home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Varázslatos karácsonyi vásárok
Martinek Imre, Fetes Kata, Dunajszky Éva, Kriják Krisztina, Ferencz Melánia, Gyermán-Barát Kinga
2023.12.20.
LXXVIII. évf. 51. szám
Varázslatos karácsonyi vásárok

A Christmas Tree World portál rangsorolta Európa hetven legjobb karácsonyi vásárát, melyhez az egyes városokban figyelembe vették a Google keresési eredményeit, az Instagram-említéseket, a TikTok-címke-megtekintéseket, a piacok működési napjainak számát és egy szálloda átlagos árát.

Az első helyre Lengyelország történelmi városa, Krakkó került, a másodikra Észtország fővárosa, Tallinn, a harmadikra Budapest, a negyedikre pedig Bécs.

A mi összeállításunk, a külhoni újságíró kollégák segítségével, azokat a karácsonyi kavalkádokat tartalmazza, amelyek évről évre szerepelnek a vajdasági utazási irodák kínálatában, de ezekre a helyszínekre — az idén már bizonyára nem, de akár jövőre — családi, baráti szervezésben is eljuthatunk.  

 

Budapest

Budapest több helyszínén, mint például a belvárosi Városháza parkban már november végén elrajtoltak a téli programok. A Szent István-bazilika előtti térre ezúttal is visszatért a gondosan feldíszített karácsonyfa. Körülötte megannyi faházikóval, melyekben a többi közt egyházi ajándéktárgyak, egyedi kézművestermékek, illetve gyönyörű betlehemek is kaphatóak. Ugyancsak hatalmas karácsonyfa költözött a Kossuth térre is, az Országház előtt pedig a fából faragott betlehem állítja meg néhány pillanatra az arra járókat.

A Vörösmarty tér, a Vörösmarty Classic Xmas helyszíne már november 17-én karácsonyi díszbe öltözött, az ünnepi forgatag ugyanis negyvennégy napig, december 31-éig várja a látogatókat, és a régiek mellett újabb látványosságokat is kínál. Ezek közé tartozik például a LED-fal, mely multimédiás információs pont is, az ingyenesen üzemelő kisvasút, a különféle fényinstallációk.


Apró Lídia felvétele

A kiállítók a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ínyencségeit tálalják, és az árak nyilván főleg a turisták zsebéhez igazodnak, az MTI jelentése szerint azonban minden nagykonyhánál elérhető egy olyan étel, amely 1500 forintba kerül.


Apró Lídia felvétele

Az Advent Bazilika január 1-jéig a többi közt kulturális produkciókkal, ingyenes korcsolyapályával, az objektum homlokzatára vetített 3D fényfestéssel csalogatja az érdeklődőket. Itt kapott helyet a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú, valamint jótékonykodásra is van lehetőség, csakúgy mint a Vörösmarty téren.


Apró Lídia felvétele

 

Bécs

Bécsben a karácsonyi vásárok nyitóeseménye mindig a város karácsonyfájának felállítása. 1959 óta minden évben más szövetségi állam ajándékozza a bécsi karácsonyfát, Dél-Tirol pedig 1989 óta állt be a sorba. Így az idén az olaszországi autonóm tartományból érkezett egy 115 éves, 28 méter magas lucfenyő, Arno Kompatscher kormányzó kíséretében, ezzel jelképezve Dél-Tirol és Bécs város barátságát. A gyertyagyújtást a kormányzó és Bécs város polgármestere, Michael Ludwig közösen végezték. Ez egy gombnyomás volt, mellyel a 3000 égő egy pillanat alatt fénybe borította a feldíszített fenyőt.

Bécs valamennyi kicsi és nagy karácsonyi vására teljes gőzzel üzemel. A nagy vásárokból 14 van, s ezekben összesen 777 bódé. A legnagyobb közülük a Városháza téren (Rathausplatz) található, itt dominálnak a karácsonyfadíszeket és a különféle finomságokat árusítók. A tér közepén felállított emeletes körhinta nem csak a gyerekek tekintetét vonzza magához. Ez Bécs legnagyobb területű karácsonyi vására, hiszen a tér két oldalán elterülő parkban az idelátogató kicsik és nagyok szórakoztatására is gondoltak. Az egyetem felőli parkrészben áll közvetlenül a Randevú tér mellett a Szívek fája. A vásár másik oldalán 2 kilométer hosszú korcsolyapálya várja a sportolni vágyókat.

A Szépművészeti és a Természettudományi Múzeum között levő Mária Terézia téren a karácsonyfadíszek és az ajándéktárgyak mellett sült gesztenye és sült krumpli is várja az érdeklődőket. A Freiungon a régi bécsi hagyományok vásárára és a biotermékek nagy választékára, az Am Hofon a különféle finomságokra, a Stephansplatzon a természetes anyagokból készített díszekre és tárgyakra, a Spitelbergen a kézművesek portékáira, a Karlsplatzon az iparművészek termékeire helyezik a súlypontot. Itt is gondoltak a gyerekekre. A tér közepén egy jurtában kreatív foglalkozásokat tartanak, és a kicsik megsimogathatják a bárányokat, kecskéket, vagy felülhetnek egy pici körhintára.

A hivatalos statisztika szerint Bécsben van Európában a legtöbb ilyen jellegű vásár. Ezek többsége december 24-én délben bezár. Van azonban egy-két kivétel: a Praterben, az óriáskeréknél vagy a Schönbrunn kastély parkjában levő január 4-éig lesz nyitva az ünnepnapok kivételével. A város jelentősebb terei megtelnek a legkülönfélébb finomságok és a forró puncs illatával. A melegital-árak az előző évhez képest megemelkedtek. A gyerekpuncs és a forró csokoládé 3,90 eurótól, a normál puncs és a forralt bor 4,50 eurótól kapható, a bögréért 5 eurós kauciót kell fizetni.

A város felkészült a látogatók tömegeinek fogadására. A belvárosban néhány villamosmegállót is karácsonyi díszbe öltöztettek. Hagyományosan, a koronavírus-járvány kivételével, évente több százezer külföldi vendég érkezik Bécsbe a karácsonyi időszakban.

 

Pozsony

November 24-étől karácsonyi lázban ég Szlovákia fővárosa, Pozsony is. Ekkor nyílt meg ugyanis hivatalosan a város Fő terén az idei karácsonyi vásár, mely az árusok kérésére ezúttal egészen szilveszterig tart majd nyitva. Itt áll november 2-ától a város karácsonyfája, mely az idén egy 12 méter magas és 119 cm átmérőjű lucfenyő. A 34 éves fát azért ajándékozta a tulajdonosa a városnak, mert az kinőtte az élőhelyét, és veszélyes lett a környezetére.

A pozsonyi Fő tér erre az egy hónapra varázslatos hellyé válik, ahol az emberek összegyűlnek, hogy átéljék a karácsonyi hangulatot, és megigyanak egy-egy pohár forralt bort a barátaikkal. Emellett természetesen a standok sokszínű portékát kínálnak, lehet ajándékokat vásárolni, vagy élvezni a hagyományos ételek és italok választékát, bár az idén a korábbinál egy kicsit borsosabb áron.

Ami még újdonság, hogy ebben az évben a vásár nyüzsgésétől egy kicsit távolabb eső Prímás téren úgynevezett barátságos zónát is kialakítottak, ahol megpihenhetnek az idősebbek vagy a kisgyermekes családok a már hetedik alkalommal felállított karácsonyi erdő mellett, melynek fenyőfáit egy-egy pozsonyi iskola diákjai díszítették fel saját készítésű díszekkel. Van egy másik újdonság is az Óváros által üzemeltetett, Hviezdoslav téri karácsonyi vásáron, mely különösen a gyerekes szülők tetszését nyerheti el. A karácsonyi ajándék- és az ételstandok mellett családi zónát hoztak létre, mely a csúszdánál kezdődik, és a „karácsonyfák útvesztőjén” át a faházakkal teli Óvároskáig tart. Itt különleges programok várják a látogatókat, például gyerekeknek szóló felolvasások vagy színházak. Jégpályát az idén sajnos nem alakítottak ki, mivel a jég karbantartása az enyhe időjárás miatt túlságosan költséges.

A jellegzetes karácsonyi vásári specialitások, mint a krumplilángos vagy a karácsonyi puncs és a forralt bor ára nem sokkal emelkedett a tavalyihoz képest. 2 dl forralt fehérbort 2–3 euróért kapni, a vörösborból készült egy kicsit drágább, 3,50 euró. Két dl alkoholmentes puncs 2—3,50, az alkoholos 3—4,50 euró, a mézborból 2 dl 3–3,5 euró. A hagymás zsíros kenyér ára 2,50—3,50 euró, a krumplilángos 2,50—3,50 euró, káposztalevest 6 eurónál olcsóbban nem lehet kapni, a cigánypecsenye 7 euró. Az idei év slágere a párolt bukta, ebből 5 darabot 7 euróért kóstolhatnak meg a látogatók. Az árnövekedés rekordere a grillkolbász, melyből 10 deka az egyik standon 8 euró, a másikon pedig akár 10 euró is lehet.

 

Zágráb

Az Advent u Zagrebu (Advent Zágrábban) elnevezésű rendezvényt hagyományosan minden évben megrendezik a horvát fővárosban. Igazán látogatottá azután vált, hogy Horvátország 2013-ban belépett az Európai Unióba. Azóta évről évre színvonalasabb programokkal és igazi karácsonyi hangulattal várja az érdeklődőket. Az idén az ünnepi időszakban több mint száz koncert, előadás, kiállítás és kreatív műhely várja a látogatókat.

A gyerekek számára a Tomislav király téren felállított szabadtéri korcsolyapálya, a zágrábi katedrális előtt megrendezendő betlehemezés, valamint a Grič alagútban található tematikus installáció teszi felejthetetlenné az élményt. A fiatalok kedvence az idén a Zrinjevac parkban a Fuliranje nevű helyszín, ahol a leghíresebb horvát gasztronómiai vállalkozások, ismert fiatal szakácsok találkoznak. A hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, emellett jó zenével és koncertekkel csábítják oda az érdeklődőket.

Ami az étel- és az italkínálatot illeti, hihetetlenül nagy a választék. Az ázsiai konyhától a hagyományos ételekig minden megtalálható. Az árak helyszíntől függően is változnak. A legdrágább ezek közül a Jellasics tér, ahol a legtöbb turista fordul meg, míg a környező utcákban az árak szinte nem is emelkedtek tavalyhoz képest.

Egy hamburger ára 8,50 és 10 euró között mozog. A kolbászért — melyet a hot doghoz hasonlóan kifliben szolgálnak fel mustárral, majonézzel vagy kecsappal — 4—6 eurót kell fizetni. Népszerű desszert a karácsonyi vásáron a fritulla (kis fánkgömböcskék), melyet csoki-, karamella- vagy más édes öntettel, illetve porcukorral kínálnak, ebből egy adag 4,5—5 euróba kerül. A forralt bor 3—4 euró, és hasonló árban van a forralt gin vagy a puncs is. 

 

Temesvár

Vásári hangulat fogadja a látogatót Európa egyik kulturális fővárosa, Temesvár központjában, vagyis az Opera téren, a Szabadság téren és a Szent György téren. A helyszínek rendhagyónak számítanak, mivel korábban csupán az opera előtti teret öltöztették ünneplőbe. 

A Temesvári Művelődési Ház által kezdeményezett karácsonyi vásár, illetve a fénykupola alatt meghúzódó karácsonyfa fényeit november 26-án kapcsolták fel. Attól kezdve naponta vannak zenés-táncos programok az Opera téren felállított nagyszínpadon, de ha valaki csak nézelődni szeretne, arra is bőven van lehetőség.

Az operával szembeni házikóknál lehet inni forralt bort 10 lejért (235 dinár), van kürtőskalács is 25 lejért — egyetlen helyen árusították 20 lejért —, bár nem árt megnézni a feliratok helyességét, mert ez is árulkodik arról, hogy mennyi köze van az eredeti recepthez.

A szervezők az ebédelni, vacsorázni vágyókra is gondoltak, hiszen a Hunyadi-kastély szomszédságában lévő, U alakba elhelyezett házikóknál számos ételkülönlegesség közül lehet válogatni, a hagyományos román étkektől kezdve a lángoson át egészen a hamburgerig, de nem árt felkészülni arra, hogy az ízek világában való kalandozás zsebbe nyúlós lesz. Amíg például egy lángos ára 10 és 20 lej között mozog, addig egy burgerért akár 45 lejt is fizethetünk.

Azok, akik másfajta kalandra vágynak, sétáljanak el az óriáskerékhez, melyre a felnőttek 25 lejért, a tizenkét év alatti gyerekek pedig 20 lejért juthatnak fel. A Szabadság tér is csalogató, mert oda egy mesevilágot álmodtak meg a szervezők: kivilágított vár, hintó, mesefigurák és jégpálya kelti fel a kicsik és a nagyok figyelmét. A korcsolyázás rajongói 11 és 23 óra között suhanhatnak a jégen, a felnőtteknek 30 lejt kell fizetniük egy óráért, míg a hat év alatti gyerekek ingyen korizhatnak. Érdemes elsétálni a Szent György térre is, ahol fényfüzérekből kialakított jégkunyhók, jegesmedvék, pingvinek láthatóak.

Bár a kulturális fővároshoz kapcsolódó programok december 9-én befejeződtek, a karácsonyi vásár 2024. január 7-éig várja az érdeklődőket.

 

Szeged

Az első adventi vasárnap előtt, december 1-jén kezdődött meg a szegedi karácsonyi vásár, melynek központi helyszíne az idén is a Dóm tér.

A belvárosban csodálatos hangulat uralkodik, már a kivilágított Kárász utcán végigsétálva is fényvitorlákban gyönyörködhetünk. A Dugonics téren mindenki megcsodálhatja a szegediek kedvencét, az óriási gímszarvast. A maga cseppet sem visszafogott 200 kilós súlyával, 5 méteres magasságával és 11 000 energiatakarékos LED-izzójával 2013 óta a téli szelfik elmaradhatatlan kelléke. Itt is forralt bor és forró tea illata száll a levegőben, de az igazi kavalkád még csak ezután következik.


Győrffi Réka Sarolta és a szerzők felvételei

A Dóm téren az idén is van szalmalabirintus és kölyökkuckó a legkisebbeknek, akiket a Póni Lovi is várja. Ha kedvük támad felülni a lovacskára, ennek a szórakozásnak 1500 forint az ára. Ez a helyszín az idén két új látványelemmel egészült ki, egy gömbbel és egy szív alakú, világító szelfiponttal, melyek sokak tetszését elnyerték.

A 75 kézműves és vendéglátós között kapott helyet az 50 méteres óriáskerék, melyből páratlan kilátás nyílik a városra. Felnőttjegyet 2500 forintért lehet váltani, a gyerekeknek 2000 forintot kell fizetniük. A kézműves árusoktól szép karácsonyi dekorációkat vásárolhatunk, de az ékszerek, sálak, gyertyák, szappanok, méhviasz szobrocskák sokasága között is kedvére válogathat mindenki.

A forralt bornak 500—550 forint deciliterje, gyümölcsteát már 300 forintért kaphatunk, forró csokiból 800 forint 2 deci. Ha ennénk is valamit, vásárolhatunk sétáló sajttálat 1300 forintért, melyen kiváló házi sajtok találhatóak. Kapható lángos 1200 forinttól és lepény 2000 forinttól. Az édesszájúak válogathatnak a különböző ízesítésű házi rétesek közül, egy darab 950 forint. A palacsinta 500, a kürtőskalács 1500—2000 forint. Aki valami tartalmasabb ételre vágyik, az megkóstolhatja a szegedi filézettponty-halászlét, melynek ára 4400 forint.

A hétvégén kilátogatókat zenés programok és látványos tűzzsonglőrshow várta. Mindez december 24-éig tart, akkor ugyanis bezárja kapuit az ünnepi forgatag.

Fényképezte: Győrffi Réka Sarolta, Apró Lídia és a szerzők

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..