home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Árad a Tisza
TÓTH Tibor TOMEK Viktor
2006.04.19.
LXI. évf. 16. szám
Árad a Tisza

A nyaralók között csónakkalA Tisza menti települések egyelőre biztonságban vannakAz ember néha valóban tanul a saját hibájából. Az 1965-ös árvíz után Észak-Bácskában sok helyen megerősítették a gátakat. A viszonylag új töltések mind ez idáig hősiesen állták a próbát. Amíg a Tisza magyarorsz...

A nyaralók között csónakkal

A Tisza menti települések egyelőre biztonságban vannak
Az ember néha valóban tanul a saját hibájából. Az 1965-ös árvíz után Észak-Bácskában sok helyen megerősítették a gátakat. A viszonylag új töltések mind ez idáig hősiesen állták a próbát. Amíg a Tisza magyarországi szakaszán, illetve Közép- és Dél-Bánátban a Duna mentén megfeszített erővel folyik az árvíz elleni védekezés - a gátak sok helyen szivárognak, átszakadnak -, addig a Bácskában, a Tisza mentén nem okozott nagyobb gondot az idei árhullám.
Víz alatt a nyaralók
Magyarkanizsára szerdán két új szivattyú érkezett, melyek segítségével a belvizet vezetik a Tiszába. Pálinkás József, a magyarkanizsai árvízvédelmi operatív törzskar sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy pánikra egyelőre nincs ok, majd a község sajátos földrajzi helyzetéről számolt be.
- Magyarországról, Szabadkáról, illetve a környező térségekből érkező felszíni és atmoszférikus vizek legnagyobb része Magyarkanizsa község területén keresztül folyik a Tiszába két irányban: Magyarkanizsa Horgos felőli bejáratánál a Vöröskereszt-Madarász nemzetközi csatorna torkolatánál, illetve Adorján irányában. A szivattyúk teljes kapacitással működnek, de mivel az utóbbi napokban nagyon sok csapadék hullt, ezek a vizek összegyülemlettek, a csatornák megteltek, és a belvíz is gondot okoz. Ez a sok víz a Tisza magas vízállása miatt nem tud a megszokott úton távozni. A napokban két új szivattyú érkezett Magyarországról, melyek kapacitása jóval nagyobb a meglévőknél, másodpercenként fél köbméter vizet képesek átpumpálni. Ezek segítségével próbálunk a helyzeten javítani. A belvizet és a csatornarendszerben összegyűlt csapadékvizet egykettőre kiszivattyúzzuk vele, azaz egy nap leforgása alatt 420 000 m3 belvizet tudunk a Tiszába vezetni.
Április 12-én jártunk Magyarkanizsán, akkor a Tisza vízállása 823 cm volt, előző nap 792 centiméteren állt, vagyis a helyzet óráról órára változik. A községi árvízvédelmi operatív törzskar adatai szerint 2006. április 17-án (hétfőn) reggel 6 órakor a tiszai vízállás Magyarkanizsánál 887 cm volt, azaz 45 cm-rel magasabb a 2000. évi legmagasabbnál.
Pálinkás József elmondta: annak veszélye, hogy a folyó kilép a medréből, csak 980, illetve 1000 centiméteres vízállás esetén fenyeget. A szakemberek véleménye szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Mindazonáltal felkészültek mindenre, állandó megfigyelés alatt tartják a gátakat. Az árvízvédelmi törzskar tájékoztatta a lakosságot, hogy az önkormányzat területén minden árvízvédelmi intézkedés megtörtént, aggodalomra és pánikra semmi ok, és a belvízveszélyt is sikerült jelentős mértékben csökkenteni, melyet a kitartó esőzés, valamint a Magyarország és Szabadka irányából érkező nagy mennyiségű belvíz okozott.
- Természetesen a községben is megalakult az árvízvédelmi törzskar, valamennyi közintézmény, vállalat bevonásával. A helyi közösségek területén megalakultak a válságtörzsek alosztályai, vagyis teljes összefogással készülünk az árvízvédelemre. A gátakon állandó ügyelet van, körülbelül 30 ember végez folyamatos megfigyelést a töltéseken, melyek magyarkanizsai szakasza 22 kilométernyi. Ha súlyosabb probléma keletkezik a gátakon, akkor a válságstáb a civil szolgálatos katonákat is bevonja a védelembe. Amíg nem rendelnek el rendkívüli állapotot, addig a polgárok sem lesznek tömegesen mozgósítva.
Magyarkanizsán egyedül az árterületre épített nyaralók, éttermek kerültek veszélybe, azazhogy máris ellepte őket a víz. A Strand disco és maga a strand is víz alá került. A Tisza-parton megkértünk egy nyaralótulajdonost, vigyen bennünket körbe csónakjával. A Nenadnak bemutatkozó férfi készségesen eleget tett kérésünknek. Különös élmény volt az erős sodrású Tiszában a vízből éppen csak hogy kilátszó épületek között csónakázni.
A hivatalos előrejelzések szerint április 16-án és 17-én tetőzik majd az ár, addig bírniuk kell a gátaknak a terhelést. Az előrejelzések szerint 920 centiméteren áll meg a Tisza szintje. A szakemberek azonban egy második árhullámtól is tartanak. A Tisza bal oldali mellékfolyói - melyek a romániai vízgyűjtő területéről érkeznek - a bőséges csapadék miatt nyilván majd csak ezután fognak áradni. Ha a mostani árhullám tartós lesz, és nem húzódik idejében vissza, tönkreteheti a már amúgy is elázott, kimerült gátakat.
Pánikra semmi ok
Martonos az 1984-ben épült töltésnek köszönhetően egyelőre biztonságban érezheti magát.
- A Tisza martonosi, 7,8 kilométer hosszúságú szakaszán túlságosan nagy probléma még nincs, de azért állandó felügyeletet tartunk, összeírtuk a csónaktulajdonosokat, hogy szükség esetén mozgósíthassuk őket, azonkívül folyamatosan kapcsolatban vagyunk a DTD zentai részlegével, és figyeljük a folyó változását. Átszivárgások ugyan vannak, főleg ott, ahol a kanálisokban keletkezett probléma, de mindent egyszerre megoldani nem tudunk - mondta Bognár Pál, a martonosi helyi közösség elnöke.
Martonos első embere szerint a belvizek okozzák a legnagyobb fejfájást a faluban, különösen kritikus a helyzet a Horgos és Martonos között elterülő úgynevezett Hat út környékén, ahol 200 hektár földterület parlagon maradt.
- Legelők, szántók, gyógynövénytermesztésre való földek maradtak megműveletlenül. A 200 hektárból 80 hektár már második éve víz alatt van, de a többi 120 hektárnyi is alkalmatlan kultúrnövények termesztésére. Ez bizony elég nagy baj, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a falu nem úszik, az ősszel mélyítettük ki a fő elvezető csatornákat, sőt még egy újat is ástunk, de ezzel sem kielégítő a hálózat teljesítőképessége, mert a belvíz még jelen van - vázolja fel a helyzetet Bognár Pál.
A faluban a belvíz főleg a régi, lakatlan házakat veszélyezteti. A legutóbbi ilyen katasztrófa alkalmával a rászorultak tégla, cement és sóder formájában kaptak támogatást, de kilencven százalékuk nem használta fel az anyagot, hanem eladta. Most ugyanazok a polgárok kérik a segítséget. Kérdés, hogy ezúttal a támogatásból jut-e nekik. A faluban a szennyvízgödrök telítettek, a kertek is tele vannak vízzel, a falut körülölelő kanálisok viszont elkészültek, csak az elvezetés ütközik nehézségekbe.
- Hihetetlen, hogy valamikor tíz-egynéhány artézi kút volt a faluban, mostanra pedig mindegyik elapadt. A polgárok a házuk előtt lévő árkokat nem tisztítják rendszeresen, persze, tisztelet a kivételnek. A falu húsz százaléka üres, harminckét utcánk van, nagy terület ez, Martonos feleekkora helyen is elférne - tudom meg az elnöktől.
Az árvíz ellen árkokkal védekezik a falu, a szakszolgálat emberei még azokat a házakat sem hanyagolják el, amelyek már régóta lakatlanok, s ott is karbantartják az árkokat. Nagy gondot jelent a temető, amelynek egy része már víz alatt van.
- A temető mellett egy kanálist tervezünk ásni, és azt összekötnénk az Eperfás úton lévő csatornával, de kérdés, hogy onnan hova menjen a víz tovább, mivel nincs meg alatta az a folyam, amely az úgynevezett Cigányérbe vezetett. A kiadós esőzések következtében a talajvíz szaporodik, de bízunk benne, hogy majdcsak rendeződik már a helyzet - reménykedik az elnök.
Önkéntesekre még nincs szükség, néhány régi, lakatlan ház oldala ugyan kidőlt, de pánikra semmi ok. Talán a mezőgazdasági termelők vannak a legnagyobb bajban, hiszen a cukorrépának április közepére már ki kellett volna kelnie, most azonban még el sincs vetve, mivel a földek megközelíthetetlenek. Mindez nagy problémát jelent Martonoson, ahol a lakosság nagy része a mezőgazdaságból él.
Még Legalább 2 méter
Adorjánon sincs még vészhelyzet, ennek ellenére megalakult a válságstáb, amely szükség esetén bármelyik pillanatban kész a bevetésre.
- Pillanatnyilag az Őrangyal Kft. emberei járják a terepet, s ellenőrzik a helyzetet. A válságstábot tíz személy alkotja, rájuk probléma esetén számítani lehet. Homokzsákokra szerencsére még nem volt szükség, bár a gát több helyen is szivárog. A belvíz nálunk is jelen van, az adorjáni futballpályán is áll a víz. Ha az időjárás nem fordul minél előbb jobbra, félő, hogy a következő mérkőzésünkön csak vízilabdázni lehet majd a pályán - tájékoztat az adorjáni helyzetről Borsos Csaba, a válságstáb elnöke.
Elek Sándorral az adorjáni helyi közösség tanácsának a tagjával Borsos Csabára várakozva beszélgettünk el. Sándor 1986 óta közvetlenül a töltés mellet lakik feleségével, és többek között halászatból él. Teljes nyugalommal állította, hogy még akkor sem tesz kárt a megerősített gátakban a víz, ha még két métert emelkedik is, igaz, a kalibáját már ellepte, hiszen csak 700 centiméterig volt biztonságban.
- Nem szoktam figyelemmel kísérni az előrejelzéseket, bízom a megérzéseimben, mert ez idáig még nem hagytak cserben. Úgy gondolom, hogy a víz még körülbelül 60-70 centimétert fog emelkedni. Nem hiszem, hogy gondot okoz az idei ár.
Elek Sándortól megtudtam, hogy Adorjánnál csak olyan magasak a gátak, hogyha kilép medréből a Tisza, akkor fél Bánát, Magyarkanizsával együtt, víz alá kerül. Ennek viszont nagyon kicsi a valószínűsége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..