home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Vajdasági és erdélyi pedagógusok tanácskoztak Szabadkán
Szakáll Laura
2023.04.14.
LXXVIII. évf. 15. szám
Vajdasági és erdélyi pedagógusok tanácskoztak Szabadkán

Készül a Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis, mely a határon túli magyar nyelvű oktatás fejlődését szolgálja. Ez volt a fő témája annak a műhelymunkának, amelyet Szabadkán szervezett meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a magyarországi Innovatív Pedagógia Műhely.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában megtartott műhelyfoglalkozásokon erdélyi és vajdasági pedagógusok vettek részt, a tapasztalatcsere mellett a jelenlevők a portfóliójukat is elkészítették, mely az adatbázis része lesz.

— A rendezvény az Erasmus-program keretében valósult meg, mely a két régiót, Vajdaságot és Erdélyt köti össze — nyilatkozta De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. — Azokat a pedagógusokat kapcsolja össze, akik magyar nyelven oktatnak, és szakértői a szakmájuknak. Olyan személyek vannak itt, mintegy hetvenöten, akik elhivatottak, elkötelezettek a munkájuk iránt, mindig nyitottak az újra, az új ismeretekre, az új oktatási módszerekre, most itt vannak Szabadkán, a két régió között megszervezett szakmai tanácskozáson. Az Erasmus-program egy adatbázis készítéséről szól. A pedagógusok készítenek magukról egy portfóliót, melyben bemutatják a munkájukat, az erősségeiket, ez felkerül egy platformra, ezáltal kapcsolatot tudunk teremteni a két régió között.

— Erdélyben jó helyzetben van a magyar nyelvű oktatás. A magyar családok fontosnak tartják, hogy a gyermekeiket az anyanyelvükön taníttassák — mondta Kádár Noémi kolozsvári pedagógus. — Vannak vegyes családból való gyermekek, de töredéke a teljes iskolának. Nagy lelkesedést, értéket látok abban, amit csinálunk. Mindig is fontosnak tartották a családok az anyanyelvű oktatást. Van olyan, amikor a román anyanyelvű anyuka azt mondja, azzal, hogy a gyermekem nálatok tanul, egy másik kultúrából többet kap, a román kultúrát pedig úgyis át tudom neki adni otthon. Ez engem mindig megerősít, amikor nemcsak a magyar fél mondja, hogy ez nekem mennyire fontos, hanem a román fél is úgy látja, az egy kulturális nyitás, ha közösen tudunk valamit létrehozni. Pozitívnak látom a hozzáállást, viszont sajnos tudunk olyan családokról, ahol ez komoly konfliktust okozott.

A vajdasági pedagógusok is szükségesnek tartják a tapasztalatcserét. A házigazdák arra törekedtek, hogy bemutassák a vajdasági oktatási programot.

— Jó alkalom ez arra, hogy megismerjük az erdélyi kollégák munkamódszereit, a tanmenetüket, miben jók ők, miben tehetségesek, illetve megbeszéljük, miben vagyunk mi jók, miben tudunk mi hozzájárulni a szakértői munkához. A tapasztalatcsere mindenféleképp nagyon fontos — hangsúlyozta Besnyi Izabella szabadkai pedagógus.

A rendezvény megnyitóját az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartották meg. A résztvevőket Ercsi Hargita, a szabadkai városi tanács beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja is köszöntötte. A műhelyfoglalkozások mellett szabadkai, palicsi, valamint újvidéki kirándulás is része volt a konferenciának.

Slobodan Gabrić és az ÉMPE felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..