home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vitrázs nélkül nincs szecessziós építészet
Kartali Róbert
2023.06.20.
LXXVIII. évf. 24. szám
Vitrázs nélkül nincs szecessziós építészet

Nyílt napot tartott a szabadkai M&K Tiffany színesüveg-készítő műhely a szecesszió világnapja alkalmából. A Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet többnapos rendezvénysorozatot szervezett a világnap köré, és mivel a szecessziós építészeti stílus elképzelhetetlen a színpompás vitrázsok nélkül, ellátogattunk a harmincnégy éve működő műhelybe, ahol az egyik tulajdonos-alapító, Mészáros Rudolf avatott be bennünket az ólomüveg-készítés rejtelmeibe.

Az M&K Tiffany színesüveg-készítő műhelyben 1989 óta kézzel készülnek a klasszikus ólomüveg ablakok, egyedi dísztárgyak és Tiffany-lámpák. A vitrázsok készítésével és restaurációjával is foglalkozó műhelyt Mészáros Rudolf és Kovács József alapította. Számos szakrális épület, templom, illetve közintézmény épületének vitrázsát restaurálták, de megrendelésre új ólomüveg ablakokat is készítenek. Hosszúra nyúlna a lista, ha fel kellene sorolni a referenciamunkáikat, de a sok közül mindenképp kiemelhető a szabadkai zsinagóga vitrázsainak újjáélesztése.


Fotók: mktiffany.com

Az M&K Tiffany színesüveg-készítő műhely a Szerb Köztársaság Pénzügyi és Gazdasági Minisztériumától megkapta az ólomüveg-tanúsítványt, mely szerint a Tiffany- és ólomtechnikával, kézzel készített tárgyak és a kézzel festett ólomüvegek művészeti mesterségek termékének tekinthetőek. Emellett van „speciális művészi termék” címkéjük és stilizált „nyitott kezek” címűk.

— A laikusok számára úgy tűnhet, hogy az ólomtechnikával készült díszes üvegkompozíciók és a Tiffany-technikával alkotott dísztárgyak hasonló módon jönnek létre, mégis nagy különbség van a kettő között — mutatott rá Mészáros Rudolf, aki a különbségek közül kiemelte, hogy az egyik esetében a képet ábrázoló kivágott, színes üvegdarabokat — legyen az tíz, húsz vagy akár száz darab — egy H alakú ólomprofilba foglalják, a profilokat pedig összeforrasztják. Az összeállított üvegkompozíció darabkáit hígított üveggittel impregnálják, az ólomprofil széleit pedig ráhajlítják az üvegdarabkákra. Ezzel úgyszólván becsukódnak a profilok, a felhasznált massza megkeményedik, és így egy stabil, erős felület jön létre. A Tiffany-technikát névadója, Louis Comfort Tiffany amerikai művész, üvegfestő dolgozta ki, és sok tekintetben eltér a hagyományos, ólomprofilú illesztéstől. A többi közt lehetővé teszi a lágyabb, finomabb ívek, részletgazdagabb vonalak alkalmazását. Itt az összeillesztett üvegdarabkákat ólom helyett vörösréz fóliával vonják be és ónnal futtatják be, így állnak össze a részecskék.

Mint kiderült, annak idején 1989-ben, az M&K Tiffany műhely alapítói autodidakta módon sajátították el ezeket a technikákat, Mészáros Rudolf építészként, Kovács József pedig gépészként. Egy barkácsmagazinban olvastak egy iparművésszel készült interjút, ez adott ötletet arra, hogy belekezdjenek ebbe a vállalkozásba — emlékezett vissza beszélgetőtársam, aki egyúttal mosolyogva hozzátette, hogy mai szemmel szinte nevetséges volt a kezdet. Itt-ott talált szerszámokkal kezdtek dolgozni, és a nulláról építették fel a vállalkozásukat. Mára pedig eljutottak oda, hogy a legnagyobb kihívás elé állító vitrázsok renoválását, sőt új vitrázskupolák kiépítését is el tudják vállalni. A Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézetében készült vitrázsok felújítása is gyakran az ő műhelyükben történik. Ebben a budapesti műhelyben készültek a többi közt a szabadkai városháza és a zsinagóga színpompás vitrázsai is.

Amikor a legemlékezetesebb munkák kerültek szóba, akkor Mészáros Rudolf az egyik legutóbbi megbízásukat, a zsablyai Havas Boldogasszony-templom vitrázsainak újraalkotását emelte ki. Ezeket az ólomüvegeket az elmúlt évtizedek során annyira megrongálták, hogy némelyiknek csaknem a fele hiányzott. A renoválás során törekednek arra, hogy az épen maradt üvegeket megőrizzék, és mindent eredeti állapotába állítsanak vissza. Kiemelte, a renoválás számukra a szakma csúcsa, hiszen óriási megtiszteltetésként élik meg a régi királyi udvari művészek által készített vitrázsok felújítását. Összetett munka ez, hiszen nem csupán a vitrázsokban használt üvegek eredeti színének visszaállítására törekednek, de még az üvegeken lévő régi ecsetvonásokat is megpróbálják reprodukálni. A komplex munkafolyamat része az üvegek festése is, a vitrázsok restaurálásánál pedig dr. Papp Korhecz Zsuzsannát, a szabadkai múzeum festő-restaurátorát is segítségül hívják.

A felújítások mellett természetesen új vitrázsok készítését is vállalják. Az M&K Tiffany színesüveg-készítő műhely alkotta meg a kelebiai templom vitrázsait. Belgrádban egy épületben olyan kupolát rakott össze, amelyet négy kisebb kupola díszít, emellett a cég tudomása szerint ő hozta létre Szerbiában a legnagyobb, színes üvegből készült kupolát is. A mintegy 50 négyzetméteres kupola az aranđelovaci Izvor szállodában tekinthető meg.

A világ 2013 óta magyar kezdeményezésre ünnepli június 10-én a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát, a szecesszió világnapját. Ez a nap a stílus két neves építészéhez is kötődik. 109 évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg a magyar Lechner Ödön, 97 évvel ezelőtt pedig Antonio Gaudi katalán építész. Az idei jubileumi év, tizedik alkalommal lett megrendezve ugyanis a rendezvénysorozat, mely a szecessziós művészeti örökségre — amelyről Szabadka is ismert — helyezi a hangsúlyt.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..