home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Vadászatról, vadászokról...
Vadászpapa
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Vadászatról, vadászokról...

Mostanában sokan beszélnek a vadászokról, jót is, rosszat is. Sokszor rá is szolgálunk mindkét jelzőre. Vannak köztünk ízig-vérig vadászok, és vannak fegyverrel büszkélkedő, határt, erdőt-mezőt járó zöld ruhás emberek. Na igen, már amikor zöld ruhások, mert mifelénk igencsak dívik a terepszínű egyenruha, sokszor fekete gumicsizmával, no meg az elmaradhatatlan túlélőkéssel a nadrágszíjon.

Mi, akik hivatásszerűen foglalkozunk vadászatvezetéssel, próbálunk hatni a többiek lelkiismeretére, formálni a közízlést, felhívni a figyelmet arra, hogyan kellene egy magára valamit is adó vadásznak festenie, de ez nem mindig olyan egyszerű, mint sokan gondolnák. A minőségi vadászruhák drágák, hazai gyártó már nemigen van, a külföldiek meg sokszor több havi átlagfizetésbe is belekerülnek. A jó vadászruhának meg kell felelnie rendeltetésének: legyen kényelmes, könnyen tisztítható, anyagába ne ragadjon bele a bogáncs, a kullancs se tudjon rajta könnyen megkapaszkodni, és az sem utolsó szempont, különösen a nagyvadra vadászok ruhája esetében, hogy ne suhogjon, zizegjen. A vaddisznónak kitűnő a hallása, meghall minden neszt, és akkor oda az akár több órás várakozás minden reménye.
Egy nemrég vadásszá vált ismerősünk mesélte, hogy miután mindent beszerzett a vadászathoz, befizette az illetékeket, kiült a magaslesre vaddisznót várni. Múlott az idő, hűlt a levegő, de nem történt semmi, vadnak se híre, se hamva hét határban nem volt. Gondolta, hogy majd másnap nagyobb szerencséje lesz. Úriember módjára ismét megborotválkozott, felöltözött frissen mosott vadászruhájába, ismét kiült a magaslesre. Az ablakot minden irányba kinyitogatta, mivel nem tudhatta, merről jön majd a konda. Gyenge szellő lengedezett, a hold szórta arany sugarait, vad mégsem jött. Tette ezt pár napon át, mígnem egy este indulván a vadászatba össze nem futott az egyik tapasztalt idős vadászbarátjával a házuk előtt. Feltűnt neki, hogy a kolléga igencsak furcsa ábrázatot vágott, mikor lekezeltek. Először azt gondolta, hogy az irigység teszi, így rákérdezett, hogy mi az oka a fancsali képének. A válasz egyszerű volt: „Bűzlesz az arcszesztől, nem bírja az orrom!” Ekkor leesett vadászunk álla, egyből megértette, miért nem látott vadat az elmúlt napokban, hiszen ők is érezték a frissen mosott, illatozó ruha és a divatos arcszeszének a szagát. Ilyen apró dolgokon is múlhat egy-egy vadászat sikere, végkifejlete. Kedves vadásztársak, adjuk meg mindig egymásnak és a vadnak is a kellő tiszteletet, de ne essünk túlzásba. Sikeres és örömteli vadászatokat kívánok mindenkinek, legyünk kevésbé tarkák ruházatunkban, a vad elejtésében viszont annál leleményesebbek.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..