home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vállalatlátogatás és új pályázatok kiírása
Tóth Tibor
2018.02.23.
LXXIII. évf. 8. szám
Vállalatlátogatás és új pályázatok kiírása

Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője több nagy léptékű fejlesztést tekintett meg csütörtökön Kishegyesen, Topolyán és Bácskossuthfalván.

A küldöttség — melyben többek között helyet kapott még Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja is — a kishegyesi Agrokons vállalatban kezdte meg a körutat. A silóalkatrészek gyártásával és összeszerelésével foglalkozó Agrokons Kft. a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően új CNC-gépekkel gazdagodott, emellett öt mérnököt és több szakmunkást is alkalmazott. Őri Ferenc, a vállalat igazgatója elmondta, hogy az újonnan vásárolt gépekkel a gyártásban sokkal nagyobb precizitást érhetnek el, illetve jelentősen megnövekedett kapacitással gyárthatnak gépeket és berendezéseket. A tervek szerint legalább 24 új munkahely nyílhat meg a vállalatban, a minőség javulása és a gyártás üzemének feldolgozása pedig új piacokat eredményezhet. Az újonnan vásárolt plazmavágógépet jelképesen Magyar Levente indította be, majd elmondta, hogy mintegy 30 milliárd forintból olyan nagyberuházások valósulnak meg, amelyek több száz munkahelyet teremtenek Vajdaságban, és több ezer beszállítónak adnak megélhetést. A fémfeldolgozással, gabonasilók gyártásával foglalkozó cég mintegy 400 millió forintnyi fejlesztést valósít meg. A küldöttség megtekintette a több mint 1 millió euró értékű, új autódarut is, melynek 25%-a önrészből, 35%-a vissza nem térítendő támogatásból, 40%-a pedig hitelből valósult meg.

Az Agrokons után két topolyai vállalatba, a Capriolo kerékpárgyárba és az EM Commerce bútorgyárba vezetett a küldöttség útja. A kerékpárjait húsz országba szállító Capriolo cégnek jelenleg 150 alkalmazottja van, a Prosperitati Alapítvány által támogatott beruházás után a foglalkoztatottak számát 180-ra növelik.

Brindza Lajos, a Capriolo tulajdonosa elmondta, hogy egy kerékabroncs- és kerékgyártó gépsort vásároltak, melyek az épülőfélben levő csarnokban kapnak helyet. Emellett egy 2000 négyzetméter alapterületű csarnokot is építenek, ahol az alapanyagokat és a késztermékeket tárolják. A közelmúltban festőüzemet létesítettek, melyben finomfestést végeznek.

A szintén topolyai EM Commerce vállalat az egyedi bútorok gyártását szeretné továbbfejleszteni. Gyantár Lajos, az EM Commerce igazgatója kiemelte, hogy egyszerű tervezéssel, klasszikus gépekkel már néhány éve gyártanak egyedi bútorokat, a jövőben azonban a legújabb technológiát felhasználva új gyár felépítését tervezik.

A bácskossuthfalvi Sila láncgyárban a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan 25 új munkahely jön létre. Méhes Bélától, a Sila vállalat igazgatójától megtudtuk, hogy a gyártósoroknál a kapacitást, a hegesztés-ellenőrző gépeknél pedig a minőséget és a biztonságot növelnék, ezenkívül a felületkezelő műhelyben bizonyos folyamatokat automatizálnának.

A tartalmas nap a bácskossuthfalvi helyi közösség épületében megrendezett sajtótájékoztatóval zárult, melyen az alapítvány legújabb pályázati kiírásait ismertették. A megjelenteket elsőként Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte, majd bejelentette, hogy meghirdetik az ötödik pályázati kört, mely számbelileg a második legtömegesebb kiírás. Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának elindításakor azt ígérték, néhány év alatt új jövőképet teremtenek a vajdasági magyarság számára, illetve új alapokra helyezik a vajdasági magyar gazdaságot. A csaknem két év alatt elért eredmények önmagukért beszélnek, sok ezer vajdasági magyar családnak nyújtanak elégtételt azért, hogy itthon maradtak.

— A siker eléréséhez elengedhetetlenül szükséges az a pozitív légkör, amely a magyar—szerb kapcsolatokat évek óta jellemzi, az a stratégiai mélységű partnerség és szövetség, amely nemcsak a magyar és a szerb vezetők, hanem a két állam között is kialakult. A vajdasági magyar közösség szép jövő előtt áll, hiszen a politikai és az anyagi feltételek is megvannak a program további folytatásához. A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja az idén eléri a 250 millió eurós léptéket — emelte ki Magyar.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a többi közt elmondta, hogy ez a rendszer megerősíti az egész közösséget.

— Ha mindazt a folyamatot, amelyről ma beszélünk, végigcsináljuk — márpedig meggyőződésem, hogy végigcsináljuk —, akkor három év alatt több mint 11 000 sikeres pályázatot tudunk majd felmutatni. Ezek az impozáns számok azt mutatják, hogy a vajdasági magyar közösség negyedéhez, harmadához közvetlenül eljut a Prosperitati Alapítvány által nyújtott lehetőségek tárháza — mondta Pásztor.

A nyolc kiírt pályázatból öt a mezőgazdasági integrátorok beszállítóinak szól, kettő a helyi termékek előállítására és forgalmazására, egy pedig a kezdő és induló vállalkozások fejlesztésére vonatkozik.

A Prosperitati Alapítvány legújabb pályázati körével kapcsolatban bővebb információ a www.prosperitati.rs honlapon található.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..