidó Hitközség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház, a Pax Romana, a Nyitott Távlatok civil szervezet és a Szent György Lovagrend.
(-x-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..