home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Aláírták a szerződést az Ady Endre-ösztöndíjasok
Nyúl Sámuel
2024.04.25.
LXXIX. évf. 17. szám
Aláírták a szerződést az Ady Endre-ösztöndíjasok

Április 25-én írták alá Szabadkán a pedagógusházban az Ady Endre-ösztöndíjasok a szerződésüket. A pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében hirdette meg, lebonyolítója pedig a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács volt.

Szűcs Emese, a bírálóbizottság elnöke kifejtette, a programban olyan határon túli, magyarul tanuló diákok részesülhetnek támogatásban, akik nehéz vagy hátrányos helyzetük ellenére kiemelkedően teljesítenek, és tehetségesek. Vajdaság területéről 95 kérelem érkezett a szervezethez, benyújtóik az általános iskola 6. osztályától a középiskola 4. osztályáig tanulnak. 38 diák kérelmét bírálták el pozitívan. A sikeresen pályázók egyszeri 100 000 forintos összegű támogatásban részesülnek.

— Pontozásra került a tanulmányi eredmény, a szociális helyzet és a versenyeredmények. A kimagasló eredmények esetén pontoztuk a tanulmányi átlagot, a 2022/23-as iskolai év versenyeredményeit, a Tehetségpont-igazolásokat és ajánlásokat. A szociális helyzetnél figyelembe vettük, ha a tanuló nagycsaládban él, árva vagy félárva, illetve a szülő regisztrált munkanélküli, esetleg egyedülálló, tartósan beteg vagy fogyatékkal élő. Emellett az egy főre jutó jövedelmet is figyelembe vettük — mesélte Szűcs Emese a pályázás menetéről.

Az ösztöndíjasoknak el is kell számolniuk azzal, hogy milyen módon használták fel a támogatást, de nem számlákat kell bemutatniuk, hanem fogalmazásba kell foglalniuk, hogy mire fordították az összeget.

A királyhalmi Rozsnyik Atilla Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban tanul informatika szakon. Az első éves diák elmondta, nagyon örül, hogy nyert a pályázaton. Már tudja is, hogy hardverekre költi majd a pénzt. Az informatikusnövendék a saját projektumait szeretné egy magasabb szintre emelni, hiszen a háromdimenziós animációk készítéséhez, videók szerkesztéséhez egy komolyabb hardverre van szüksége. Emellett sportfelszerelést is vásárolna, hiszen aktívan versenyző súlyemelő.

Szarka Hanna a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolából szintén nagyon boldog, hogy nyerhetett a pályázaton. Nyolc éve szertornázik, és sportszereket szeretne vásárolni, hogy azok segítsék fejlődését. Úgy gondolja, az egészségügyi középiskolában tanul majd tovább, és később szeretné a munkáját összekötni a szenvedélyével, a sporttal.  

Fényképezte: Nyúl Sámuel

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..