home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Végtelen szabadságban élni
Bíró Tímea
2023.06.03.
LXXVIII. évf. 22. szám
Végtelen szabadságban élni

Május 26-án a tóthfalui Boldog Birtok megnyitóján nem lehetett eldönteni, hogy emberből vagy állatból van-e több az udvarban. Fehér Márta kolléganőnk portáján a nyulak szabadon szaladgálnak, a bárányok, libák, malacok pedig együtt élnek. Olyan harmónia jellemzi a helyet, amely minden érzékszervnek ajándék, feltöltődés.

A Boldog Birtok kapuján egyre többen léptek be az állatokkal teli udvarba. A gyerekek nagy örömére Márta az esti etetésbe és itatásba is bekapcsolta őket, valamint kedvükre futkározhattak a bégető, hápogó, röfögő állatok között. Az állattartás kislibákkal, kecskékkel és malacokkal kezdődött, majd rövid idő alatt körülbelül százra nőtt a Boldog Birtokon élő haszonállatok száma. Márta számára fontos volt, hogy az udvarnak megmaradjon egy zöld oázisa is, de az állatoknak is legyen elegendő területük.


A Boldog Birtok lakóinak egy része

— Jelenleg 2 bárány, 6 vietnámi malac, 7 nyúl — melyek szabadon szaladgálnak az udvarban —, 2 néma kacsa — a gácsér nem hápog, hanem sziszeg, a tojó pedig teljesen néma —, 1 pár búbos kacsa, körülbelül 40 liba, 20 kacsa és 40-50 csirkefajta található nálunk. Van egy bölcsődés rész, ahol 2 parlagi pulyka és 7 gyöngyös él. Libát lehet tőlünk vásárolni Márton-napra. Egyébként mindent saját részre tartunk, hogy legyen egy kis kapcsolatunk a természettel, illetve hogy háztáji terméket fogyasszunk, és ne ketrecben éljenek az állatok. Én így szeretek élni, fákkal, gyümölcsfákkal, állatokkal körülvéve, Tóthfalut szintúgy nagyon szeretem, mert itt találkozhattam olyan odaadó, jó emberekkel és értékekkel, amelyeket/akiket nagyon mélyen becsülök. Nem tudok betelni azzal a tájjal, amelyet a Magyarkanizsa községhez tartozó települések nyújtanak, és azzal a csodálatos épített örökséggel, amellyel Magyarkanizsa büszkélkedhet. Fontos elmondani, hogy Tóthfaluban végtelen hosszú hagyománya van a falusi turizmusnak, viszont szeretnénk, ha a jövőben a körturizmus is fellendülne a településen belül, hogy az idelátogatók elmerülhessenek a lovazásban, a sportolásban, az állatok megismerésében, a tájházi kézműveskedésben, megcsodálhassák a Mini Délvidék parkot, és hogy egy jóízűt egyenek a helyi kollégiumban. A település egyetlen útvonalnak sem része, nagyon nehezen jönnek el ide az emberek, csak az jut el, aki célirányosan ide szeretne utazni. Együtt, közösen azt szeretnénk megmutatni, hogy sok kincse van a falunak, és érdemes hozzánk eljönni kikapcsolódni, feltöltődni. El is indult az együttműködés, hiszen Magyarkanizsa Község Önkormányzata és a Hello Kanizsa Turisztikai Információs Központ szervezésében és támogatásával a Magyarkanizsa községbeli óvodáscsoportok tanévzáró kirándulása a Boldog Birtokon történik május 30-a és június 9-e között — tudtuk meg a Boldog Birtok tulajdonosától, aki a megnyitó napján a harmadik osztályos horgosi tanulóknak is megmutatta egy kirándulás keretében a település egyik színfoltját.


Márta és Levente

A Boldog Birtok gondozása és fenntartása az egész család közös munkája. Márta egyik jobbkeze a fia, Levente, akinek egy-két évre volt szüksége ahhoz, hogy a szabadkai élet után megszokja a vidéki létet.

— Kellett egy kis idő, hogy hozzászokjak a csendhez és a nyugalomhoz, amely itt van, de nagyon jólesik. Amennyire csak az iskolai elfoglaltságaim engedik, igyekszem minél többet segíteni az állatok, a ház körül, mert mindig van mit csinálni. A nyulak a kedvenceim, és azt is szeretem, hogy szabadon közlekedhetnek az egész udvarban.


A Cantilena Kamarakórus az alkalomhoz illő műsort választott

A gyerekek és a felnőttek számára is tartalmas és ünnepi megnyitón a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus adta elő minihangversenyét. Tolnay Ilona karnagy és nyugalmazott zenetanár elmondta, a kórus számára öröm ilyen meghitt és nyugodt környezetben énekelni.

— Nagyon szeretjük Fehér Mártát mint embert és mint újságírót is, ezért örültünk a felkérésének. Mivel nemrég ünnepeltük a madarak és fák napját, illetve az alkalom is hozta magával, ezért Szőnyi Erzsébet gyermekdalaiból válogattuk össze a programot. Jómagam is a tanárnő diákja voltam, és úgy éreztem, kötelességem az emberekkel megismertetni a műveit. A Kodály-módszer világi terjesztője volt, és gyönyörű gyerekdalokat írt, most ezekkel készültünk.

A kórus fellépése után a Keviből érkező Móra István Művelődési Egyesület és a bábozó szülők közössége A kiskondás című mesével kedveskedett a gyerekeknek. A megnyitóról senki sem távozott üres hassal, hiszen házi szalonna, disznózsíros és mézes, Faragó János sütötte házi kenyér járt körbe-körbe a vendégek között.


A legkisebbek A kiskondással járhatták a nagyvilágot

Szabad állatok, szabad emberek

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..