home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Videójátékosként 2022-ben
Dudás Viktor
2022.02.08.
LXXVII. évf. 5. szám
Videójátékosként 2022-ben

Kedves játékosok és a videójátékokban érdekeltek, az elmúlt héten a múltba tekintettünk, hogy milyen virtuális valóságokban tölthettük el az időnket tavaly, valamint a még most is erősen érezhető félvezetőhiányról is szóltunk. Ma a jövőbe tekintünk, a 2022. év videójáték-kínálatát vesszük górcső alá.

Mielőtt azonban ezt kitárgyalnánk, egy meglehetősen fontos eseményt szeretnék részletezni, mely a játékosok esetében nem pusztán az idei évre, sőt, talán a legkevésbé erre, hanem a nagybetűs Jövőre vonatkozik. A korábbi számban néhány mondat erejéig ki is tértünk rá, most viszont cirka 2600 karakterben vázolnám az eseményeket.

A redmondi székhelyű Microsoft számítástechnikai vállalat január 18-án felvásárolta az Activision Blizzard játékkiadó konglomerátumot. Az újonnan megszerzett cég olyan játékcímeket tudhat magáénak, mint a Diablo, a World of Warcraft, a Candy Crush vagy éppen a Call of Duty, melyek mindegyike a maga nemében korszakalkotó.


Horizon Forbidden West (forrás: nme.com)

Az Activision Blizzard cégen belül az utóbbi időben számos szexuális zaklatási pert indítottak, amit a vezérigazgató, Bobby Kotick próbált eltussolni. A hosszú ideig elhúzódó botránysorozat miatt — a témában érdekelteknek ajánlom, hogy olvassanak utána bővebben is — a részvénypapírok árfolyama csökkent, így volt képes a Microsoft 68,7 milliárd dollárért, szinte előzetes bejelentés nélkül felvásárolni, méghozzá készpénzért, a játékiparban — és általában a bevételek tekintetében — az egyik legsikeresebbnek számító kiadót.

Megjegyezném, hogy a milliárdos üzlet a szórakoztatóipar harmadik legnagyobb ilyen akvizíciója, csupán a Time Warner 85,4 milliárdos, illetve a 21st Century Fox 71,3 milliárdos felvásárlása előzi meg, melyet az AT&T telekommunikációs vállalat és a Disney bonyolított le.

Phil Spencer, a Microsoft Xbox divíziójának vezetője egy blogposztban üdvözölte az új kiadót, elmondva, hogy csapatként az a küldetésük, hogy a gaming örömét és közösségét mindenkire kiterjesszék ezen a bolygón.

A Microsoft további stratégiája ugyan ismeretlen, de ettől függetlenül sokan spekulálnak arról, hogy pontosan mit is szeretne elérni ezzel a fúzióval, merthogy olyan kulcscímeket sikerült felvásárolnia, amelyek a Sony PlayStation platformján is nagy népszerűségnek örvendenek. A felvásárlás után a tőzsdén a Sony részvényeinek ára 20 milliárd dollárral csökkent, mert többen azt rebesgették, hogy ezek a videójátékok a következő időszakban csak a Microsoft platformjain lesznek elérhetőek.

Bill Gates cége ezzel a felvásárlással állítólag a saját metaverzumát szeretné megalkotni, melynek egy másik verzióján a Facebook anyavállalata, a Meta már hosszú ideje dolgozik, és melyet a maga VR-szemüvegén, az Oculus Quest 2-n részlegesen tesztel is. A metaverzumot legkönnyebben egy virtuális plázához lehetne hasonlítani számos vásárlási funkcióval, szórakozási és munkalehetőséggel.

Az akvizíciót várhatóan 2023 második negyedévéig bonyolítják le, ami a jelenlegi vezető, Bobby Kotick leváltásával és az Xbox Game Pass szolgálatának a bővülésével járhat együtt.

Nos, mindebből csak azt szerettem volna kikerekíteni, hogy nem kell aggódnunk, hiszen amikor a cégek egymást szorongatják, abból a legtöbbször a felhasználó jön ki jól, ez esetben mi, azaz a játékosok.

Még egy fontos dolgot azért szeretnék kiemelni, mielőtt videójátékoznánk, mégpedig azt, hogy megjelent a Steam Deck, mely egy, a Valve által kiadott „teljes értékű, hordozható játékos-PC” lesz. Hogy miért is fontos ez a kis eszközöcske? Egy középkategóriás laptop specifikációival bír, és rettenetesen népszerű, ezért a továbbiakban a játékfejlesztők valószínűleg szem előtt fogják tartani azt, hogy a szoftvereiket néhány év múlva a már gyengébbnek számító gépeken is pörgethessük, alacsony beállításokkal. Magyarán, tovább használhatjuk a vasainkat.

És akkor következzenek a videójátékos megjelenések. A februári hónap ezen a területen meglehetősen gazdag lesz, ekkor szerezhetjük be ugyanis a Dying Light 2-t, a Horizon Forbidden Westet, valamint az Elden Ringet.

A Dying Light 2 Stay Human című alkotást a Techland fejleszti, és a 2015-beli Dying Light folytatása. A február 4-én megjelenő videójáték tartalmazza a korábbi rész legkedveltebb elemeit: a parkourozást és a második utolsó kenetükre váró ellenségeket is, a zombikat. Fontos megjegyezni, hogy a szórakoztató szoftver a maga sajátos irányításával képes átadni a flow-élményt, ami valóban felejthetetlenné teszi a vele eltöltött szabadidőt. A fejlesztők a játékot kimaxolni vágyóknak 500 órányi tartalmat ígérnek, ám akik csak a főtörténetre és a mellékküldetésekre kíváncsiak, azoknak is lesz mit csinálniuk, hiszen az is 80 órát vesz majd igénybe.


Dying Light 2 Stay Human (forrás: gfinityesports.com)

A következő nagy megjelenés a Guerilla Gamestől érkezik február 18-án a Sony PlayStation 4-esére és 5-ösére Horizon Forbidden West címen. A játék a 2017. évi Horizon Zero Dawn következő epizódja, mely a történet tekintetében hat hónappal később játszódik, mint a korábbi. A videójáték főhősnője továbbra is a fiatal Aloy, aki a posztapokaliptikus 3040-ben robotállatokkal és veszedelmes törzsekkel harcol, egyszemélyes hadseregként. Az új epizód látványvilága észbontóan szép és részletgazdag lesz, főként, ha az újabb konzolon esünk neki. Alapjában véve csak többre számíthatunk, mint amit az első rész esetében kaptunk, mely egyébként tizenöt jelentősebb díjban és megannyi jelölésben részesült.


Horizon Forbidden West (forrás: amazon.com)

Február 25-én várható a tehetséges japán játékfejlesztő stúdió, a FromSoftware következő nagy durranása, az Elden Ring, mely a Soulslike játékszoftverek sorát bővíti. Ez a műfaj, mondhatni, a reneszánszát éli a 2012-ben megjelent Dark Souls óta — igaz, a 2009. évi Demon’s Souls volt az alzsáner egyik első képviselője —, hiszen egy addig a nyugati fogyasztói körben nem igazán elterjedt receptet követett, mégpedig, hogy szinte minden ellenség főellenség. Ezek a videójátékok rendkívül nehezek, de pontosan emiatt élvezetesek, hiszen egy-egy boss megfékezése a sokadszori próbálkozás után valóban mámorító érzés lehet. Az Elden Ring kapcsán érdemes megemlíteni, hogy évekkel ezelőtt még George R. R. Martin, A tűz és jég dala könyvsorozat szerzője is közreműködött a játék világának kigondolásában és építésében. Szeretettel várjuk!


Elden Ring (forrás: theverge.com)

Az év további nagy megjelenései közé tartozik még a Starfield, a Bayonetta 3, a Gotham Knights, a Suicide Squad és a The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, de nem szabad kihagynunk a God of War Ragnarököt sem, mely utóbbi várhatóan szeptemberben érkezik majd a Sony gépeire.

Érdekes év elé nézünk a játékmegjelenések tekintetében, és már valóban alig várom, azt azonban még szeretném hozzáfűzni, hogyha nem is engedhetjük meg a legújabbat, cseppet se aggódjunk, hiszen a szórakoztató szoftverek esetében a legújabb nem mindig a legjobb.

Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..