home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
åsztől: főiskolai agrármenedzser-képzés magyar nyelven!
Orosz Ibolya
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
åsztől: főiskolai agrármenedzser-képzés magyar nyelven!

- Dr. Jeges Zoltán (Szabó Attila felvétele)Dr. Jeges Zoltán személyében a Tartományi Képviselőház 2006. szeptember 27-én nevezte ki az új tartományi oktatási és művelődési titkárt. A harmincéves oktatói tapasztalattal rendelkező szabadkai főiskolai tanár mérnökemberként állt hozzá az új fel...

- Dr. Jeges Zoltán (Szabó Attila felvétele)

Dr. Jeges Zoltán személyében a Tartományi Képviselőház 2006. szeptember 27-én nevezte ki az új tartományi oktatási és művelődési titkárt. A harmincéves oktatói tapasztalattal rendelkező szabadkai főiskolai tanár mérnökemberként állt hozzá az új feladathoz, s mindössze három hónap múltán eredményeket, terveket, idei újdonságokat sorol.
- A megvalósított feladatok közül kiemelném, hogy a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pénzellátása bekerül a tartományi költségvetésbe. Az ideiglenes költségvetés szerint a támogatás 2 millió dinár, és én remélem, hogy a teljes összeget tudjuk majd folyósítani: a kért 5 millió dinárt. Ez lenne az első, tisztán magyar kulturális intézmény, amelynek finanszírozását a tartomány vette át. A kultúra terén jelentős változásokat tervezünk a könyvkiadásban is. A tartomány eddig is támogatta a könyvnyomtatást, újdonság viszont, hogy a kiadványokból a titkárság felvásárolna bizonyos példányszámot a könyvtárak számára. A mi szándékunk az, hogy az új könyv el is jusson az olvasókhoz, de azt, hogy mely könyvekből vásároljunk, majd a könyvtárosok mondják meg.
Az oktatással kapcsolatos tervek között elsőként a magyar óvoda megnyitását említette dr. Jeges a szerémségi Maradékon. Meglehetősen összetett feladat lesz, mondta, mivel nem az a gond, hogy miből pénzelni a tagozatot (a tartományi titkárság állja a költségeket), hanem hogy sikeres lesz-e gyerekek toborzása. Sikerül-e társadalmi összefogással, a VMSZ által vállalt toborzás folyamán meggyőzni a szerémségi magyar szülőket - akik már otthon sem beszélnek magyarul -, hogy abba az óvodába adják a gyerekeiket, amely nemcsak iskola-előkészítést végez, hanem magyar nyelvre is tanítják őket.
- Az általános iskolai oktatás kapcsán kiemelném, hogy megkezdődött a szerb nyelv tantervének a módosítása. Tudniillik a magyar ajkú gyerekek olyan program szerint tanulják a szerb nyelvet, mintha az anyanyelvük volna. Ha valaki 12 évig tanul szerbül, és mégsem tanul meg beszélni, akkor nem a gyerekben van a hiba, hanem a rendszerben. Olyan tantervet készítünk elő, amely a hatékony nyelvtanulást, a kommunikációt helyezi előtérbe és nem a nyelvtani szabályok biflázását. A szerb kormány elé fogjuk terjeszteni a tantárgy új tanterveit - mondja a tartományi oktatási titkár. - A középiskolák esetében a magyar tagozatokkal is rendelkező intézményektől jó néhány olyan beadvány futott be titkárságunkhoz, melyben a szakváltást, új szakok nyitását kérik. Most van folyamatban a kérelmek elbírálása. Az új szakok megnyitásának kérdésében maga a tartományi oktatási titkárság a kezdeményező. Egyik kezdeményezésünk a középfokú képzőművészeti képzés magyar nyelven, amire még nem volt példa a Vajdaságban. Újvidéken a Bogdan Šuput Művészeti Középiskolában, ahol 5 művészeti ágat oktatnak, mind az ötre 44 magyar diákot vesznek fel az új tanévben. Tehát már ősztől összesen 20 olyan gyerek tanulhat az újvidéki középiskolában, aki az általános tantárgyakat magyarul tanulja. Ebben az első fázisban a teljes anyanyelvű képzésre még nincs lehetőség, hiszen speciális intézményről van szó, ahol kiscsoportos foglalkozások vannak, de az a tény, hogy az általános tantárgyakat magyarul tanulhatják, nagy előrelépés a vajdasági magyarság életében, hiszen a művész-utánpótlást biztosítja. Kezdeményezésünk az igazgatónőnél pozitív fogadtatásra talált, s az idei középiskolai iratkozásokig megtesszük a konkrét lépéseket, ezért a mostani nyolcadikosoknak és szüleiknek üzenem: iskolaválasztáskor vegyék figyelembe ezt az új lehetőséget! A másik újdonság: élsportolók nevelése. A Vajdaságban nincs sportgimnázium, nincsenek olyan gimnáziumi tagozatok, amelyek külön foglalkoznának a tehetséges sportolókkal, akik edzéseik mellett rendes tanulmányaikat végezhetik. A tartományi titkárság kezdeményezésére két sporttagozat nyílna: a szerb tannyelvű Újvidéken, a J. J. Zmaj Gimnáziumban, a magyar tannyelvű pedig Szabadkán, a Kosztolányi tehetséggondozó gimnáziumban.
A főiskolák életében az akkreditálás megszerzése a legidőszerűbb feladat. Dr. Jeges Zoltán főiskolai tanárként, tartományi oktatási titkárként is attól tart, hogy a Vajdaság 9 főiskolája közül csak kevés tudja majd akkreditálni a programjait, ami azt jelenti, hogy néhány főiskola megszűnne.
- A vajdasági magyarságot érzékenyen érinti a magyar óvóképzés megszűnésének a lehetősége. A problémát átszervezéssel kell megoldanunk. Valószínűleg az lenne a legjobb megoldás, ha a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar vállalná az óvóképzést is. Ez ilyen terv megvalósítása azonban nemcsak a tartományi oktatási titkárságon múlik, hanem az Újvidéki Egyetemen is, ezért erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az Újvidéki Egyetem támogasson egy ilyen változást. A főiskolai képzéssel kapcsolatban viszont örömmel számolhatok be egy újdonságról: a magyar nyelvű agrármenedzser-képzésről, amely az új tanévtől veszi kezdetét. Közösségünk számára nagyon fontos olyan korszerű gazdálkodókat képezni, akik a mezőgazdasági ismeretek mellett egyformán rendelkeznek közgazdasági és informatikai tudással is, ugyanakkor beszélnek egy idegen nyelvet. Ezek a képzett fiatalok ugyanis jobban feltalálják majd magukat az EU-hoz való fölzárkózásban: ismerni fogják a követelményeket, tudnak pályázni, felkészülten várják az uniós támogatásokhoz való hozzáférés lehetőségét - mondja a miniszter. - Az egyetemi oktatás terén különböző átszervezések várhatók, miközben törekedni kell arra, hogy minden lépés a Szabadkai Egyetem megalakítására irányuljon. Ez valószínűleg hosszas tárgyalásokat igényel, a siker, a Szabadkai Egyetem megnyitása pedig annak a függvénye, hogy mennyire leszünk ,,ütőképesek. Ha a január 21-ei választásokon sikeresen szerepelünk, akkor jó esélyek vannak arra, hogy az önálló Szabadkai Egyetem megalakuljon. Ennek a projektumnak a létjogosultságát sokan megkérdőjelezik, ezért itt élnék a lehetőséggel, hogy megindokoljam: miért kell Szabadkának önálló egyetem. A magyarság fejlődésének a záloga, hogy legyenek óvónőink, tanítóink és kétszakos tanáraink. Hogy legyenek olyan orvosaink és jogászaink, akik magyarul is tudnak, legyenek a művelődésben dolgozó szakembereink, színészeink, festőművészeink, szobrászaink, és legyen olyan gazdasági hátterünk, amely biztosítani tudja a magyarság fennmaradását és önfenntartását gazdasági ereje alapján. Ezt csak egy olyan egyetemmel tudjuk elérni, amely rugalmas képzési rendszert tud biztosítani, hiszen nekünk sűrűn váltakozó szakokra van szükségünk. Egy önálló egyetem pedig sokkal gyorsabban dönthet a szakok váltásáról, mint egy 1415 egyetemi kart magában foglaló mamutintézmény, amely ilyen rugalmasságra képtelen. Mellesleg: a Vajdaságban ezzel nem vagyunk egyedül, hiszen Nagybecskerek a Bánáti Egyetem megalakításán gondolkozik, s az Újvidéki Egyetem keretében is vannak karok, amelyek szeretnének kiválni, mert úgy érzik, hogy a hatalmas intézmény korlátozza a fejlődésüket.
Három hónap gyakorlati tapasztalata alapján vallja: nagyon fontos, hogy a vajdasági magyarságnak legyenek képviselői mindenütt, ahol a közösséget érintő kérdésekben születnek döntések. Ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy nemcsak a magyarság szempontjából történtek jelentős programváltozások, amióta a titkárság élén áll, s erre három példát mond.
- A tartományi titkárság kezdeményezte a krušedoli kolostor 500. évfordulójának a magünneplését 2008-ban. Magát az egyházi vezetőt is meglepte, hogy tőlünk származik az ötlet. A másik: a köztársasági minisztériumnak fölajánltunk egy kirándulási programot, a budapesti Thökölyánum fölkeresését - a szerb alapítványi épület internátus-szárnyát tartományi támogatással újították fel -, amely magában foglalja Szentendre, Ópusztaszer stb. megtekintését is. Ez a program érzékelteti a fiatalokkal, hogy a szerb és a magyar nép a múltban egymásra volt utalva, és segít tudatosítani, hogy a jelenben is megértésben kell élnie a két szomszédos nemzetnek. Végül, de nem utolsósorban örömmel jelenthetem be, hogy szlovák nyelven is lesz főiskolai agrármenedzser-képzés. A Vajdaság főiskolai oktatásban szlovák tannyelvű képzésre erre még nem volt példa - a szlovák fiatalok eddig csak az óvóképzőt végezhették anyanyelvükön.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..