home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vízkereszt ünnepe és az ortodox karácsony böjtje
2021.01.06.
LXXVI. évf. 1. szám
Vízkereszt ünnepe és az ortodox karácsony böjtje

Vízkereszt ünnepe — Az ortodox karácsony böjtje

Vízkereszt ünnepe

A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312 és 325 között kezdett elterjedni először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban ilyenkor vizet szentelnek, és ebből a hívek is hazavihetnek. Egész évben ebből merítenek kereszteléshez és más szertartásokhoz, ahol szenteltvizet használnak. Ezen a napon tömjént is szenteltek. A hagyományok értelmében a felnőttek keresztelése is vízkereszt ünnepén vagy húsvétkor történt meg. A víz megszenteléséhez kapcsolódik a házszentelés hagyománya, amikor a házakat vagy a lakásokat is megszentelik a szenteltvízzel.

Vízkereszt ünnepe a nyugati és a keleti kereszténységben is jeles napnak számít.

A mi kultúránkban a farsang első napja is ez az ünnep, amely véget vet a karácsony csendességének, a keleti keresztényeknél viszont ez a nap megnyitja a karácsonyi ünnepkört.

 

Az ortodox karácsony böjtje

A mai nap, január 6-a, és a holnapi, január 7-e, több millió ortodox keresztény számára a karácsony ünnepét jelöli.

A karácsonyi ünneplés január 6-án reggel, az ortodox karácsony böjtjén kezdődik, amikor a családfő kivonul a közeli erdőbe, hogy tölgyfaágat vágjon, amely az ünneplő család otthonába kerül.

Szabadkán idén a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezik meg a hagyományos tölgyfavágást, és az ágak égetését a város központjában.

Január 19-én kerül sor az ortodox vízkereszt ünnepére. Az eltérés oka, hogy a pravoszlávok a mai napig az „ónaptárat” használják, a Gergely- és a Julián-naptár közötti eltérés 13 nap.

(Forrás: Pannon RTV, Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..