home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Világszenzáció
BURÁNYI Nándor
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám

A bükkábrányi mocsári ciprusokról hallott már, tudja, hol van Bükkábrány?Nos, aki a rádióban a Vasárnapi újságot hallgatta, az már tudja, hogy ott történt a világszenzáció, de gondolom, előbb nemigen hallott erről a helységnévről, s most is csak sejti, hogy valahol a Bükk hegység táján lehet (noha...

A bükkábrányi mocsári ciprusokról hallott már, tudja, hol van Bükkábrány?
Nos, aki a rádióban a Vasárnapi újságot hallgatta, az már tudja, hogy ott történt a világszenzáció, de gondolom, előbb nemigen hallott erről a helységnévről, s most is csak sejti, hogy valahol a Bükk hegység táján lehet (noha a Bükkfürdő az onnan távol, a Nyugat-Dunántúlon található pl.), Miskolc közelében, hiszen a Miskolci Múzeum terveiről hallhattunk a szenzációval kapcsolatban. Az ottani szénbányához kapcsolódik a dolog, a munkálatok közben talált gyanús tárgyat nem takarították el a többi hulladékkal, de jelentették az illetékeseknek. A szakszerű feltárás során kiderült, hogy olyan fatörzsek kerültek elő, amelyekhez hasonlóval a régészek eddig nem találkoztak, nem mások pedig ezek, mint 5-10 millió évvel ezelőtti mocsári ciprusok, az akkor lecsapolódó Pannon-tenger (vagy már Pannon-tóvá zsugorodott) vidékéről.
A beszélgetésből megtudtuk, hogy a világ különböző részein eddig előkerült hasonló leletek, vagyis fatörzsek általában már megkövesedett formában láthatók, a bükkábrányi mocsári törzseket viszont a víz és homok eredeti formájukban konzerválta, vagyis ha kettévágnánk egy törzset és egy mai fatörzs mellé tennénk, semmi különbséget sem vennénk észre köztük. Ez egyedüli lelet a világon. Érthető, hogy világszerte felkeltette a régészek, muzeológusok érdeklődését. S persze érthető az is, hogy a helyileg legilletékesebb intézményben, a Miskolci Múzeumban már érlelődik a terv az egyedülálló lelet mentésére, konzerválására, kiállításra való előkészítésére. Mindez persze roppant sok pénzbe kerül. Miskolcnak és múzeumának ennyi nincs. De itt olyan érték került elő, ami nem helyi, hanem országos jelentőségű nemzeti kincs, hát magától értetődik, gondolom én (is), hogy a lelet további sorsa, a következő munkálatok pénzelése is nemzeti ügy (lesz).
Majd meglátjuk persze, hogy igazi sikertörténet lesz-e, vagy egy ritka szerencsés esély elpocsékolása. Reménykedünk, hogy végül nem ennek az ügyes kivitelezése lesz majd - a lelet helyett - a világszenzáció.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..