home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vagyon-visszaszármaztatás Nagybecskereken
Kónya-Kovács Otília
2010.03.03.
LXV. évf. 9. szám
Vagyon-visszaszármaztatás Nagybecskereken

Német László püspök atya a sajtótájékoztatónA nagybecskereki püspökségen tartott sajtótájékoztatót msgr. dr. Német László megyés püspök, és az egyházi vagyon visszaszármaztatásának üteméről beszélt - különös tekintettel a nagybecskereki püspökség tulajdonára. Erre az adott okot, hogy nemrég...

Német László püspök atya a sajtótájékoztatón

A nagybecskereki püspökségen tartott sajtótájékoztatót msgr. dr. Német László megyés püspök, és az egyházi vagyon visszaszármaztatásának üteméről beszélt - különös tekintettel a nagybecskereki püspökség tulajdonára. Erre az adott okot, hogy nemrégiben Nagybecskereken jártak a belgrádi vagyon-visszaszármaztatási iroda képviselői, hogy megbizonyosodjanak róla: a volt egészségügyi szakközépiskola által használt épületrész már nem szolgál oktatási célokra. Ezt az objektumot a Miasszonyunkról elnevezett Szegény Iskolanővérek az 1800-as évek végén leánygimnáziumnak építtették. 1944-ben a kommunista rendszer betiltotta az iskola működését, 1949-ben pedig el is vette az épületet. Az egészségügyi szakközépiskolát, amely a tavalyi iskolaév kezdetén új létesítménybe költözött, 1969-ben hozták létre.
A püspök atya elmondása szerint az üresen álló épület siralmas látványt nyújt. Időközben kiderült az is, hogy az elmúlt negyven évben a középiskola csak a kisebb munkálatokat tudta elvégezni. A vagyon visszaszármaztatásáról szóló döntésnek várhatóan április elején szereznek érvényt, ami azt jelenti, hogy az objektum húsvét táján visszakerülhet a Szegény Iskolanővérek tulajdonába. Tervek és elképzelések természetesen vannak, de a felújítás nagyon sok pénzbe kerül. A Szegény Iskolanővéreknek, a város vezetőinek és a püspökségnek az a vágya, hogy az épületnek továbbra is maradjanak oktatási, nevelési és kulturális vonatkozásai. Egy részét az Iskolanővérek szeretnék megtartani és berendezni a saját szükségleteikre.
Egyébként a bánsági püspökség a vagyon visszaszármaztatása során mintegy 2000 hektárnyi földterületre számíthat. A püspök atya szerint akkor, amikor a plébániákat alapították, az osztrák--magyar császári hatalom elég jó földeket adományozott a plébániáknak, de azóta már két ízben is átírták a telekkönyveket, és megtörtént a földterületek átcsoportosítása. Időközben több helyen is elégették a korabeli papírokat, dokumentumokat. A tulajdonjog bizonyítására az Osztrák--Magyar Monarchia Bécsi székhelyű telekkönyvi hivatalából, illetve Temesvárról lehet beszerezni a szükséges dokumentumokat, amelyek hitelességét szerencsére elismerik a szerbiai illetékesek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..